.

Περισσότερη ενέργεια από τους ιδιώτες παρά από τους λιγνίτες της ΔΕΗ!

Από το energypress.gr...

Μόνο δεδομένη δεν είναι τις τελευταίες ημέρες η απάντηση στο ερώτημα, ποια είναι η μονάδα στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με την περισσότερη παραγωγή και συνεισφορά στην ημερήσια αγορά. Η προφανής απάντηση πέρυσι θα ήταν η μονάδα του 5 του Αγίου Δημητρίου, δηλαδή η μεγαλύτερη λιγνιτική της ΔΕΗ, η οποία σε μία καλή ημέρα μπορεί να συνεισφέρει στο σύστημα πάνω από 8 χιλιάδες μεγαβατώρες. Ωστόσο τα δεδομένα έχουν πλέον ανατραπεί και με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, οι ιδιωτικές μονάδες έχουν πάρει τα ηνία και διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα προσφέρει περισσότερη ενέργεια στο σύστημα.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για το πρώτο 20ήμερο του Ιουλίου, διάστημα κατά το οποίο μόλις τρεις ημέρες στις 5, τις 10 και τις 16 του μήνα, ο Άγιος Δημήτριος 5 ήταν η μονάδα με την περισσότερη παραγωγή ηλεκτρισμού.

Τις περισσότερες ημέρες, η μονάδα που δούλεψε σε μεγαλύτερο φορτίο προσφέροντας την περισσότερη ενέργεια ήταν αυτή της Protergia (όμιλος Μυτιληναίου) φτάνοντας μάλιστα στις 7 Ιουλίου σε ρεκόρ μήνα καθώς σε μία μέρα προσέφερε 9115 μεγαβατώρες.

Ο ανταγωνισμός όμως δούλεψε και για τις άλλες ιδιωτικές μονάδες και η μονάδα Ήρων (ΓΕΚ Τέρνα GdF Suez) είχε τη μεγαλύτερη παραγωγή για δύο ημέρες στις 3 και 5 του μήνα.

Πέρα όμως από τις συμβολικές αλλά και ουσιαστικές πρωτιές για τις ιδιωτικές μονάδες συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου και οι μονάδες της Elpedison (Ενεργειακή Θεσσαλονίκης και Θίσβη) εμφανίζουν σημαντική παραγωγή και καθημερινά εντάσσονται στο σύστημα σε υψηλό φορτίο ακόμη και πάνω από τα 300MW για αρκετές ώρες τη μέρα.

Για αυτή την εξέλιξη δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες: καταρχήν η υψηλή αποδοτικότητα των ιδιωτικών μονάδων τόσο της μονάδας του Αγίου Νικολάου (59,4%) όσο και του Ήρωνα 2. Εκτός όμως από την απόδοση, ο δεύτερος παράγοντας που βοηθά τους ιδιώτες είναι το LNG καθώς χαμηλώνει το λειτουργικό κόστος και επιτρέπει να μπαίνουν περισσότερες ώρες της μέρας, εκμεταλλευόμενοι φυσικά τη ζήτηση.

Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα εκτός από τον όμιλο Μυτιληναίου που μαζί με τη Μότορ Όιλ έχει δραστηριότητα στην αγορά του LNG, πρόσφατα και η ιταλική Edison εξασφάλισε άδεια προμήθειας ώστε να μπορεί και εκείνη να αξιοποιήσει πιθανές ευκαιρίες στην αγορά του υγροποιημένου αερίου, για τις ανάγκες των μονάδων της κοινοπραξίας με τα Ελ.Πε. Elpedison.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου