.

Φωτοβολταϊκό πάρκο στο Ελευθέριος Βενιζέλος

Από το www.flashnews.gr


Το νέο Φωτοβολταϊκό πάρκο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η μεγαλύτερη ενιαία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση σε αεροδρόμιο παγκοσμίως, ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη, την επίσημη λειτουργία του. Το ισχύος 8 MWp έργο που αναπτύxθηκε σε έκταση 160 στρεμμάτων εντός του αεροδρομίου, εγκαινίασε σε ειδική τελετή ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΔΑΑ, Καθ. κ. Στράτος Παπαδημητρίου, και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Γιάννης Παράσχης.

Τα εγκαίνια σηματοδοτούν την επιτυχή κατάληξη της πολυετούς προσπάθειας του ΔΑΑ για την ένταξη των ΑΠΕ στο αεροδρόμιο, ενώ τα κεφάλαια που επενδύθηκαν ανέρχονται σε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο ολοκληρώθηκε σε περίοδο 6 μηνών και αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στο στόχο του ΔΑΑ να μειώσει το αποτύπωμα του άνθρακα στο χώρο του. Η φωτοβολταϊκή μονάδα του ΔΑΑ προβλέπεται να παράγει ετησίως ηλεκτρική ενέργεια της τάξης των 11 εκ. κιλοβατώρων, το οποίο αντιστοιχεί σε σχεδόν 20% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της εταιρείας, ή 9% του συνόλου του αεροδρομίου (ετήσια κατανάλωση 3.000 κατοικιών) και θα μειώσει τις εκπομπές CO2 τουλάχιστον κατά 10.000 τόνους / έτος, με ορίζοντα 25ετίας και άνω. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της συμβολής, θα χρειάζονταν 1.500.000 δέντρα για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη ετήσια απορρόφηση των εκπομπών CO2.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΔΑΑ, Καθ. κ. Στράτος Παπαδημητρίου, ανέφερε: «Η κατασκευή και η λειτουργία της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης του αεροδρομίου καθιστά για άλλη μια φορά το ΔΑΑ υπόδειγμα υπεύθυνης εταιρείας στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου η αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση απαιτεί ανταπόκριση στις αυξανόμενες προκλήσεις, μέσα από επιχειρηματικές λύσεις που βασίζονται στη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών επενδύει δυναμικά στις ΑΠΕ, εφαρμόζει εταιρικό σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης και πρωτοστατεί σε πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του αεροπορικού κλάδου με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τις εγκαταστάσεις του.»

O Γενικός Διευθυντής του ΔΑΑ κ. Γιάννης Παράσχης τόνισε: «Με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου, μας ευχαριστεί ιδιαίτερα ότι ξεκινά τη λειτουργία του το φωτοβολταϊκό πάρκο μας, υποδηλώνοντας τη συνεχή και δυναμική επένδυση που κάνουμε στην ορθή περιβαλλοντική διαχείριση και ανάπτυξη, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ξεκινώντας μάλιστα από το 2003, έχουμε επιτύχει μείωση της ηλεκτρικής κατανάλωσης της εταιρείας μας άνω του 25%. Για το μέλλον, στο πλαίσιο των δράσεών μας για την κλιματική αλλαγή, εξετάζουμε την πιθανότητα χρήσης άλλων εναλλακτικών ή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η γεωθερμία και η συμπαραγωγή, με στόχο την περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του αεροδρομίου, σύμφωνα με τις αρχές της ενεργειακής αποδοτικότητας».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου