.

Αναθεώρηση προς τα κάτω για τις "ταρίφες" των Ανανεώσιμων Πηγών

Οι εγγυημένες τιμές με τις οποίες απορροφάται το «πράσινο» ρεύμα από τον ΔΕΣΜΗΕ, θα βρεθούν σύντομα σε διαδικασία αναθεώρησης. Αυτή είναι η εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων, αυτή είναι και η άποψη του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία αναμένεται να μπεί σε τροχιά υλοποίησης στο επόμενο διάστημα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις για τις νέες ταρίφες, το ύψος των οποίων, αντίθετα, θα προκύψει μετά από συστηματική μελέτη των δεδομένων που υπάρχουν για κάθε μία τεχνολογία ΑΠΕ και μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το σύστημα των επιδοτούμενων τιμών, αποτελεί βασικό πυρήνα της πολιτικής του ΥΠΕΚΑ για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και, όπως βεβαιώνουν αρμόδια υψηλόβαθμα στελέχη του, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται. «Δεν κάνουμε καμία συζήτηση για αλλαγή του συστήματος των feed-in-tariff και φυσικά δεν κάνουμε καμία συζήτηση για εκ των υστέρων αλλαγές σε υφιστάμενες συμβάσεις» δηλώνεται χαρακτηριστικά στο energypress.

Ωστόσο, ο ίδιος ο κ.Παπακωνσταντίνου θέτει ως στόχο των αλλαγών, το να αντανακλάται στις τιμές που τελικά καλείται να καλύψει ο καταναλωτής, «η βελτίωση των τεχνολογιών και η μείωση κόστους που έχει επέλθει στην παραγωγή ενέργειας από Aνανεώσιμες Πηγές». Ο υπουργός Περιβάλλοντος κάνει με σαφήνεια λόγο για «εξορθολογισμό και ένα πιο δίκαιο ορισμό των τιμών για τις AΠE, που θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα κόστους, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει κίνητρο και απόδοση για τους παραγωγούς, αλλά και χωρίς υπέρμετρη επιβάρυνση για τον τελικό καταναλωτή».

Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο θα ξεκινήσει πολύ σύντομα διάλογο με τους φορείς και τα στελέχη του κλάδου για τις μελλοντικές «ταρίφες» των ΑΠΕ. Σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, το περιθώριο για αλλαγές στις ταρίφες των αιολικών αλλά και άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ είναι μικρό, ενώ αντίθετα θεωρείται ότι υπάρχει περιθώριο μειώσεων στα φωτοβολταϊκά.

Οι επενδυτές του χώρου των φωτοβολταϊκών δεν έχουν φυσικά την ίδια άποψη. Θεωρούν ότι, ακόμα και αν υπήρχε ένα ικανοποιητικό περιθώριο κερδοφορίας, οι μειώσεις που έχουν ήδη προκύψει ή έχουν προγραμματιστεί, αλλά κυρίως τα πολύ υψηλά επιτόκια που δίνουν σήμερα οι τράπεζες όταν χρηματοδοτούν επενδύσεις ΑΠΕ, διαμορφώνουν το κόστος επένδυσης σε τέτοια επίπεδα που μια μείωση ταρίφας πέραν των προβλεπομένων από το σχετικό νόμο θα έκανε τις επενδύσεις ασύμφορες. Επισημαίνουν επίσης ότι στη χώρα μας έχουμε πληθώρα αιτήσεων για άδειες, αλλά ελάχιστα εγκατεστημένα πράσινα Μεγαβάτ.

Υπάρχουν ωστόσο θεσμικοί παράγοντες του χώρου, αλλά και επιχειρήσεις (κατασκευαστικές, παραγωγής εξοπλισμού, εμπορικές κ.λπ.) που βλέπουν με θετικό τρόπο κάθε απόφαση που μπορεί να συμβάλλει στην ομαλή και επί μακρό διάστημα ανάπτυξη των επενδύσεων. «Δεν θα είναι θετική εξέλιξη να υπάρξει μια υπερδραστηριότητα μέχρι το 2014, και στη συνέχεια, επειδή θα έχει καλυφθεί ο στόχος της χώρας και το σχετικό πλαφόν, να ακολουθήσει ύφεση» υποστηρίζει, μιλώντας στο energypress, στέλεχος μεγάλης εταιρείας κατασκευών φωτοβολταϊκών πάρκων.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι οι επενδυτές των ΑΠΕ, μεγάλοι και μικροί, διατυπώνουν έντονες ανησυχίες για τις υφιστάμενες και μελλοντικές ταρίφες των ΑΠΕ λόγω των τάσεων που καταγράφονται στην Ευρώπη και λόγω της αναφοράς περί «αναδιαπραγμάτευσης των τιμών για τις υφιστάμενες συμβάσεις» στο μνημόνιο που υπέγραψε με την τρόικα η Πορτογαλία.

Πηγή: energypress.gr...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου