.

Την Απεξάρτηση από τα Πυρηνικά τα Επόμενα Έτη Επιθυμούν οι Γάλλοι

από το energeia.gr

Η πλειονότητα των Γάλλων δεν επιθυμεί την χρήση της πυρηνικής ενέργειας στην χώρα επ’ αόριστον, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop.

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των πολιτών επιθυμούν μέσα στα 25-30 προσεχή χρόνια η Γαλλία να απεξαρτηθεί από την πυρηνική τεχνολογία στον τομέα της ενέργειας. Μόνον 22%
των πολιτών θέλει να γίνουν νέες πυρηνικές μονάδες, ποσοστό 15% θέλει η απεξάρτηση από την πυρηνική τεχνολογία στην ενέργεια να είναι «γρήγορη» και 62% αυτή να γίνει «σταδιακά».
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της ίδιας δημοσκόπησης, ποσοστό 86% Πρασίνων και Σοσιαλιστών εκλογέων θέλει να κλείνουν πυρηνικές μονάδες, όπως αλώστε επιθυμεί ένα ποσοστό 63% εκλογέων του κυβερνώντος κόμματος «Ενώσεως Λαϊκού Κινήματος» ( UMP). Πρόσφατα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φινιόν, αντίθετος με την διακοπή λειτουργίας των πυρηνικών μονάδων, έδωσε εντολή να γίνει μελέτη για το κόστος της λειτουργίας τους.
Πάντως, οι Πράσινοι κατέστησαν χθες δια της γενικής γραμματείας του κόμματος, Σεσίλ Ντυφλώ, ότι η σταδιακή διακοπή λειτουργίας των πυρηνικών μονάδων «ηλικίας» 30 ετών και άνω, που παρέχουν περίπου το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και το οριστικό κλείσιμο και των 58 πυρηνικών μονάδων ύστερα από 20 έτη, είναι η προϋπόθεση για τον σχηματισμό συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές. Η εκλογή στήριξης των Πρασίνων, που έλαβαν το 3% των ψήφων στον πρώτο γύρω τον προεδρικών εκλογών του 2007, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη στους Σοσιαλιστές, που θα επιδιώξουν τον Απρίλιο του 2012 να τερματίσουν την προεδρία του Νικολά Σαρκοζύ και να σχηματίσουν την δική τους κυβέρνηση.
Οι Πράσινοι θέτουν άλλους τέσσερις όρους, για να στηρίξουν στον τελικό γύρω των προεδρικών εκλογών του 2012 τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών. Μεταξύ αυτών είναι η εκ νέου μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 από τα 62 σήμερα, η παύση της εξόρυξης φυσικού αερίου από σχιστόλιθους, η εγκατάλειψη των σχεδίων για τους νέους εθνικούς αυτοκινητόδρομους και η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου