.

Τα αεροπλάνα αλλάζουν τον καιρό

Από το www.deltiokairou.gr

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι αεροπορικές πτήσεις μολύνουν το περιβάλλον. Νέα αμερικανική έρευνα όμως έδειξε και κάτι ακόμα: τα αεροπλάνα μπορούν να αλλάξουν τον καιρό!

Για μεταβολές στις τοπικές καιρικές συνθήκες μπορεί να ευθύνονται οι συνεχείς απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών, αφού, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, προκαλούν αλλαγές στα σύννεφα και αυξάνουν τα επίπεδα των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Άντριου Χέϊμσφιλντ του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR) των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν δορυφορικές φωτογραφίες και υπολογιστικά μοντέλα πρόβλεψης του καιρού για να μελετήσουν την επίπτωση των αεροσκαφών στα νέφη σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων γύρω από έξι μεγάλα αεροδρόμια: Λονδίνου, Φρανκφούρτης, Παρισιού, Σιάτλ, Σικάγο και Καναδά.

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι, ανάλογα με το αεροδρόμιο και τον τύπο των αεροπλάνων, δημιουργούνται, ιδίως στα αεροδρόμια των ψυχρότερων κλιμάτων, σε ποσοστό 6% κατά μέσο όρο, συνθήκες που ευνοούν περισσότερες βροχές και χιόνια, λόγω της κίνησης των αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους μάλιστα, κατά μέσο όρο μια στις 20 πτήσεις από ή προς ένα αεροδρόμιο μπορεί να προκαλέσει βροχή ή χιόνι, αν η θερμοκρασία στα γειτονικά σύννεφα είναι μικρότερη από μείον 20 βαθμούς Κελσίου.


Συμβαίνει συχνότερα το χειμώνα

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το φαινόμενο συμβαίνει σε πολλά αεροδρόμια του πλανήτη, που βρίσκονται κυρίως σε μέσο και υψηλό γεωγραφικό πλάτος, ενώ είναι συχνότερο τους χειμερινούς μήνες.Ωστόσο, τόνισαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να βεβαιωθούν για την επίδραση των αεροπλάνων στην πρόκληση βροχής ή χιονιού. Όπως είπε ο Χέϊμσφιλντ, “τα αεροπλάνα δεν προκαλούν κατ’ ανάγκη αρκετή βροχή και χιόνι για να επηρεάσουν το παγκόσμιο κλίμα, πάντως το φαινόμενο είναι αισθητό γύρω από τα μεγάλα αεροδρόμια σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη”.

Προς το παρόν, οι ερευνητές δεν μπορούν να εκτιμήσουν τη συνολική ποσότητα βροχής ή χιονιού που “πυροδοτείται” από την επίδραση των αεροσκαφών στα σύννεφα. Πάντως οι πρώτες ενδείξεις από ραντάρ έδειξαν χιονόπτωση της τάξης των 2,5 περίπου εκατοστών την ώρα, αφότου αρκετά αεροπλάνα είχαν διέλθει μέσω των υπερκείμενων νεφών σε μια περιοχή κοντά σε ένα αεροδρόμιο.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου