.

ΔΕΗ : Η ΚΑΛΗ ΜΑΣ …. ΑΓΕΛΑΔΑ

Άρθρο του Μιχάλη Ραμπίδη τ. μέλους Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 25-8-2011

Με εντολή του ΥΠΕΚΑ κ Γ. Παπακωνσταντίνου ο Γεν. Δ/ντής εμπορίας της ΔΕΗ κ. Λ. Καραλάζος εντέλει τους ‘’εισπράκτορές’’ του να δείξουν ευαισθησία & κατανόηση στους καταναλωτές που δεν πληρώνουν. Στα πλαίσια του ανταγωνισμού τους ιδιώτες εμπόρους Η/Ε τους άφησε όπως πάντα ήσυχους και ασυμμάζευτους.
Από τη 10ετία του 1950 η Ελλάδα απέκτησε μια καλή <<αγελάδα>> που με το γάλα της έθρεψε και μεγάλωσε πολλά Ελληνόπουλα … Μια ΔΕΗ που παρήγαγε φτηνή ενέργεια και την διένειμε φωτίζοντας και τα πλέον απομεμακρυσμένα χωριά της πατρίδας μας, προφανώς με ζημία, ανταποκρινόμενη σχεδόν πάντα στις υποχρεώσεις κοινής ωφέλειας και στην ανάπτυξη της χώρας.
Αξίζει προσοχής πως ο επιχειρηματίας ‘’γαλατάς’’ πουλούσε το εμπόρευμα μέχρι το 2011: Tα εμπορικά και επαγγελματικά τιμολόγια (η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας), όπως κι αυτά που αφορούν τις υψηλές οικιακές καταναλώσεις, τα τιμολογεί μέχρι αρχές του 2011 με υψηλές τιμές για να επιδοτήσει μέσω αυτών τα υπόλοιπα τιμολόγια, στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής. Δηλαδή νοικοκυριά με κατανάλωση πάνω από 3.000 kw/4μηνο (η μέση κατανάλωση είναι στην Ελλάδα 1.000 kw/4μηνο) τιμολογούνταν 168,5 ΕΥΡΩ τη μεγαβατώρα, οι επαγγελματίες χαμηλής τάσης 154,3 ΕΥΡΩ τη μεγαβατώρα. Αγρότες 47,3 Ε/mw τη χαμηλή τάση και 40,4 τη μεσαία τάση. Οι βιομηχανικοί πελάτες τιμολογούνταν 61,9 ΕΥΡΩ τη μεγαβατώρα. Οι πρώτοι επιδοτούσαν τους τελευταίους από τους οποίους η ΔΕΗ έμπαινε μέσα.
Παρά του ότι η αγορά Η/Ε άνοιξε από το 2001 οι ιδιώτες μπήκαν στην εμπορία ηλεκτρισμού παράλληλα με την οικονομική κρίση. Τότε που η κατανάλωση Η/Ε μειώθηκε , είχαν την δυνατότητα επιλέγοντας χαμηλές τιμές καυσίμων να επιτυγχάνουν χαμηλό κόστος απόκτησης Η/Ε και η συγκυρία αυτή διαμόρφωσε την Οριακή Τιμή Συστήματος στα χαμηλά. Με εκπτώσεις έως και 15% μπήκαν στα τιμολόγια-φιλέτα που αριθμούν 430.000 χιλ. νοικοκυριά με καταναλώσεις πάνω από 2.000 KW/4μηνο και σε 800.000 χιλ μικρομεσαίες & μεγάλες επιχειρήσεις συνολικά.
Νέα ώθηση για μεγαλύτερα κέρδη και λιγότερη φτηνή για το λαό Η/Ε προβλέπει φυσικά και το μνημόνιο με την τρόικα. Συγκεκριμένα προβλέπει αυξήσεις στο ρεύμα από το 2011 έως το 2013 (επιθυμούσαν αυξήσεις μια κι έξω) ‘’ώστε να αντανακλούν στο πραγματικό κόστος’’ όπως αναφέρεται.
Από τη μια έχουμε θεσμοθετημένες αποφάσεις και παρεμβάσεις της ΡΑΕ με ολοφάνερες στρεβλώσεις που ευνοούν τους ιδιώτες και υποχρεώνουν τη ΔΕΗ σε ετήσιες απώλειες μεριδίου της αγοράς στο 4,7% συνολικά και στο 16,6% στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο (φιλέτο), με εκτιμώμενη απώλεια εσόδων για τη ΔΕΗ που ξεπερνά ετησίως τα 80 εκ Ε.
Από την άλλη η κυβέρνηση και οι υπουργοί της που βιάζονται να ξεπουλήσουν Ορυχεία και Μονάδες Παραγωγής της ΔΕΗ και το 17% της εταιρίας, προστρέχουν και της επιβάλλουν όρους κοινωνικής συμπεριφοράς, σαν να είναι κρατικό μονοπώλιο.
Σκοπεύετε να ζητήσετε και από τους ιδιώτες εμπόρους λιανικής να εφαρμόσουν την ίδια κοινωνική συμπεριφορά με τους 200.000 χιλ απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις;
Εσείς κ Κυρατσάκη Δ. θα προσφύγετε ξανά στην επιτροπή ανταγωνισμού και γι’ αυτή τη στρέβλωση του κ Καραλάζου;
Κύριοι της υπό προθεσμία κυβέρνησης, θα ζητήσετε και από τους Γερμανούς του ΟΤΕ να εφαρμόσουν κοινωνική πολιτική;
Μήπως περιμένει το ΥΠΕΚΑ τους Μυτιληναίους, Κοπελούζους, Μελισσανίδηδες, Κυρατσάκιδες, Βέλγους-Τούρκους, Ελβετούς κλπ να συμπεριφερθούν στους ανήμπορους να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής κατανάλωσης και μετά τις 85 ημέρες καθυστέρησης, με ευαισθησία & κατανόηση;
Μήπως ευελπιστεί ο ΓΑΠ ότι οι μεγαλοκαρχαρίες Έλληνες βιομήχανοι και Τραπεζίτες θα ενθαρρύνουν την κυβέρνηση να τους φορολογήσει, όπως το έπραξαν οι ομόλογοί τους Ιταλοί & Γάλλοι;
Οι Έλληνες πάντως δεν ελπίζουν σ’ αυτούς που σκανδαλωδώς ευεργετήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, σ’ αυτούς που μάζεψαν επιχειρηματικές δράσεις και χρήματα και την ‘’έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια’’ στις Ελβετικές οάσεις.
‘’Σύντροφε πρόεδρε, είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος, απευθυνόμενος στον ΓΑΠ και προσθέτω εγώ και όλοι οι πρόθυμοι της βουλής: δεν πουλάς την κότα που κάνει χρυσά αυγά’’, όταν μάλιστα εξωανταγωνιστικά την χρησιμοποιείς για ζημιογόνες ρυθμίσεις και κοινωνικές παροχές.
ΣΗΜ: Η δ/ση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει ιερό χρέος, όπως οι προκάτοχες διοικήσεις έπραξαν, να έχει σε πρώτη προτεραιότητα το ‘’ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ’’. Με βάση τα αποτελέσματα, κρίνεται ως ανεπαρκέστατη η παρέμβασή της Ομοσπονδίας ως τώρα, με επακόλουθο την παντελή εγκατάλειψη εργαζόμενων και συνταξιούχων. Εκτός κι αν το νέο δόγμα <<Φωτόπουλου>> επαφίεται στη δυναμική αγωνιστική δράση της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ή στον πατριωτισμό της κυβέρνησης ……..

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου