.

ΥΠΕΚΑ: Ανακοίνωση σχετικά με την πρώτη δημοπράτηση αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων στο ΧΑΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη τακτική δημοπράτηση αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που πραγματοποίηθηκε σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου, παρά το δυσμενές κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στις αγορές ρύπων διεθνώς.



Με την Κλιματική Αλλαγή να έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, τη δημόσια υγεία, τη βιομηχανία και τις υποδομές, είναι κατανοητό ότι η αντιμετώπιση της απαιτεί λήψη μέτρων περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και προσαρμογής παγκοσμίως. Σε εθνικό επίπεδο, η αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Την ίδια στιγμή, οι δημοπρατήσεις εκπομπών αερίων ρύπων μπορούν να καταστήσουν δυνατή την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να αποφέρουν έσοδα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια για αλλαγή της πορείας της εθνικής οικονομίας της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται και η συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης να εμπιστευτεί αυτό το εγχείρημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που έχει αποδείξει την πείρα και την αξιοπιστία του, καθώς και την ευελιξία τους σε νέες αγορές, όπως αυτή των δικαιωμάτων εκπομπών που τα επόμενα χρόνια αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, με την επέκταση του συστήματος εμπορίας ρύπων. Το Χρηματιστήριο Αθηνών επελέγη για τη μεγιστοποίηση του οφέλους απο τη διαδικασία πώλησης, παρά το ότι μιά ευκολη λύση θα ήταν η ανάθεση σε ξένα εξειδικευμένα χρηματιστήρια, με στόχο τα εσοδα από τη διάθεση των δικαιωμάτων, τα έσοδα απο την πραγματοποιηση των δημοπρασιών να παραμένουν και αυτά στη χώρα ενώ δίνεται έτσι στο Χρηματιστήριο η ευκαιρία να αποκτήσει καινούργια τεχνονωσία και να μπεί σε νέες αγορές και δραστηριότητες.

Στη δημοπρασία κατατέθηκαν από οκτώ μέλη του Χρηµατιστηρίου Αθηνών χρηµατικές εγγυήσεις πριν τη δηµοπρασία, το συνολικό ποσό των οποίων ήταν ικανό να καλύψει περίπου το εξαπλάσιο της δηµοπρατούµενης ποσότητας, γεγονός που δείχνει το έντονο ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη δημοπράτηση. Οι συµµετέχοντες των οποίων οι προσφορές έγιναν δεκτές ήταν τέσσερις.

Η αξία των συναλλαγών EUAs που τελικώς δηµοπρατήθηκαν έφτασε τα 13.970.000.00 ευρώ (1.100.000 δικαιώματα εκπομπής προς 12,70 ευρώ).

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου