.

Από μονάδες της ΔΕΗ και ΑΠΕ καλύφθηκε η ζημιά του ΑΗΣ Καρδιάς

Από το energypress.gr...

Διαψεύδονται από τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ όσοι έσπευσαν να μιλήσουν για οφέλη των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών από την πυρκαγιά στο συγκρότημα του ΑΗΣ Καρδιάς και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο ηλεκτρικό σύστημα. Σύμφωνα με την εκκαθάριση της ημερήσιας αγοράς, τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά.

Συγκεκριμένα με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, η διαφορά στη ζήτηση μεταξύ της Τρίτης όταν και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στο σύστημα με την Τετάρτη οπότε και εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην Καρδιά ήταν κάτι λιγότερο από 4 χιλιάδες μεγαβατώρες (μικρότερη ζήτηση την Τετάρτη).

Ωστόσο εξαιτίας της πυρκαγιάς , οι τέσσερις μονάδες στην Καρδιά είχαν μηδαμινή παραγωγή(3069 μεγαβατώρες και οι τρεις μαζί όλη την ημέρα) με αποτέλεσμα να μειωθεί η συνολική λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ κατά 19.389 μεγαβατώρες. Εκτός από τους λιγνίτες, την Τετάρτη υπήρξε περιορισμός των εισαγωγών, κατά περίπου 2 χιλιάδες μεγαβατώρες.

Πως καλύφθηκε λοιπόν το «έλλειμμα» των περίπου 17 χιλιάδων μεγαβατωρών που προέκυψε εξαιτίας της βλάβης και των μειωμένων εισαγωγών;

Καταρχήν με την αυξημένη παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου που στο σύνολό τους παρήγαγαν 11.955 μεγαβατώρες περισσότερες. Από πού προήλθε η επιπρόσθετη παραγωγή των μονάδων αερίου; Οι μονάδες της ΔΕΗ στην Κομοτηνή αύξησαν την παραγωγή τους κατά 4220 μεταβατώρες και οι μονάδες στο Λαύριο κατά 4415 μεγαβατώρες. Δηλαδή η αυξημένη παραγωγή των μονάδων αερίου οφείλεται σε ποσοστό 72% στις μονάδες της ΔΕΗ.

Εκτός όμως από το αέριο, αύξηση καταγράφεται μεταξύ των δύο ημερών και στην παραγωγή υδροηλεκτρικών και ΑΠΕ. Συγκεκριμένα τα υδροηλεκτρικά είχαν αύξηση 2777 μεγαβατώρες, ενώ οι ΑΠΕ 3979 μεγαβατώρες.

Με απλά λόγια το έλλειμμα που δημιουργήθηκε από τη μικρότερη λιγνιτική παραγωγή καλύφθηκε από τις μονάδες φ.α. της ΔΕΗ, τις ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά ενώ οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγή αύξησαν την παραγωγή τους την ίδια ημέρα μόλις κατά 3320 μεγαβατώρες.

Σπάρτακος

Αντίθετη άποψη πάντως εξέφρασε χθες το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ στην Κοζάνη Σπάρτακος, που εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε τα εξής:

«Με παγωμένα τα χαμόγελα στο πρόσωπό τους έμειναν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας (την ώρα που η ΟΤΣ χτυπούσε «κόκκινο») καθώς τα σχέδιά τους να θησαυρίσουν, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ο ΑΗΣ Καρδιάς τέθηκε εκτός λειτουργίας εξαιτίας μεγάλης φωτιάς, έπεσαν στο κενό. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης άλλα τους επεφύλαξαν.

Αποδεδειγμένα, ξεπέρασαν τους εαυτούς τους για μία ακόμα φορά, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ καθιστώντας δυνατό να τεθούν σε λειτουργία (μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα) οι μονάδες 1 και 2 στον ΑΗΣ Καρδιάς, παρά τις ζημίες και τα προβλήματα που δημιούργησε η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης 10.8.2011. Δουλεύοντας άοκνα και ξεπερνώντας τα εμπόδια -παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν πολλές φορές τα κατάλληλα μέσα- οι εργαζόμενοι έδωσαν σε λειτουργία τις δύο μονάδες ενώ είμαστε σίγουροι ότι θα πράξουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να ενταχθούν στο σύστημα και οι μονάδες 3 & 4 εξασφαλίζοντας την ισορροπία του συστήματος σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για μία ακόμη φορά, συγχαίρει τους συναδέλφους που εργάστηκαν τόσο για την κατάσβεση της φωτιάς όσο και για την αποκατάσταση των ζημιών αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά τον επαγγελματισμό, την συνέπεια και την υπέρμετρη φροντίδα τους για την επιχείρηση».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου