.

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: “Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά”

Στα 24 και πλέον χρόνια ύπαρξης της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης το πολυδιάστατο και ανιδιοτελές έργο των μελών της ελάχιστες φορές έτυχε δημόσιας αναγνώρισης. Αντίθετα, περίσσευαν οι κακοπροαίρετες κριτικές και λασπολογίες, οχυρωμένες συνήθως πίσω από την ανωνυμία.
Ο τελευταίος γύρος της συκοφαντίας ξεκίνησε προχτές, όταν η καθόλα νόμιμη χρηματοδότηση ενός παλιού προγράμματος παρουσιάστηκε «ως νέο λαυράκι» από τους συνήθεις κυνηγούς μαγισσών.
Έχουμε και λέμε λοιπόν: To 2007 η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης ανέλαβε να εκτελέσει το Υποέργο 168 του προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» του τότε Υπουργείου Εργασίας, αποτελούμενο από τέσσερα διαφορετικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 113.000 €. Από αυτό το ποσό:
• 19.000€ πήγαν σε αγορές εξοπλισμού, (πινακίδες και υλικά σήμανσης των μονοπατιών, μεταλλικές εικονογραφίες και πυρογραφίες, εργαλεία, Η/Υ, εκτυπωτής, GPS κλπ. Μέσω του προγράμματος α) χαρτογραφήθηκαν, καθαρίστηκαν, σημάνθηκαν αμφίδρομα και αναδείχθηκαν περισσότερα από 6 μονοπάτια στο Βόιο, συνολικού μήκους τουλάχιστον 50 χλμ σε πρώτη φάση, β) έγιναν μελέτες στατικότητας και προβλήθηκαν δέκα πετρογέφυρα σε Τσοτύλι και Επταχώρι και γ) αναδείχθηκαν 4 μαστοροχώρια στον Ν. Γρεβενών.
Σε δεύτερη φάση με εθελοντική δουλειά και συμπληρωματικές δράσεις το συνολικό μήκος των μονοπατιών ξεπέρασε τα 120 χλμ τα επόμενα δυο χρόνια.
• 28.000 € χρησιμοποιήθηκαν για α) τη συγγραφή και έκδοση τουριστικού οδηγού 100 σελίδων σε 2000 αντίτυπα που μοιράστηκαν ΔΩΡΕΑΝ (βιβλιοθήκες, ορειβατικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα) β) τη διεξαγωγή τριών (αντί μιας που προέβλεπε το έργο) ημερίδων σε Κοζάνη και Βόιο, γ) την παραγωγή ενός δίωρου καταπληκτικού ντοκιμαντέρ προβολής του Ανω Βοίου που έκανε το γύρο όλης της χώρας δ) τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των εθελοντών, η βοήθεια των οποίων υπήρξε πολύτιμη καθ’ όλη την διάρκεια των εργασιών πεδίου (καθαρισμοί ρεμάτων κλπ).
• Τα 66.000 € αφορούσαν τις αμοιβές 8 άνεργων ή υποαπασχολούμενων νέων επιστημόνων. (Αυτός ήταν και ο σκοπός του έργου άλλωστε: τόνωση της απασχόλησης). Επίσης από το ίδιο ποσό αμείφθηκαν με μικροποσά συγκεκριμένες εργασίες άλλων δύο ατόμων. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι οκτώ συνεργάτες πληρώνονταν με μπλοκάκι (άρα η καθαρή αμοιβή συμπιέζεται λόγω ΦΠΑ, ΤΕΒΕ και παρακράτησης 20%), το ποσό αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό, αντιθέτως μικρό σε σχέση με τη δουλειά που έκαναν.
Για κάποιον που γνωρίζει τις τιμές της αγοράς και αντιλαμβάνεται τις ανάγκες ενός τόσο μεγάλου έργου που εκτείνονταν σε Καστοριά, Γρεβενά και Κοζάνη, και απαιτούσε συνεχή εργασία πεδίου και μετακινήσεις πολλών ανθρώπων, είναι ξεκάθαρο ότι τα ποσά που δαπανήθηκαν είναι μικρά και η διαχείριση τους νοικοκυρεμένη και «σφιχτή».
Όλα τα παραδοτέα είναι στη διάθεση οποιουδήποτε αυτόκλητου «ελεγκτή», αν και δεν έχουμε καμιά τέτοια υποχρέωση. Όσα από αυτά είναι σε ηλεκτρονική μορφή βρίσκονται ανεβασμένα στο site της Οικολογικής Κίνησης εδώ και τρία χρόνια (www.ecokoz.gr)
Επιπλέον: Προτιμήθηκε η τοπική αγορά του Ν. Κοζάνης, μετά από έρευνα τιμών και ποιότητας. Οι δαπάνες διαμονής - διατροφής ενίσχυσαν τα τοπικά καταστήματα – καταλύματα, από το Τσοτύλι και τα χωριά των Γρεβενών, έως τον Πεντάλοφο και το Επταχώρι. (Ίσως θα έπρεπε να δώσουμε και τα ονόματα οικογενειών που άνοιξαν το σπίτι τους και μας φιλοξένησαν στο Βυθό Βοΐου, αλλά καλύτερα όχι, για να μην τους φορτωθεί κι αυτούς καμιά ρετσινιά ..διαπλοκής).
Τέλος στην περιοχή έμειναν υποδομές για ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού, αυξήθηκε η επισκεψιμότητα, ενώ τα απαράμιλλο κάλλος του Βοίου διαφημίστηκε παντού (ΝΕΤ, ΣΚΑΙ, ΕΤ 3, μεγάλες εφημερίδες, τοπικά ΜΜΕ, ορειβατικά και πεζοπορικά sites),
Ένα δύσκολο και πολυδιάστατο πρόγραμμα, συνεχών μετακινήσεων μέσα σε μια μεγάλη γεωγραφική έκταση, ξεπέρασε τη συνηθισμένη γραφειοκρατική λογική και συνδύασε δουλειά πεδίου, αξιοποίηση εθελοντών, δέσιμο με την τοπική κοινωνία και σύγχρονους τρόπους προβολής ενός μοναδικού – αλλά «καταχωνιασμένου» τουριστικού προϊόντος. (Και ακολούθησαν εθελοντικά άλλα δύο χρόνια επιδιορθώσεις και συντηρήσεις των μονοπατιών και δράσεις πρόσθετης προβολής).
Αυτό ήταν «το μεγάλο φαγοπότι» που κάποιοι ανίδεοι ή κακόπιστοι «ανακάλυψαν» από την πολυθρόνα και τη ραστώνη του σπιτιού τους. Που δεν μπορούν καν να διανοηθούν πόσες φορές το μεράκι και η αγάπη για το Βόιο ξεπέρασε τα στενά όρια μια; τυπικής εργασιακής υποχρέωσης.

Κρίμα που η Οικολογική Κίνηση έχει στερηθεί πλέον τη βοήθεια των νέων αυτών, που σκόρπισαν σε άλλα μέρη, διωγμένοι από τη λαίλαπα της ανεργίας. Μας λείπει η βοήθεια τους, που απλώνονταν πέρα από το έργο, σε κάθε είδους δραστηριότητα της Οικολογικής, (δεντροφυτεύεις, έλεγχοι περιβαλλοντικών παραβάσεων, αρθρογραφία, προτάσεις για το ενεργειακό, οργάνωση εκδηλώσεων, επισκέψεις στα σχολεία κ.α).
Ο εθελοντισμός ήταν και παραμένει η βάση λειτουργίας της ΟΚΚ. Όμως και τα προγράμματα βοηθούν να παράγουμε χειροπιαστά δείγματα οικολογικής γραφής, πλαισιωμένοι από νέους επιστήμονες που δίπλα στις ευαισθησίες είναι αναγκασμένοι να αναζητούν και κίνητρα για να μείνουν στον τόπο τους. Για αυτό αν μας δοθεί η ευκαιρία θα ξαναπάρουμε πρόγραμμα.
Να σημειωθεί επίσης ότι τα οικονομικά στοιχεία του έργου ανακοινώθηκαν στον τύπο και σε ημερίδες εδώ και τρία χρόνια ! Αν κάποιοι τα «ανακαλύπτουν» τώρα, παίζοντας το .. Ράμπο ή το ΣΔΟΕ, τότε ή είναι βαθειά νυχτωμένοι ή ασκούν εντεταλμένη δημοσιογραφία. Ας διαλέξουν τι τους ταιριάζει.

Από την άλλη, δεκάδες σύλλογοι και φορείς πήραν λεφτά από τον Πόρο (εμείς ποτέ δε ζητήσαμε), για να αγοράσουν ιδιόκτητα γραφεία, πολυτελή έπιπλα ή να «βουλώσουν άλλες τρύπες». Και δεν έδωσαν ποτέ λογαριασμό. Κι ενώ αυτοί μένουν στο απυρόβλητο, η Οικολογική Κίνηση, που έκανε το συγκεκριμένο έργο με διαφανή και υποδειγματικό τρόπο, μπήκε στο στόχαστρο. Ας αναλογιστεί ο καθένας το γιατί

Δεν απολογούμαστε σε κανέναν. Είμαστε υποχρεωμένοι όμως να ενημερώσουμε τον απλό κόσμο για τη χρηματοδότηση αυτή, που όπως ανακοινώθηκε ξερή, χωρίς άλλες εξηγήσεις, έδωσε λαβή για υπονοούμενα και λασπολογίες.
Δεν θα κάνουμε το χατίρι κανενός από τους πολλούς «δικαστές» του internet απαντώντας σε κάθε τους ερώτηση ή απαίτηση. Όποιος επιθυμεί περισσότερες λεπτομέρειες επώνυμα, ας κοπάσει από τα γραφεία μας να τον ενημερώσουμε.
Ναι στην κριτική όχι στην αμετροέπεια και τη συκοφαντία.

Οικολογική Κίνησης Κοζάνης www.ecokoz.gr
13-09-2011

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου