.

Αγωγός φυσικού αερίου TAP: Ως τα τέλη Ιουλίου η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Η προκαταρκτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον αγωγό TAP (Trans Adriatic Pipeline) θα έχει υποβληθεί ως τα τέλη Ιουλίου στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κοινοπραξίας κατασκευής του έργου.

Σήμερα, εξάλλου, η Κοινοπραξία ανακοίνωσε την έκθεση σκοπιμότητας για τον αγωγό, ένα μη υποχρεωτικό βήμα που συμβάλλει όμως στην ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων για το έργο. Η έκθεση σκοπιμότητας περιγράφει τις πιθανές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της επιλεγμένης διαδρομής καθώς και τα μέτρα αντιμετώπισης τους.

Όπως δε υποστηρίζει, ο αγωγός TAP θα διασυνδεθεί με το υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου κοντά στη Νέα Μεσημβρία στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και θα εκτείνεται για περίπου 185 χιλιόμετρα έως τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, εισερχόμενος στην Αλβανία βορειοδυτικά της Διποταμιάς.

Η διαδρομή θα διασχίζει τις περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και τους Δήμους Χαλκηδόνας, Αλεξάνδρειας, Νάουσας, Έδεσσας, Σκύδρας, Αμυνταίου, Πέλλας, Εορδαίας, Καστοριάς, Νεστορίου και Ορεστιάδας. Το έργο προβλέπει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου από το Αζερμπαιτζάν μέσω του τουρκικού και ελληνικού δικτύου προς Αλβανία και από εκεί με υποθαλάσσιο αγωγό προς την Ιταλία.

Σημειώνεται πως υπάρχουν τρεις αγωγοί που ανταγωνίζονται για το φυσικό αέριο του νέου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν: ο TAP, ο αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) και ο "Ναμπούκο". Η επιλογή του αγωγού που θα τροφοδοτηθεί αρχικά, αναμένεται από την Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει προτείνει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ του ITGI και του TAP, με το σκεπτικό ότι απευθύνονται στις ίδιες πηγές προμήθειας και στις ίδιες αγορές ενώ ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια διαδρομή.

Από την Ελευθεροτυπία με πηγή από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου