.

ΓΕΝΟΠ: Διεκδικεί με αγωγή 600 εκατ. € οφειλές του Δημοσίου

Συνεχίζει την κόντρα με την κυβέρνηση η ΓΕΝΟΠ για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, με τους συνδικαλιστές να διεκδικούν με αγωγή 600 εκατ. ευρώ οφειλές του Δημοσίου προς το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων της επιχείρησης. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της εταιρείας Αρ. Ζερβός αποτίμησε τη ζημιά από τις απεργίες στα 30 με 40 εκατ. ευρώ λόγω των τιμών εισαγωγής ρεύματος.

Ειδικότερα, στη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος έκανε γνωστό πως σε 10 μέρες η Ομοσπονδία θα καταθέσει αγωγή σε βάρος του Δημοσίου καθώς τα χρήματα που οφείλει να διαθέτει για το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων είναι "ψαλιδισμένα".

Από το 2008 η διαφορά των ποσών είναι γύρω στα 600 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η ΓΕΝΟΠ θα επιδιώξει να μπλοκάρει την αποκρατικοποίηση. Κι αυτό επειδή η ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ.

Μάλιστα με νόμο που είχε κάνει πριν από 11 χρόνια ο Ευ. Βενιζέλος ως υπουργός Ανάπτυξης τότε, το Δημόσιο αναγνώριζε τις απαιτήσεις που έχουν οι εργαζόμενοι έναντι της περιουσίας της ΔΕΗ. Μέχρι εκείνη τη χρονιά η ΔΕΗ παρακρατούσε τις ασφαλιστικές εισφορές τους για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος και κάλυπτε τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Από το 1999 και μετά, για να μπει η εταιρεία στο χρηματιστήριο, να καλύπτει το Δημόσιο το άνοιγμα του ασφαλιστικού φορέα. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπεται το Δημόσιο να καταβάλλει 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο κι ενώ η "ψαλίδα" είναι 900 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ethhos.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου