.

Μερίδιο στο Desertec, το φωτοβολταϊκό project - μαμούθ, διεκδικεί η Ελλάδα

Από το energypress.gr...

Μερίδιο στο φιλόδοξο σχέδιο που έχει δρομολογηθεί στη Β. Αφρική με την ονομασία Desertec, το οποίο περιλαμβάνει εκμετάλλευση του τεράστιου ηλιακού δυναμικού της Σαχάρας για την παραγωγή ενέργειας η οποία θα τροφοδοτήσει (πέραν των βορειοαφρικανικών χωρών) την Ευρώπη, διεκδικεί πλέον η χώρα μας αλλά και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Ήδη συζητείται σε πολύ υψηλό πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο η πρόταση να μεταφερθεί στη χώρα μας μέρος του φωτοβολταϊκού project – μαμούθ, αφενός μεν επειδή η πολιτική αναταραχή στις χώρες της Βόρειας Αφρικής κάνει την περιοχή πιο επικίνδυνη, αφετέρου δε, επειδή ούτως ή άλλως αναζητούνται τρόποι να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία ώστε να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης.Το θέμα του «ελληνικού Desertec» ετέθη κατά τις συζητήσεις που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με εκπροσώπους του «Γερμανικού ΣΕΒ», ενώ βρίσκεται στην ατζέντα των συναντήσεων που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βερολίνο στις 23 Ιουλίου.
Ελληνική επιδίωξη, αλλά και αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού εκ μέρους πολιτικών αξιωματούχων και εκπροσώπων της βιομηχανίας, είναι να υπάρξει μια ευρείας έκτασης εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, και η ενέργεια που θα παράγεται να μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω των δικτύων που θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο του σχεδίου Desertec το οποίο ούτως ή άλλως προβλέπει τη δημιουργία ενός πολύ ισχυρού δικτύου μεταφοράς ρεύματος από την Αφρική στην κεντρική Ευρώπη.
Ο Σόιμπλε έκανε την αρχή
Υπό το φως της προοπτικής αυτής θα πρέπει να αναγνωστούν οι πολλαπλές σχετικές δηλώσεις και τοποθετήσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες εβδομάδες αρκετοί είναι οι ξένοι εκπρόσωποι της πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής που «εξυμνούν» το ελληνικό δυναμικό σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και επισημαίνουν το σημαίνοντα ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο συγκεκριμένος τομέας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για εξαγωγές ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα προς τη Γερμανία να τυχαίνουν θερμής υποδοχής.
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και άλλες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, Τζο Λάινεν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου για την Ελλάδα με έμφαση στις ΑΠΕ. «Η Ελλάδα πιστεύω ότι έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπορεί να έχει μια πολύ καλή και απολύτως υγιή υποδομή και ίσως θα μπορούσε να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες που θα εξάγει σε άλλες χώρες» αναφέρει, ενώ εκτιμά ότι η Γερμανία θα επένδυε στην Ελλάδα και στέκεται ιδιαίτερα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Έχετε πολύ ήλιο, έχετε δυνατότητες υπεδάφους, έχετε αιολική ενέργεια και άλλα σύγχρονα συστήματα. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα για την Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας νέας ενεργειακής δομής» σημείωσε.
Θέλουν να επενδύσουν
Στο μεταξύ, διατεθειμένοι να επενδύσουν στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας εμφανίζονται οι γερμανοί βιομήχανοι με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Χανς-Πέτερ Κάιτελ να μην αφήνει αμφιβολίες γι αυτό, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk ότι μετά την απόφαση της Γερμανίας για πλήρη εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, η οποία σηματοδοτεί μια πλήρη στροφή της χώρας όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική της, είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός ενός ευρωπαϊκού δρόμου ο οποίος ενδεχομένως θα δημιουργήσει «νέες ευκαιρίες σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου».
«Έχω εμπειρία με επενδύσεις στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται για κάποια εξωτική χώρα. Είναι μέλος της ΕΕ και πολλά από τα οποία ακούγονται, γράφονται και συζητιούνται αυτή τη στιγμή σχετίζονται απλά με τη διάθεση της στιγμής. Πιστεύω όμως ότι η στροφή της Γερμανίας στην ενεργειακή πολιτική είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμπεριλάβουμε σε αυτές τις σκέψεις, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου. Και τότε θα υπάρξουν πόροι, όπως εκείνοι που διοχετεύει στις διάφορες περιοχές η ΕΕ, για να βοηθήσουμε τις χώρες αυτές», δήλωσε χαρακτηριστικά για την περίπτωση της Ελλάδας.
Θετική αντιμετώπιση
Πολύ θετική είναι η αντιμετώπιση στη χώρα μας. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία ρίχνει αυτή την ιδέα. Λίγα χρόνια πριν προώθησε το πρόγραμμα Desertec για τη μεταφορά ηλιακού ηλεκτρισμού από τη Bόρεια Αφρική στη Bόρεια Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων. Σήμερα η ιδέα ξαναπέφτει στο τραπέζι με προεξάρχοντα τον ρόλο της Ελλάδας ως προμηθευτή πράσινης ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών χαιρετίζοντας την πρόταση του Β. Σόιμπλε.
Πέραν, ωστόσο, από το τεράστιο δυναμικό της σε ηλιακή ενέργεια, οι απόψεις των ανθρώπων του χώρου συγκλίνουν στο γεγονός ότι – όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα – το δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι η στρατηγικής σημασίας γεωγραφική της θέση.
"Η Ελλάδα δεν είναι μια απομονωμένη ενεργειακή νησίδα στην άκρη της Ευρώπης. Είναι κομμάτι ενός εκτενούς ευρωπαϊκού ενεργειακού δικτύου, μέσω του οποίου θα μπορούσε να εξάγει καθαρή ενέργεια στις μεγάλες καταναλώτριες χώρες της Β. Ευρώπης", αναφέρει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών.
Αντίστοιχες τοποθετήσεις έγιναν και κατά τη διάρκεια του Energy Money Conference 2011 που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τον Α΄ Αντιπρόεδρο της ΡΑΕ κ. Δ. Ραχιώτη, να κάνει σαφή αναφορά στις θετικές προοπτικές της Ελλάδας να συμμετάσχει στο project εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
«Η Ελλάδα είναι πιο κοντά στη Γερμανία απ’ ό,τι είναι η Σαχάρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ραχιώτης, τονίζοντας ότι εκτός από πλεονεκτήματα όπως η υψηλή ηλιοφάνεια, το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στις ενεργοβόρες χώρες του βορρά, είναι ένα επιπλέον στοιχείο που καθιστά κατάλληλη τη χώρα μας για εξαγωγές ενέργειας.
Είναι μια πρόταση πολύ ενδιαφέρουσα που πρέπει η Ελλάδα να «κυνηγήσει» συστηματικά, δηλώνει στο energypress ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Martin Knapp, ο οποίος προειδοποιεί ωστόσο ότι το θέμα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του ενεργειακού χώρου, χρειάζονται σημαντικές πρωτοβουλίες από κάθε πλευρά προκειμένου οι συζητήσεις να οδηγηθούν σε μια πιο πρακτική - ρεαλιστική βάση, στην οποία θα στηριχθεί η δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών όπως η κατασκευή υποδομών κλπ.
Όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε ο Martin Knapp «όλο αυτό θέλει πολλή δουλειά. Ωστόσο, υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις και αυτό είναι σημαντικό».
Άλλωστε, όπως σημειώνει και ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών: "Το εθνικό καύσιμο της Ελλάδας δεν είναι ο ρυπογόνος λιγνίτης, όπως συχνά λέγεται, αλλά ο ήλιος που τη λούζει απ' άκρη σ' άκρη".
Το σχέδιο Desertec
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σχέδιο Desertec αποτελεί ένα τεραστίων διαστάσεων πρόγραμμα εκμετάλλευσης του ενεργειακού δυναμικού της Σαχάρας, το οποίο σε λίγες μόνο δεκαετίας – σύμφωνα με τις προβλέψεις των εμπνευστών του - θα είναι σε θέση να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια τις βορειοαφρικανικές χώρες και σχεδόν τη μισή Ευρώπη.
Ενδεικτικές για το μέγεθος και τις φιλοδοξίες του project είναι οι τοποθετήσεις ενός από τους εμπνευστές του Desertec, Γκέρχαρντ Κνις, ο οποίος έχει δηλώσει:
«Το πρόγραμμα Desertec συνδυάζει τις ιδανικότερες περιοχές για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, που είναι οι έρημοι, και την κορυφαία τεχνολογία. Με τον τρόπο αυτό τόσο οι βορειοαφρικανικές χώρες όσο και η Ευρώπη μπορούν να καλύψουν όλες τις ενεργειακές τους ανάγκες. Είμαστε σε θέση να παράγουμε την εκατονταπλάσια ενέργεια από εκείνη που χρειάζεται η ανθρωπότητα».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου