.

Και μεγάλες γερμανικές τράπεζες πίσω από το ενδιαφέρον για τον «ελληνικό ήλιο»

Από το www.energypress.gr

Ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων, φαίνεται ότι συγκεντρώνει τόσο το σχέδιο «εξαγωγών» ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα, προς τις χώρες του Βορρά, όσο και η χρηματοδότηση κατασκευής μεγάλων φωτοβολταικών και ηλιοθερμικών πάρκων, καθώς επίσης και εργοστασίων κατασκευής πάνελς.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να εξειδικευτεί στις λεπτομέρειές του – για το σκοπό αυτό άλλωστε θα συσταθεί ειδική ομάδα δράσης στις Βρυξέλλες- εντούτοις το σχέδιο χρηματοδότησης δικτύων και μεγάλων έργων στην Ελλάδα γύρω από την ηλιακή ενέργεια, αντιμετωπίζεται πολύ θετικά στις μέχρι τώρα συζητήσεις που είχε με κοινοτικούς αξιωματούχους ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου.

Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι ο υπουργός δεν είχε επαφές μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα με τους αντιπροέδρους της Deutsche Bank, Κάιο Βέσερ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Πλούταρχο Σακελάρη, οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες εμφανίζονται θετικοί απέναντι στο ενδεχόμενο συμμετοχής των τραπεζών που εκπροσωπούν σε χρηματοδοτήσεις επενδύσεων ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα.

Τι συζητείται

Ποιο όμως είναι ακριβώς το σχέδιο αυτό, και σε τι συνίσταται ; Σε δύο σκέλη, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Το πρώτο, αφορά στην ιδέα να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια υποδομών ένα ισχυρό δίκτυο υψηλής τάσης, μέσω των οποίων θα είναι εφικτές οι «εξαγωγές» ρεύματος από φωτοβολταικά και ηλιοθερμικά εγκατεστημένα στην Ελλάδα, προς τις χώρες του Βορρά. Δεν αποτελεί ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για να «τρέξει» το δεύτερο -και πιο άμεσα εφικτό να υλοποιηθεί- σκέλος του σχεδίου, που αφορά σε μια πιο ενεργή παρουσία στην Ελλάδα γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών ομίλων, για την κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών πάρκων, καθώς και εργοστασίων κατασκευής πάνελ ή άλλου εξοπλισμού (που αποτελεί βασική ελληνική επιδίωξη, καθώς θα εισρεύσουν άμεσα ξένα κεφάλαια), με προορισμό όχι μόνο την ελληνική αλλά κυρίως την ευρύτερη αγορά της Ε.Ε.

Το ελληνικό αυτό σχέδιο «ήλιος» βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόσο με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε - που πρώτος άνοιξε τη συζήτηση - όσο και, την περασμένη εβδομάδα, με τον κοινοτικό επίτροπο Ενέργειας Γκ. Οτινγκερ, αλλά και παλαιότερα με τον αντιπρόεδρο της Deutche Bank, Κάιο Βέσερ.

Ελληνικό «Desertec»…

Μια από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν να «μεταφερθεί» στην Ελλάδα ένα μέρος του φιλόδοξου σχεδίου που έχει δρομολογηθεί στη Βόρεια Αφρική με την ονομασία «Desertec» (στο οποίο μετέχουν κυρίως γερμανικές εταιρείες) για την παραγωγή στη Σαχάρα ηλιακής ενέργειας και την εν συνεχεία εξαγωγή της στην Ευρώπη με υποβρύχια δίκτυα για την κάλυψη μέρους των αναγκών της. Αλλά το «Desertec» έχει εν μέρει παγώσει, τόσο λόγω της πολιτικής αναταραχής στη Β. Αφρική όσο και λόγω του τεράστιου προϋπολογισμού του, ύψους άνω των 400 δισ. ευρώ, ποσό απαγορευτικό στη σημερινή οικονομική συγκυρία.

Η Ευρώπη αναζητά πιο... οικονομικές λύσεις

Η ιδέα λοιπόν που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ότι η Ελλάδα - που είναι πιο κοντά στη Γερμανία από ό,τι η Σαχάρα και που ούτως ή άλλως συμμετέχει στο «Desertec» αλλά με δευτερεύοντα ρόλο (θα διέλθει από το έδαφός της ένας μικρός αγωγός προερχόμενος από Αίγυπτο) - μπορεί να αναβαθμίσει το μερίδιό της, ώστε να καλύψει προσωρινά μέρος του σχεδίου. Να μη χρειαστεί, δηλαδή, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, όλα τα δίκτυα να «ταξιδέψουν» υποθαλάσσια στη Μεσόγειο, αλλά να ξεκινήσουν από την Ελλάδα μεταφέροντας το ρεύμα που θα παραχθεί εδώ, από φ/β και ηλιοθερμικά, προς τις χώρες του Βορρά. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να ενισχυθεί και η ελληνική οικονομία, ώστε να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης.

Ενα από τα βασικότερα εμπόδια για να διοχετευθεί η ενέργεια αυτή στις ευρωπαϊκές αγορές, είναι η απουσία σύγχρονων δικτύων υψηλής τάσης, τεράστιας χωρητικότητας και πολύ μεγάλου κόστους που απαιτούνται για τη μεταφορά της. Ανάμεσα, λοιπόν, στα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι κάποιοι από τους αγωγούς που επρόκειτο να κατασκευαστούν στη Σαχάρα, να κατασκευαστούν εδώ.

Επενδύσεις στη βιομηχανία του "ήλιου"

Παράλληλα, επιδίωξη της Γερμανίας καθώς και άλλων χωρών είναι να επενδύσουν στην ελληνική ηλιακή βιομηχανία. Είτε σε μεγάλα πάρκα όπως αυτό της ΔΕΗ στη Κοζάνη - όπου υπάρχουν τέσσερις γερμανικές συμμετοχές ανάμεσα στα 15 σχήματα που προκρίθηκαν στη β' φάση του διαγωνισμού - είτε σε εργοστάσια κατασκευής εξοπλισμού (πάνελ κ.λπ.). Οι γερμανικές εταιρείες θεωρούνται από τις κορυφαίες του είδους, με διεθνές μερίδιο 50% σε εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα και 15% στην παραγωγή πάνελ ή άλλου εξοπλισμού.

«Θα υπάρξει κοινή ομάδα εργασίας που θα αναδείξει τα ζητήματα των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας γύρω από τον ήλιο - που είναι ίσως το επόμενο εθνικό μας καύσιμο - έτσι ώστε η Ελλάδα να εξάγει στην υπόλοιπη Ευρώπη καθαρή ενέργεια. Επεξεργαζόμαστε με την Κομισιόν σχέδιο δράσης για το ζήτημα», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά τις επαφές του με κοινοτικούς επιτρόπους.

Γιατί «καίγεται» η Γερμανία για τον ελληνικό ήλιο

Το γερμανικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό ήλιο οφείλεται σε δύο παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με το μέλλον της γερμανικής οικονομίας. Ο πρώτος είναι η αξιοποίηση της ενεργειακής της τεχνογνωσίας που αποτελεί πλέον προϊόν υψηλής ζήτησης παγκοσμίως. Ο δεύτερος αφορά στην απόφαση του Βερολίνου να «κλείσει» έως το 2022 και το τελευταίο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας. Στόχος της Γερμανίας είναι να αναπληρώσει την τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα από άλλες εναλλακτικές πηγές και ίσως η Ελλάδα να αποτελεί την ευκαιρία για την εκπλήρωσή του.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου