.

Η τρόικα βολιδοσκόπησε και τους ιδιώτες για τους λιγνίτες

Κατ’ ιδίαν επαφές ξεχωριστά με παίκτες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτροπαραγωγούς και traders είχε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του EnergyPress το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. Στόχος από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών ήταν να προετοιμαστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η συνάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις επαφές αυτές το ενδιαφέρον μονοπωλήθηκε από το φλέγον θέμα των λιγνιτών και τη γνωστή εκκρεμότητα για το άνοιγμα της αγοράς και την πρόσβαση τρίτων στο καύσιμο που σήμερα μονοπωλείται από τη ΔΕΗ. Το κλίμα λοιπόν στις συζητήσεις της αγοράς με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, ήταν θετικό και όπως προκύπτει από την πλευρά των τεχνοκρατών θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει «κλειδώσει» η λύση της πώλησης μονάδων της επιχείρησης. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει και από το γεγονός ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο να γίνει μια άτυπη «βολιδοσκόπηση» της αγοράς γύρω από το θέμα των πωλήσεων μονάδων της ΔΕΗ.

Κυρίως η τρόικα ενδιαφέρθηκε να μάθει για τους όρους αλλά και το ποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πιθανόν να ενδιαφέρουν τους έλληνες παίκτες της αγοράς. Και όπως μεταφέρουν στο EnergyPress πηγές της αγοράς που συναντήθηκαν με το τεχνικό κλιμάκιο, η εικόνα είναι ότι η τρόικα εξετάζει και βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με την κυβέρνηση για το θέμα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οριστικές αποφάσεις ως προς το ποια θα είναι η μονάδα ή οι μονάδες της ΔΕΗ που θα διατεθούν προς πώληση.

Επίσης από τις επαφές που έγιναν, προκύπτει ότι το βασικό ζητούμενο από την πλευρά των «δανειστών», είναι να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα της πώλησης και να «τελειώσει» η υπόθεση των λιγνιτών με τα μέτρα που τελικώς θα υιοθετηθούν. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τους Έλληνες παίκτες της αγοράς, ανάλογες διερευνητικές επαφές έχουν γίνει και με πιθανούς ξένους μνηστήρες των λιγνιτικών της ΔΕΗ.

Το ερώτημα που θέτει η τρόικα είναι ποιος θα μπορούσε να αγοράσει και εκεί εστιάζουν το ενδιαφέρον τους τονίζει χαρακτηριστικά πηγή της αγοράς.

Οι εκκρεμότητες

Στο πλαίσιο αυτό, οι συζητήσεις που έγιναν μέχρι στιγμής μεταξύ αγοράς και τεχνοκρατών της τρόικας επικεντρώθηκαν γύρω από θέματα όπως ποιες μονάδες, υπό ποιους όρους, τι επενδύσεις απαιτούνται, τι θα γίνει με το προσωπικό των μονάδων, κάτω από ποιους όρους θα υπάρχει πρόσβαση στο λιγνίτη καθώς και άλλα πρακτικά ζητήματα του εγχειρήματος.

Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι οι απόψεις που κατέθεσε η αγορά στους τεχνοκράτες θα αξιοποιηθούν κατά τις επαφές που θα έχει – πιθανόν αύριο – με το κλιμάκιο της τρόικας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Για παράδειγμα είναι γνωστό ότι το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει να βάλει εκ νέου στο τραπέζι ως μέτρο την εκμίσθωση του ορυχείου της Βεύης, πιθανόν και ενός ακόμη νέου ορυχείου λιγνίτη σε ιδιώτες. Το μέτρο όμως που θα γινόταν ασμένως δεκτό, το 2008 όταν και εκδόθηκε η απόφαση στις Βρυξέλλες για τους λιγνίτες, πλέον θεωρείται από την αγορά ως άκαιρο και μη επαρκές. Υπό το πρίσμα αυτό, η συνάντηση του ΥΠΕΚΑ με τους επικεφαλής της τρόικας αποκτά καθοριστικό χαρακτήρα για τις περαιτέρω εξελίξεις γύρω από το φλέγον θέμα των λιγνιτών.

Από το energypress.gr...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου