.

ΔΕΗ: «Κατεβαίνει» στο διαγωνισμό για το νέο σταθμό άνθρακα στο Κόσσοβο

Από το energypress.gr...

Το 2013 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του νέου σταθμού άνθρακα "Kosova e Re" στο Κόσοβο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της "Οικονομικής Πρωτοβουλίας για το Κόσοβο" (Eciks).

Για το έργο, με εκτιμώμενο κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ (θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ), έχουν ήδη προκριθεί κοινοπραξίες (μεταξύ των οποίων και η κοινοπραξία της ΔΕΗ με την Contour Global), που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την κατασκευή του σταθμού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ποσό περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ θα επενδύεται σε ετήσια βάση, με στόχο να αναπτυχθούν νέες υποδομές ενέργειας, ισχύος 100 MW ανά έτος.

Εκτιμώμενος χρόνος κατασκευής του έργου, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό είναι τρία έως πέντε έτη.

Στη shortlist (πρώτη φάση αξιολόγησης) για το έργο περιλαμβάνονται επίσης κοινοπραξίες από την Ινδία και την Ινδονησία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Ο νέος σταθμός, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, θα κατασκευαστεί κοντά στον υφιστάμενο "Kosova B". Με την κατασκευή και της δεύτερης μονάδας του νέου σταθμού θα κλείσει - έως το 2015 ο παλιός σταθμός "Kosova A", ο οποίος- όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο- δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα πρότυπα λειτουργίας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου