.

Φωτιές ανάβει το πετρέλαιο θέρμανσης


 
Φωτιές ανάβει στο κυβερνητικό στρατόπεδο η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Το ζήτημα φαίνεται να τέθηκε εκτενώς στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. 

Το μεγάλο πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης βαραίνει για ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία κάνουν λόγο για υπέρογκη επιβάρυνση σε εποχές σκληρής λιτότητας και ύστερα από συνεχείς μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων και αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων.
Μια εκτίναξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο θέρμανσης από τα 21 ευρώ που είναι σήμερα στο ύψος του φόρου για το κίνησης, ήτοι 412 ευρώ, ανεβάζει κατακόρυφα την τιμή λιανικής πώλησης από τα περίπου 900 ευρώ τα 1.000 λίτρα στα
1.600 ευρώ, ενώ αν ακολουθηθεί το εναλλακτικό σενάριο της επιβολής μιας ενδιάμεσης τιμής φόρου στα 340 ευρώ τότε η τιμή πώλησης θα ανεβεί στα 1.300 ευρώ!
Η λύση την οποία προτείνουν ορισμένοι παράγοντες του υπουργείου είναι η διατήρηση του μειωμένου ΕΦΚ στο θέρμανσης και η επαναφορά του συστήματος πληρωμής του αυξημένου φόρου των 412 ευρώ από τους πρατηριούχους, οι οποίοι θα συνεχίσουν να πωλούν στα 21 ευρώ και η διαφορά θα τους επιστρέφεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ΔΗΠΕΘΕ. Με αυτό το λογιστικό τρικ θα εμφανίζονται ετήσια έσοδα 400 εκατ. ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα διαγράφονται.
Οι κυβερνητικές αντιδράσεις είναι εν γνώσει του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος με χθεσινή απόφασή του συστήνει ειδική ομάδα ηλεκτρονικής παρακολούθησης τόσο του πετρελαίου θέρμανσης όσο και του ναυτιλίας, λόγω του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Η υπουργική απόφαση προκαλεί ερωτήματα, καθώς η υιοθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής εισροών - εκροών δεν απαιτείται στην περίπτωση εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου και παραγόντων της αγοράς, το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ σε μια αγορά με ετήσιο τζίρο άνω των 2 δισ. ευρώ. Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται η λαθρεμπορία στο ναυτιλίας.
Το λαθρεμπόριο συνίσταται στην προώθηση ναυτιλιακών καυσίμων στην εσωτερική κατανάλωση για οικιακή χρήση ή κίνηση οχημάτων, καθώς και στη διοχέτευση καυσίμων που προορίζονται για εξαγωγή στην εσωτερική αγορά χωρίς νόμιμες διατυπώσεις.
Η αρμόδια ομάδα εργασίας αναλαμβάνεται την πιλοτική παρακολούθηση των καυσίμων και συγκεκριμένα:
*Αποτυπώνει τις λειτουργίες και τις απαιτήσεις που αφορούν τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης και ναυτιλίας σε όλα τα στάδια.
* Το επόμενο βήμα είναι η διασύνδεσή του με το υπάρχον πληροφοριακό σύστημα.
* Πρόκειται για την πιλοτική καθημερινή παρακολούθηση της διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης και ναυτιλίας σε όλα τα στάδια, από τα διυλιστήρια μέχρι τον τελικό καταναλωτή.
* Το σύστημα θα ενημερώνεται από τα περίπου 6.500 μέλη, για όλες τις κατηγορίες διακινητών πετρελαίου θέρμανσης και ναυτιλίας.
Η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής εισροών - εκροών στις αποθήκες δεξαμενών των πρατηρίων αποσκοπεί στην καταγραφή των καυσίμων που εισέρχονται στο πρατήριο. Τα τιμολόγια πωλήσεων θα ελέγχονται από τις ειδικές ελεγκτικές ομάδες του ΣΔΟΕ και του συναρμόδιου υπουργείου Οικονομίας. Παράλληλα, ξεκινούν και θαλάσσιες περιπολίες σε 24ωρη βάση κυρίως στον Σαρωνικό, όπου έχει διαπιστωθεί επανειλημμένως λαθρεμπόριο καυσίμων. Ενεργοποιούνται δε και οι διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου βάσει του οποίου οι λαθρέμποροι απειλούνται με κάθειρξη για υποθέσεις λαθρεμπορίας αξίας άνω των 150.000 ευρώ, καθώς και με ποινές φυλάκισης 10 ετών για δημοσίους υπαλλήλους που θα εντοπιστούν να εμπλέκονται στις υποθέσεις αυτές. *

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου