.

Κρίσιμη … «τριμερής» συνάντηση για το τέλος ΑΠΕ

Aπό το energypress.gr...

Όλο και πιο πιεστική γίνεται η ανάγκη για αύξηση του περίφημου τέλους ΑΠΕ στη σημερινή του μορφή, καθώς το ταμειακό έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ ολοένα αυξάνεται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα με το αποθεματικό του διαχειριστή.
Σήμερα έχει καθοριστεί ένα ακόμη κρίσιμο ραντεβού στο οποίο θα μετέχουν ο αρμόδιος υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο ΔΕΣΜΗΕ. Στη συνάντηση οι τρεις πλευρές αναμένεται να «βάλουν κάτω τα νούμερα» και να αναζητήσουν λύση στην εξίσωση «έλλειμμα ΔΕΣΜΗΕ - τέλος ΑΠΕ - κόστος καταναλωτή». Η συνάντηση επί της ουσίας είχε προαναγγελθεί στις αρχές της εβδομάδας από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αυξήσεων στο ρεύμα – μεταξύ άλλων εξαιτίας του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ – είχε τονίσει ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά από εισηγήσεις της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ και αφού πρώτα αναλυθεί εκτενώς το πρόβλημα.
Η κατάσταση
Τα περιθώρια, πάντως, με βάση την κατάσταση που εμφανίζει το ταμείο του ΔΕΣΜΗΕ στενεύουν. Με βάση την τελευταία ενημέρωση που υπήρχε από το διαχειριστή, τα έσοδα, μαζί με τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία από τις δημοπρασίες των ρύπων έφταναν τα 65 εκατ. ευρώ, ποσό που είχε υπολογιστεί ότι επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Δηλαδή αυτή τη στιγμή το αποθεματικό του ΔΕΣΜΗΕ έχει εξαντληθεί, φέρνοντας εκ νέου το διαχειριστή σε αδιέξοδο. Σύμφωνα λοιπόν με την άποψη του διαχειριστή, την οποία ενστερνίζεται και η ΡΑΕ, θα χρειαστεί το τέλος ΑΠΕ από τα 2 ευρώ να αυξηθεί στα 5,5 έως 7 ευρώ η μεγαβατώρα. Εφόσον δε συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η ανάπτυξη των ανανεώσιμων, τότε θα πρέπει τη διετία 2013 – 2014 το τέλος να εκτιναχθεί στα 17 έως 18 ευρώ.
Δεν είναι μονόδρομος οι αυξήσεις

Μπροστά στο σενάριο των … «εφιαλτικών» αυξήσεων, ωστόσο, ήδη έχουν ξεκινήσει να εξετάζονται εναλλακτικές που θα μειώσουν το βάρος για τους καταναλωτές. Μία πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι από παλιά αλλά συναντά τις δικές της δυσκολίες είναι να χρησιμοποιηθεί υπέρ των ΑΠΕ, το τέλος ΕΡΤ.
Πρόταση για την αναζήτηση συμπληρωματικών πόρων για την κάλυψη του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ, όπως ένας πιθανός φόρος άνθρακα, ή ακόμα και η φορολόγηση των αγοραπωλησιών αδειών που σήμερα γίνεται παράνομα στη μαύρη αγορά, κατέθεσαν πρόσφατα οι φορείς της αγοράς φωτοβολταϊκών, στο πλαίσιο της συζήτησης που διοργάνωσε για τα θέματα της αγοράς ο ΠΑΣΥΦ και το δικηγορικό γραφείο Μεταξάς, στο πλαίσιο του συνεδρίου Capital & Vision.
ΕΦΚ
Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα της αγοράς που παραμένει άλυτο, αφορά στον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή. Το τελευταίο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ο φόρος στο αέριο να αντικατασταθεί με έσοδα από αυθαίρετα του 2012. Η πρόταση που είχε υποβληθεί από τον Γιώργο Παπακωνταντίνου προς το ΥΠΟΙΚ προβλέπει την κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, με χρονική μετατόπιση στο 2012 των εσόδων που έχουν υπολογιστεί για φέτος και αντικατάστασή τους από τα έσοδα που θα εισπραχθούν από τα αυθαίρετα. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου