.

Νέο «κούρεμα» υπερωριών αλλά και προνομίων, ετοιμάζει η ΔΕΗ…

Aπό το energypress.gr...

«Hair cut» σε μια σειρά από μισθολογικά κόστη, με εξορθολογισμό των υπερωριών που φυσικά οδηγεί σε μείωσή τους, και μιας σειράς άλλων επιδομάτων και παροχών, περιλαμβάνει η ατζέντα της διαπραγμάτευσης που προτίθεται να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο η διοίκηση της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ, στο πλαίσιο υπογραφής της νέας συλλογικής σύμβασης.

Μιας διαπραγμάτευσης, όπου φυσικά δεν θα υπάρχει χώρος για μισθολογικές αυξήσεις, αλλά που ως κύριο μενού θα έχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, γενναίες θεσμικές αλλαγές. Στόχος της ΔΕΗ είναι η νέα ΣΣΕ να οδηγήσει στα επόμενα χρόνια σε σημαντικό εξορθολογισμό του μισθολογικού της κόστους, καθώς θα περιλαμβάνει σημαντικές τροποποιήσεις στον κανονισμό λειτουργίας του προσωπικού, καταργώντας αρκετούς «ανορθολογισμούς», όπως για παράδειγμα αυτό που ισχύει σήμερα με τις βάρδιες και τις ασθένειες.

Το ισχύων καθεστώς δίνει τη δυνατότητα, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, να παίζονται διάφορα παιχνίδια, καθώς προβλέπει ότι ένας εργαζόμενος που θα δηλώσει ασθένεια την ημέρα της βάρδιάς του - ακριβώς επειδή η τελευταία συνοδεύεται από επίδομα- θα εισπράξει το φουλ πακέτο (εκτός δηλαδή από το μεροκάματο, και τα επιπλέον χρήματα). Το ευνοικό αυτό καθεστώς συχνά τυγχάνει, απ' ότι πάντα λέγεται, αντικείμενο εκμετάλλευσης, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι αποζημιώσεις για ασθένεια στη διάρκεια της βάρδιας είναι πολλές. Το σύστημα αυτό οδεύει προς αλλαγή, χωρίς να είναι και το μόνο.

Κανονισμός λειτουργίας, θεσμικές αλλαγές, και εσωτερικές μετατάξεις, ώστε να μειωθεί το συνολικό μισθολογικό κόστος (1,12 δισ. ευρώ για φέτος), αποτελούν αντικείμενο εσωτερικών μελετών που γίνονται ήδη τους τελευταίους μήνες στη ΔΕΗ. Προφανώς αυτό εννοούσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωσταντίνου στη συνέντευξη της Δευτέρας, όταν «σήκωσε» το θέμα του πλεονάζοντος προσωπικού, λέγοντας πως έχει ζητήσει από τη διοίκηση της ΔΕΗ συγκεκριμένο σχέδιο με τους τομείς απ' όπου λείπουν άτομα και απ' όπου περισσεύουν. Επειδή, οι πληροφορίες λένε ότι τέτοιο αίτημα στην πραγματικότητα δεν έχει διατυπωθεί, αν εξαιρέσει κανείς μια γενικόλογη αναφορά του υπουργού στο Δ.Σ. της Πτολεμαίδας, προφανώς ο τελευταίος θέλησε να φτιάξει κλίμα, γι’ αυτά που έρχονται.

Επίσημα δεν έχει ανοίξει...

Το θέμα των εσωτερικών μετατάξεων, αν και ημι-επίσημα τίθεται συχνά στη ΔΕΗ, επισήμως δεν έχει ανοίξει ή τουλάχιστον δεν έχει μπει ποτέ στο τραπέζι με τη ΓΕΝΟΠ. Βεβαίως, δεν είναι εύκολο ένας διοικητικός υπάλληλος, να μετακομίσει από τα γραφεία στα ορυχεία, καθώς πρέπει πρώτα να προηγηθεί κάποια εκπαίδευση, αλλά το κυριότερο να έχει τις στοιχειώδεις ικανότητες.

Τώρα, το αν η ΓΕΝΟΠ θα καθίσει στο τραπέζι, με τι όρους, και κυρίως το που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση είναι άγνωστο. Το βέβαιο είναι ότι η συγκυρία ευνοεί τη συζήτηση για θεσμικές αλλαγές μέσα από μια νέας αντίληψης συλλογική σύμβαση εργασίας, θέμα που στην ουσία έχει ανοίξει από τον περασμένο Απρίλιο με το θόρυβο που προκάλεσε η δημοσίευση του πορίσματος Ρακιντζή.

Μόνο έτσι θα μειωθεί σημαντικά το μισθολογικό κόστος, σε συνδυασμό βέβαια και με μια αναδιάρθρωση του προσωπικού, που από μόνη της όμως δεν αρκεί. Ήδη, πέρυσι χάρη στις περικοπές που επέφεραν οι νόμοι του υπ. Οικονομικών στους μισθούς της ΔΕΗ, και στη μείωση των υπερωριών, το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 300 εκ. ευρώ. Απ’ αυτά τα 210 εκ. ευρώ προήλθαν από τις περικοπές, και μόνο τα 90 εκ. ευρώ από υπερωρίες. Δεδομένου ότι φέτος άλλες περικοπές μισθών δεν έγιναν, η μείωση της μισθολογικής δαπάνης θα είναι πολύ μικρότερη.

Και όπως είχε ενημερώσει τον περασμένο Ιανουάριο στην επιστολή που είχε στείλει στον τότε υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου (και νυν ΠΕΚΑ) ο πρόεδρος της επιχείρησης Α. Ζερβός, όταν ο πρώτος ζητούσε από τις εισηγμένες να πάρουν ανάλογα μέτρα με εκείνα που εφαρμόστηκαν στις μη εισηγμένες, οι φετινές περικοπές θα είναι της τάξης των 40 εκ. ευρώ, και θα προέλθουν από υπερωρίες και εκτός έδρας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου