.

Προς κατάργηση οδεύει το ΙΓΜΕ στην Κοζάνη

του Χρήστου Βήττα από τη Μακεδονία...

Χθες, κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης του σωματείου αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα. Ειδικότερα, το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται καθημερινά έξω από τα γραφεία κυβερνητικών βουλευτών και υπουργών, ζητώντας να παραμείνει το ερευνητικό ίδρυμα που τόσα προσέφερε στη χώρα και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Παράλληλα αποφασίστηκε η συμμετοχή των εργαζομένων του Ινστιτούτου στα σημερινά εργατικά συλλαλητήρια της ΔΕΘ.
Ο γ.γ. του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΙΓΜΕ Χάρης Σμυρνιώτης, καυτηριάζοντας τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, υπογράμμισε ότι “το ΙΓΜΕ τα τελευταία χρόνια έχει μπει στον αργό θάνατο, αλλά τώρα πλέον πάμε για ξαφνικό θάνατο”. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην τροπολογία που πέρασε το υπουργείο Οικονομικών στις 4 Αυγούστου, με την οποία το ΙΓΜΕ και άλλοι δέκα φορείς του δημοσίου καταργούνται. Στη συνέχεια -σύμφωνα με τον συνδικαλιστή- ήρθαν μόλις προχθές οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίες επιταχύνουν τις εξελίξεις, καθώς “δεν χρειάζεται ούτε αυτό το εννιάμηνο μετεξέλιξης των φορέων, αλλά ενδεχομένως σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να υλοποιηθεί η εφαρμογή της τροπολογίας, οπότε να καταργηθεί το Ινστιτούτο και να μειωθεί το προσωπικό”.

Με υπογραφή Παπακωνσταντίνου
Το τέλος του ΙΓΜΕ προανήγγειλε ουσιαστικά προχθές από την Κοζάνη και ο καθ’ ύλην αρμόδιος, υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Κατά τη διάρκεια ολιγόλεπτης συνάντησης που είχε με εργαζομένους του παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τους είπε ότι “το ΙΓΜΕ μετεξελίσσεται σε έναν άλλο ερευνητικό φορέα μαζί με άλλους φορείς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας”, προσθέτοντας ότι “θα καταργηθούν περιφερειακά υποκαταστήματα”, γεγονός που επέτεινε την ανησυχία των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Αναφερόμενος στη μέχρι τώρα πορεία του ΙΓΜΕ, στον ρόλο του σήμερα αλλά και στο μέλλον του, ο Χ. Σμυρνιώτης υπογράμμισε: “Το Ινστιτούτο είναι 60 χρόνων, έχει ανακαλύψει όλη τη μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας και την ενεργειακή αυτοδυναμία, πέραν της συμβολής του σε μια σειρά φυσικούς εθνικούς πόρους. Το Ινστιτούτο έχει 20 εκατ. προγράμματα ΕΣΠΑ για να εκτελεστούν, για τα οποία βεβαίως υπάρχει πλήρης αβεβαιότητα, δεδομένου ότι το ΙΓΜΕ, αν δεν κλείσει, μειώνεται ραγδαία”. Δεν παρέλειψε ακόμη να αναφερθεί και στην περίφημη κατολίσθηση της Μαλακάσας πριν από είκοσι χρόνια, για την οποία είπε ότι “χάθηκε μόνο σε ένα βράδυ περίπου 1 δισ. δραχμές σε τιμές της εποχής εκείνης. Αυτή η έρευνα είχε στοιχίσει τότε στο ΙΓΜΕ 2.000 δραχμές. Το ΙΓΜΕ είχε προβλέψει τι θα γίνει, αλλά καμία εταιρεία δεν αξιοποίησε τις μελέτες του Ινστιτούτου”.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου