.

Crash test για λιγνίτες, στη συνάντηση Παπακωνσταντίνου Τρόικας

Από το energypress.gr...

Μέσα στην εβδομάδα, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία του ραντεβού, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει την ευκαιρία να ξανασυναντηθεί με τους γνώριμους, από τη θητεία στο ΥΠΟΙΚ, εκπροσώπους της τρόικας. Και μπορεί ο υπουργός περιβάλλοντος να μη βρίσκεται πλέον στη δυσάρεστη θέση να διαπραγματεύεται για την επιβολή νέων … φόρων, όπως πολλάκις έκανε στο πρόσφατο παρελθόν, όμως και σε αυτή τη συνάντηση δε θα έχει εύκολο έργο.

Η κορυφαία ενεργειακή εκκρεμότητα, μετά και την ψήφιση του ενεργειακού πολυνομοσχεδίου, ακούει στο όνομα λιγνίτες. Όπως έχει αποκαλύψει το EnergyPress, η βασική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη συνίσταται στην παραχώρηση από τη ΔΕΗ δύο έως τριών μονάδων (με πρώτες υποψήφιες εκείνες του Αμύνταιου) σε συνδυασμό με την μακροχρόνια μίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, αλλά και με ανταλλαγές ενέργειας μονάδων της ΔΕΗ (swaps).

Οι συγκεκριμένες προτάσεις ωστόσο δε φαίνεται να ικανοποιούν τις Βρυξέλλες οι οποίες θεωρούν ότι δεν επιτυγχάνεται το ζητούμενο της δημιουργίας ανταγωνισμού στην αγορά του λιγνίτη με την παραχώρηση των 546MW του Αμύνταιου και τα 250MW των swaps. Και για αυτό το λόγο τόσο η Κομισιόν όσο και η Τρόικα ζητούν «περισσότερα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου λοιπόν καλείται να διαπραγματευτεί απέναντι στις πιέσεις να μπει πωλητήριο σε μονάδες φιλέτα όπως ο Άγιος Δημήτριος, έχοντας συγκεκριμένα «όπλα» στη φαρέτρα του. Ποια είναι αυτά; Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι η παραχώρηση ενός ακόμη λιγνιτωρυχείου (έστω και εάν στην πράξη κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο εξαιτίας των τοπικών αντιδράσεων) καθώς επίσης και η ανάπτυξη της νέας μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα, από κοινού με ιδιώτη συνεταίρο, πρόταση που είχε στο παρελθόν υποστηρίξει ακόμη και μέρος της ΓΕΝΟΠ (ΔΑΚΕ).

Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι ότι τα περιθώρια για περαιτέρω ελιγμούς εξαντλούνται ενώ κυρίαρχο λόγο στις εξελίξεις παίζει και η επικείμενη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την υπόθεση που αναμένεται πιθανόν μέχρι τον Οκτώβριο.

Καθώς λοιπόν υπάρχουν λόγοι και για τις δύο πλευρές (Κομισιόν – ελληνική κυβέρνηση) να βρεθεί μια λύση «έντιμου» συμβιβασμού, το νέο ραντεβού Παπακωσταντίνου – Τρόικας, αποκτά βαρύνουσα σημασία και εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το σοβαρότερο ανοιχτό ενεργειακό μέτωπο, αυτό της απελευθέρωσης της αγοράς του λιγνίτη.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου