.

Χωρίς "εξασφάλιση θέσης" οι άδειες παραγωγής ΑΠΕ

Από το energypress.gr...

Ένα πάγιο αίτημα των φορέων και των επενδυτών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «πέρασε» την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή στο ενεργειακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή.

Πρόκειται για την κατάργηση του κριτηρίου «δυνατότητας εξασφάλισης θέσης» για την παραχώρηση άδειας παραγωγής. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, ο επενδυτής έπρεπε να αποδεικνύει ότι η επένδυση πρόκειται να γίνει σε χώρο που είναι υπό τον έλεγχό του. Η ΡΑΕ, δε, είχε την ευθύνη αναζήτησης και αξιολόγησης των στοιχείων που αποδεικνύουν τον έλεγχο του χώρου. Δεδομένου λοιπόν ότι η πλειοψηφία των επενδύσεων ΑΠΕ πραγματοποιούνται σε δημόσιες εκτάσεις, για τις οποίες, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν αμφισβητήσεις, χρησικτησίες κ.λπ. το κριτήριο «εξασφάλισης θέσης» αποτελούσε μαρτύριο για τους επενδυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα σχόλια κατά τη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε από τη ΡΑΕ για το νέο κανονισμό αδειοδότησης των ΑΠΕ συγκεντρώθηκαν στο άρθρο που αφορά στην αξιολόγηση των αιτήσεων και ειδικότερα στο κριτήριο της δυνατότητας εξασφάλισης της θέσης εγκατάστασης. Σύμφωνα με τις περισσότερες από τις υποβληθείσες απόψεις, η δυνατότητα εξασφάλισης της θέσης εγκατάστασης ενός έργου Α.Π.Ε, αποτελεί την πιο χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία στην προσπάθεια ανάπτυξης των συγκεκριμένων έργων. Οι περισσότερες απόψεις συνέκλιναν στην πλήρη απαλοιφή της διατύπωσης του κριτηρίου.

Το πάγιο αίτημα των επενδυτών αποτελούσε και εισήγηση της ΡΑΕ εδώ και ένα χρόνο περίπου, καθώς όπως λέγεται χαρακτηριστικά «δεν έχει νόημα να μπαίνεις σε μια τέτοια διαδικασία, καθώς η άδεια παραγωγής έχει στην πραγματικότητα την έννοια της άδειας σκοπιμότητας».

Με την αλλαγή που ψηφίστηκε χθες, το κριτήριο παραμένει, αλλά αξιολογείται σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν ο επενδυτής προσέρχεται για να λάβει άδεια εγκατάστασης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου