.

Καλοκαιρινό «λίφτινγκ» στα πρώτα 3.300 ακίνητα του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»…

Από το www.energypress.gr

Κουφώματα με ενεργειακά τζάμια στην πρώτη θέση, ακολουθούμενα στη δεύτερη από τις μονώσεις και στην τρίτη από τους ηλιακούς συλλέκτες είναι κατά σειρά οι πιο δημοφιλείς ενεργειακές παρεμβάσεις που θέλουν να κάνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες.

Τουλάχιστον αυτό δείχνει μια πρώτη αξιολόγηση των εργασιών για τις οποίες αιτούνται να επιδοτηθούν μέσω του προγράμματος "Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον", οι 19.000 που μέχρι σήμερα έχουν ήδη πάρει προέγκριση δανείου από τις τράπεζες (από ένα σύνολο 39.000 αιτήσεων).

Σε «πρωταθλήτρια» μάλιστα περιφέρεια, δηλαδή σε εκείνη με το μεγαλύτερο αναλογικά αριθμό υποβληθέντων αιτήσεων, αναδεικνύεται η Κεντρική Μακεδονία, προφανώς λόγω και του πιο δύσκολου χειμώνα συγκριτικά με τη Νότια Ελλάδα.

Από τους 19.000, οι τράπεζες έχουν επιλέξει 8.000 με τους πιο «ώριμους» φακέλους, με τους οποίους προχωρούν σταδιακά στη σύναψη των πρώτων συμβάσεων και στην εκταμίευση των προκαταβολών. Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν να ειδοποιούνται τηλεφωνικά για να περάσουν από τα τραπεζικά καταστήματα και να υπογράψουν οι πρώτοι 2.200, ενώ από χθες καλούνται να βάλουν την υπογραφή τους άλλοι 1.100.

Η πρώτη αυτή «φουρνιά» των 3.300 δικαιούχων, εφόσον συνάψουν εντός Αυγούστου σύμβαση με τις τράπεζες, θα πρέπει το αργότερο ως τα τέλη Δεκεμβρίου να έχουν φέρει σε πέρας τις παρεμβάσεις στις κατοικίες τους. Διότι το 4μηνο είναι ο μέγιστος χρόνος υλοποίησης που προβλέπει το πρόγραμμα. Παράλληλα, έλεγχοι έχουν ξεκινήσει να γίνονται και στα «πράσινα» πιστοποιητικά των πρώτων 3.300.

Άλλοι 8.000 ως τον Οκτώβριο

Όσο για τους υπόλοιπους 15.700, οι φάκελοί τους βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο «ωρίμανσης». Σύμφωνα με στελέχη της ειδικής υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ που παρακολουθεί την πρόοδο του έργου, αν διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός κλήσεων από τις τράπεζες, τότε άλλοι 8.000 θα κληθούν σταδιακά στο δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου να υπογράψουν συμβάσεις. Το τελευταίο δίμηνο του 2011 θα ειδοποιηθούν και οι τελευταίοι εναπομείναντες 7.700, με βάση πάντα το σημερινό αριθμό όσων έχουν πάρει προέγκριση δανείου, καθώς το πρόγραμμα συνεχίζει να «τρέχει» και νέες αιτήσεις υποβάλλονται συνεχώς.

Ειδικά σε όσους ο φάκελος περιλαμβάνει θερμομόνωση του δώματος, της στέγης ή της τοιχοποιίας του ακινήτου, και έχουν πάρει τη προέγκριση δανείου, τα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΚΑ συστήνουν να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες, και να μην περιμένουν πρώτα την εκταμίευση της προκαταβολής. Διότι , αν το ακίνητο είναι μεγάλο (π.χ. πολυκατοικία) οι εργασίες απαιτούν χρόνο, και από τον Οκτώβριο και μετά οι καιρικές συνθήκες δεν προσφέρονται για μονώσεις στην ταράτσα.

Κύκλοι πάντως του υπουργείου ΠΕΚΑ δεν αποκλείουν από τον Οκτώβριο να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα, εφόσον κριθεί ότι είναι απαραίτητες, πιθανώς γύρω από θέματα ιδιοκτησιακά, όπου και έχουν παρατηρηθεί τα μεγαλύτερα εμπόδια για την γρήγορη υλοποίησή του.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου