.

Τα δάση καθαρίζουν καλύτερα τον αέρα

Από το www.deltiokairou.gr

"Τα δάση απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα", αποφάνθηκαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλάσκα.

Καλύτερη πηγή απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στον πλανήτη, αναδείχτηκαν τα δέντρα, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Αλάσκα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, εξετάζοντας τις αλλαγές που έχουν γίνει σε δεξαμενές άνθρακα από νεκρά ξύλα, ξύλινα προϊόντα, ζώντα φυτά, υπολείμματα φυτών και εδάφη, ανακάλυψαν ότι τα δάση απορροφούν σχεδόν όλη την ποσότητα του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα.

Χρησιμοποίησαν μάλιστα τα ερευνητικά τους δεδομένα, προκειμένου να εξετάσουν τις αλλαγές σε άνθρακα σε χώρες, περιοχές και ηπείρους που εκπροσωπούν αρκτικά, εύκρατα και τροπικά δάση.

Από το 1990 μέχρι το 2007 τα δάση αυτά αποθήκευαν 2,4 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη δεξαμενή άνθρακα. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, τα εύκρατα δάση είναι οι... πρωταθλητές, αφού απορροφούν περίπου το 22% της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα όλης της γης.

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας Ντέιβιντ ΜακΓκουάιρ, “και επίσημα λοιπόν διαπιστώνουμε ότι τα δάση παίζουν ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο στην ισορροπία της Γης σε σχέση με τον άνθρακα και ελέγχουν απόλυτα την ατμόσφαιρα”.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου