.

Φυσικό αέριο: ο νέος Κώδικας «ανοίγει» τα σύνορα για τους εισαγωγείς

Από το www.econews.gr

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επεξεργάζεται νέες ρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω διευκόλυνση της λειτουργίας της απελευθερωμένης αγοράς φυσικού αερίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euro2day.gr.

Πρόκειται για την πρώτη αναθεώρηση του Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, η οποία κατέστη απαραίτητη, μετά τη σημαντική αύξηση της δραστηριότητας των ανεξάρτητων προμηθευτών φυσικού αερίου, οι οποίοι καλύπτουν ήδη το 15% της αγοράς.

Το νέο σχέδιο του Κώδικα θα εισαχθεί τυπικά για συζήτηση στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ του νέου ενεργειακού νόμου.

Στόχος της ΡΑΕ είναι μέσα στο 2012 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις σε συνεργασία και με το Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΦΑ).

Σύμφωνα με την Αρχή, οι νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά το Δεκέμβριο του 2009, όταν για πρώτη φορά οι όμιλοι Μυτιληναίου και Μότορ Όιλ επιχείρησαν να εισαγάγουν ιδιωτικό φορτίο φυσικού αερίου, χαρακτηρίζονται από έντονη δραστηριότητα στις εισαγωγές.

Σημειώνεται ότι ο βαθμός χρησιμοποίησης του τερματικού υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, εμφανίζει αύξηση κατά περίπου 40%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Επίσης, το Μητρώο Χρηστών ΕΣΦΑ περιλαμβάνει σήμερα 15 Χρήστες, 4 εκ των οποίων δραστηριοποιούνται συστηματικά στην αγορά, ενώ έχουν χορηγηθεί και 5 άδειες προμήθειας φυσικού αερίου.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου