.

Επαφές Μαθιουδάκη για άνοιγμα, επειγόντως, της αγοράς λιγνίτη

Από το www.energypress.gr

Να διαμορφώσει συγκεκριμένη λεπτομερή πρόταση για την πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας, στη βάση της απόφασης Παπακωνσταντίνου για συνδυαστική λύση (πώληση μονάδων και swaps), ανέλαβε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Μαθιουδάκης. Η πρόταση αυτή μάλιστα πρέπει να έχει διαμορφωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, ώστε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την κοινότητα, και στα μέσα Σεπτεμβρίου να οριστικοποιηθεί και να μπεί σε εφαρμογή.

Ήδη τα χρονικά περιθώρια που θέτει το μνημόνιο έχουν ξεπεραστεί και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν έχει άλλο δρόμο από το να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα. Στις συζητήσεις που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον Επίτροπο Ενέργειας κ. Γκίντερ Έτινγκερ και με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού κ. Χοακίν Αλμούνια δεσμεύθηκε ότι η πρότασή του θα παρουσιαστεί σύντομα και θα υλοποιηθεί άμεσα.

Συγκαταβατικός ο Αλμούνια

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ωστόσο, πέραν των δεσμεύσεων που ανέλαβε, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέσπασε από τον κ. Αλμούνια και μια παραχώρηση: Να μην αποτελέσει «σιδηρού κανόνα» η παραχώρηση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού, όπως προέβλεπε η παλαιότερη απόφαση της Κομισιόν. Με λίγα λόγια, η Κομισιόν, ενόψει και των ευρύτερων εξελίξεων που αφορούν την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, θα αξιολογήσει τη συνολική πρόταση ανοίγματος της αγοράς λιγνίτη και, υπό προϋποθέσεις, θα αποδεχτεί κινήσεις ακόμα και αν, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, δεν θα αφορούν το 40% του λιγνιτικού δυναμικού.

Στη βάση αυτή καλείται τώρα ο κ. Μαθιουδάκης να εξετάσει τις λεπτομέρειες της πρότασης. Δηλαδή ποιες μονάδες θα πουληθούν και με ποιες διαδικασίες, πώς θα υλοποιηθεί η ανταλλαγή λιγνιτικής ενέργειας (swaps), ποια ορυχεία θα περάσουν σε ιδιωτικά χέρια, ακόμα και το αν θα ανοίξουν νέα κοιτάσματα (Ελασσόνα, Δράμα, Βεγόρα) πράγμα που επί Τίνας Μπιρμπίλη εθεωρείτο αδιανόητο, αλλά τώρα… δεν είναι.

Ποιές μονάδες

Προκειμένου να διαμορφώσει την πρόταση της χώρας ο κ. Μαθιουδάκης ξεκίνησε ήδη τις επαφές με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους εμπλεκόμενους φορείς, με πρώτη φυσικά τη ΔΕΗ. Η άμεσα ενδιαφερόμενη επιχείρηση έχει ξεκινήσει την αποτίμηση της αξίας των υφιστάμενων μονάδων που ενδέχεται να ιδιωτικοποιηθούν.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι πρώτες στη σειρά για πώληση είναι οι δύο μονάδες του Αμυνταίου καθαρής ισχύος 273 μεγαβάτ η κάθε μία. Το πλεονέκτημα που διαθέτουν είναι ότι τροφοδοτούνται από «δικό» τους ορυχείο, το οποίο προφανώς, σε περίπτωση πώλησης, θα τις «συνοδεύσει», πιθανότατα μέσα από μια μακροχρόνια σύμβαση εκμετάλλευσης, με τιμές λιγνίτη αντίστοιχες με εκείνες που χρεώνει σήμερα η «ΔΕΗ Ορυχεία» στη «ΔΕΗ Παραγωγή». Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι μονάδες αυτές χρειάζονται επενδύσεις εκσυγχρονισμού, άλλως θα πρέπει να αποσυρθούν από το 2013 – 2014.

Στο «σχήμα» συζητείται να ενταχθεί μια νέα μονάδα στη Μελίτη (Μελίτη ΙΙ), δηλαδή να υιοθετηθεί παλαιότερη πρόθεση της ΔΕΗ να κατασκευάσει εκεί μονάδα με την πλειοψηφική συμμετοχή ιδιώτη. Το ζήτημα αυτό είναι σε άμεση συνάρτηση με το τι θα γίνει με την παραχώρηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, καθώς το συγκεκριμένο ορυχείο είναι απαραίτητο για να τροφοδοτηθεί μια νέα μονάδα. Σε κάθε περίπτωση η Βεύη και η Μελίτη ΙΙ αποτελούν παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί αν θα μπούν στο τραπέζι και άλλες μονάδες, όπως εκείνες της Καρδιάς (κάποιες τουλάχιστον).

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου