.

Οι ευθύνες της τοπικής κοινωνίας στην υποβάθμιση του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας

Μόλις πριν μερικές ημέρες πληροφορηθήκαμε το «φρένο» στην αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων 17 τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) των ΤΕΙ, την οποία έθεσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στα τμήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται ΟΛΑ τα τμήματα της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας, Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης). Κατά τη γνώμη μας, η εξέλιξη αυτή αποτελεί αποτυχία, όχι μόνο του Ιδρύματος, αλλά κυρίως της τοπικής κοινωνίας, η οποία δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί τα ευεργετήματα τα οποία αποφέρει η παρουσία του ΤΕΙ στην περιοχή.

Τα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα συντηρούν, ενσωματώνουν, καθιερώνουν και αναμορφώνουν μια πολιτιστική κληρονομιά γνώσεων, ιδεών και αξιών. Στην πορεία τους την κληρονομιά αυτή την εμπλουτίζουν με βάση την αναζήτηση και την έρευνα. Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει:

Ολοκληρωμένες μονάδες έρευνας, με σύγχρονα εργαστήρια και υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό.
Έχει σχετική ανεξαρτησία από την άμεση οικονομική ωφελιμότητα και επομένως μπορεί να παράγει έργο υψηλών προδιαγραφών.
Διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό (φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές), ικανό και φιλόδοξο να παράγει λύσεις σε σύνθετα προβλήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος του Ιδρύματος είναι σημαντικότατος, καθώς συμμετέχει στο «γίγνεσθαι» της περιφέρειας στην οποία εντάσσεται, και μπορεί (και πρέπει) να αποτελέσει στρατηγικής σημασίας σύμμαχο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και των τοπικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), με στόχο την επίτευξη αειφορικής ανάπτυξης με βιοκεντρική θεώρηση της ζωής.

Το τμήμα στο οποίο φοιτήσαμε (Τμήμα Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, ΤΕ.ΑΝ.) πέρασε πριν μερικούς μήνες από τη διαδικασία της εξωτερικής αξιολόγησης. Είναι το πρώτο από τα τμήματα του ΤΕΙ ή Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που εδρεύουν στην Κοζάνη (και ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα) που αξιολογήθηκαν. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο (ΦΕΚ αριθμ.4009/6-9-2011, «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» όλα τα τμήματα είναι υποχρεωμένα να περάσουν από τη διαδικασία αυτή. Κάποια από τα συμπεράσματα, των διακεκριμένων ελληνόφωνων επιστημόνων του εξωτερικού οι οποίοι επισκέφτηκαν το ΤΕ.ΑΝ., είναι:

Το τμήμα διαθέτει υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό (καθηγητές), εφάμιλλους με αυτούς των Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο (σύγκριση με παρεμφερές τμήμα).
Το τμήμα διαθέτει καλά εξοπλισμένα εργαστήρια, κάποια εκ των οποίων παρέχουν υπηρεσίες μοναδικές στην Ελλάδα.
Οι φοιτητές και οι απόφοιτοι του τμήματος είναι ενθουσιώδης και κολακευτικοί αναφορικά με τη φοιτητική τους εμπειρία στο τμήμα (συμπεράσματα κατόπιν συνέντευξης).

(Η έκθεση είναι διαθέσιμη από :
http://www.hqaa.gr/eks/External%20Evaluation%20Report_20%20March%202011_FINAL.pdf)
Σύνδεσμος
Συναίσθηση μας είναι ότι τα παραπάνω δεν γίνονται αντιληπτά από την τοπική κοινωνία και τους ηγέτες. Από ότι φαίνεται, η «αξία» του Ιδρύματος περιορίζεται στα διαμερίσματα τα οποία μπορούν να νοικιάσουν οι κάτοικοι σε φοιτητές (και στα έσοδα που αποκομίζουν οι καφετέριες, μπαράκια, ταξί, κτλ).

Ακόμη και από αυτή τη σκοπιά όμως, πόσοι άραγε αντιλαμβάνονται τη συμβολή του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην οικονομία της περιοχής; Αναλογιστείτε τα εξής: Τουλάχιστον 5000 φοιτητές από άλλες περιοχές διαβιούν στην πόλη της Κοζάνης, οι οποίοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 500 ευρώ το μήνα, δηλαδή 2.500.000 Ευρώ/μήνα ή 30.000.000 Ευρώ/έτος (ο υπολογισμός αυτός αν και ομολογουμένως πρόχειρος, δεν απέχει από την αλήθεια). Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν:

Οι μισθοί που καταβάλλονται σε υπαλλήλους και καθηγητές του ιδρύματος (έκτακτους και μόνιμους), οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είτε προέρχονται, είτε ζουν στην περιοχή. Πόσοι γνωρίζουν άραγε ότι το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει 150 μόνιμους καθηγητές, 200 έκτακτους καθηγητές και περισσότερους από 100 διοικητικούς υπαλλήλους;
Προμήθειες για τη λειτουργία του ιδρύματος (π.χ., χαρτί και μελάνι εκτυπώσεων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές).
Υπηρεσίες εστίασης (catering) για τις διάφορες εκδηλώσεις/ σεμινάρια/ συνέδρια που πραγματοποιούνται στο Ίδρυμα.
Πάσης φύσεως εργολαβίες (π.χ. κατασκευές, συντηρήσεις)

Αδιαμφισβήτητα, η μέχρι τώρα ανάπτυξη της περιοχής βασίστηκε στον ορυκτό της πλούτο (με όλα τα οφέλη αλλά και τις συνέπειες που απέρρεαν από αυτό το μοντέλο). Όπως όλοι αντιλαμβάνονται όμως, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η συμμετοχή της περιοχής στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα συρρικνώνεται (από το 70% στις αρχές τις δεκαετίας του 90 σε λιγότερο από 50% σήμερα), η ΔΕΗ ιδιωτικοποιείται και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) κερδίζουν έδαφος.

Για την τοπική κοινωνία η όσο δυνατόν καλύτερη ανάπτυξη, προβολή και αναβάθμιση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί μονόδρομο για την ευημερία της. Οι άρχοντες της Περιφέρειας, Δήμων και οι τοπικοί βουλευτές θα πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τη διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και να βρουν τρόπους να επιτύχουν τα παραπάνω. Αναπόσπαστο κομμάτι αποτελεί Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ των αποφοίτων του ιδρύματος.

Εμείς από την πλευρά μας γνωρίζαμε από την αρχή για την προχειρότητα των προεδρικών διαταγμάτων, το φωνάζαμε και το συζητάγαμε. Γιατί τόσα χρόνια που τα επαγγελματικά δικαιώματα βρισκόταν στα χέρια τους δεν έλεγαν τίποτα ή δεν έκαναν τίποτα? Μόνο έβγαιναν υπουργοί και στελέχη κι έδειχναν πρόσωπο.

Αισθανόμαστε ότι για άλλη μια φορά κάποιοι πάτησαν πάνω στην αγωνία, στην ελπίδα μας ότι θα μπορέσουμε με κάποιο τρόπο να δουλέψουμε κι εμείς, πάτησαν πάνω μας χωρίς να υπολογίζουν των αγώνα και τις προσπάθειες μας.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.

Σύλλογος Αποφοίτων Μηχανικών Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης.

Αναδημοσίευση: kozani.net

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου