.

Διαφορετικό ΕΦΚ στο θέρμανσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξετάζει η κυβέρνηση

Από το www.energypress.gr

Δεν θα υπάρξει φέτος εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με εκείνον στο πετρέλαιο κίνησης, ωστόσο μια άλλη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο, δημιουργεί ήδη προβληματισμό στις παραγωγικές τάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη σεζόν που ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου θα υπάρξει μια μικρή αύξηση στον ΕΦΚ, στο πλαίσιο της σταδιακής εξίσωσης των φόρων σε θέρμανσης και κίνησης. Ενώ λοιπόν στα νοικοκυριά η εξίσωση των φόρων θα γίνει με ήπιο τρόπο και σε βάθος χρόνου, η πίεση για αύξηση των εσόδων φαίνεται ότι οδηγεί σε διαφορετική μεταχείριση τις επιχειρήσεις. Για το πετρέλαιο θέρμανσης λοιπόν που αγοράζεται από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, η αύξηση στον ΕΦΚ έχει προταθεί να είναι μεγαλύτερη.

Φυσικά το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ήδη από τις επαφές που έχει πραγματοποιήσει ότι μια τέτοια προοπτική θα συναντήσει την έντονη αντίδραση των παραγωγικών φορέων. Εκτός όμως από εκείνους που θα κληθούν να πληρώσουν, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στο υπουργείο οικονομικών έχουν επισημανθεί και οι πρακτικές δυσκολίες του εγχειρήματος. Για παράδειγμα υπάρχουν μεικτοί χώροι κατοικίας και επαγγελματικοί, που διαθέτουν κοινό καυστήρα. Στις περιπτώσεις αυτές λοιπόν, εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο που προτείνεται θα πρέπει να κόβονται χωριστά τιμολόγια, με το διαφορετικό φόρο, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατο.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση αυτή έχει ήδη συζητηθεί στις επαφές που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με φορείς της αγοράς.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα πιθανόν και στη διάρκεια της ΔΕΘ, καθώς μάλιστα τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, ενώ και οι ανάγκες για επιπλέον έσοδα του Δημοσίου είναι πιεστικές.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου