.

Γιώργος Δακής, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας: Αδήριτη ανάγκη η αντιμετώπιση της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία


Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής ενημερώνει με έγγραφό του την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Λούκα Κατσέλη για την απόφαση αποδοχής και υπογραφής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας των ΤΟΠΣΑ από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης δράσης για τη Δυτική Μακεδονία είναι δυσανάλογα μικρός σε σχέση με το μέγεθος των προβλημάτων εργασίας και απασχόλησης.
Ειδικότερα ο Γιώργος Δακής αναφέρεται στο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας της Περιφέρειας (23,9%) και καταθέτει το ομόθυμο αίτημα των Δυτικομακεδόνων για την αναγκαιότητα άμεσης ανταπόκρισης και δράσης από πλευράς Κυβέρνησης.
Το έγγραφο του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Λούκα Κατσέλη έχει ως εξής:     

Κυρία Υπουργέ,

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, στη συνεδρίασή του της 30ης Μαΐου 2011, αποφάσισε κατά πλειοψηφία θετικά για την εξουσιοδότηση υπογραφής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης.

Όμως, το ποσό των 3.458.000 ευρώ, που έχει προβλεφθεί για κατανομή στα πλαίσια των ΤΟΠΣΑ, είναι δυσανάλογα μικρό για την Περιφέρειά μας, λαμβανομένων υπ’ όψη των πληθυσμιακών δεδομένων, του υψηλοτάτου ποσοστού ανεργίας και του γεγονότος ότι είμαστε Περιφέρεια, πλασματικά,  εκτός Στόχου 1 στο τρέχον ΚΠΣ.

Η σύγκριση με την όμορη Περιφέρεια Ηπείρου με την οποία ανήκουμε στην ίδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση και έχουμε παρεμφερή κοινωνικά, πληθυσμιακά και γεωμορφολογικά  δεδομένα είναι χαρακτηριστική:

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
ΤΟΠΣΑ:  3.458.000 € - 2,66 %
ΤΟΠΣΑ:  7.046.000 € - 5,42 %
Ποσοστό Ανεργίας: 23,9 %
Ποσοστό Ανεργίας: 15,1 %
Πραγματικός Πληθυσμός: 301.522
Πραγματικός Πληθυσμός: 353.820


Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» καταγράφει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ως «την πλέον προβληματική περιφερειακή αγορά εργασίας της χώρας, παρά τις σχετικά υψηλές αναπτυξιακές της επιδόσεις που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον κλάδο της ενέργειας».



Κυρία Υπουργέ,
η εκπόνηση από πλευράς Κυβέρνησης ειδικών στοχευμένων δράσεων και χρηματοδοτήσεων της Δυτικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς ποσοστού ανεργίας, που αποσαθρώνει τον κοινωνικό ιστό, αποτελεί αδήριτη ανάγκη.

Εν αναμονή, της επίσκεψής σας στην Περιφέρειά μας, προσβλέπουμε στην εξειδίκευση του ενδιαφέροντός σας για τους Δυτικομακεδόνες, που πληττόμαστε πολυεπίπεδα από την πρωτοφανή οικονομική κρίση.




Ο Περιφερειάρχης
Δυτικής  Μακεδονίας        
                                                  

Γιώργος  Δακής

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου