.

Κρατικές εκτάσεις με έτοιμες άδειες "πουλάει" το project Helios στους Γερμανούς - Συνημμένη παρουσίαση ΥΠΕΚΑ

Από το energypress.gr...

Ολοκληρωμένες προτάσεις «με το κλειδί στο χέρι», για φωτοβολταϊκά έργα πλήρως αδειοδοτημένα, χωρίς γραφειοκρατικά και άλλου τύπου εμπόδια, σε κατάλληλα επιλεγμένες κρατικές εκτάσεις, οι οποίες θα μισθώνονται για συγκεκριμένο διάστημα (πχ 25 χρόνια) θα παρουσιάσει η Ελλάδα στους Γερμανούς υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι ουσιαστικά θα «αγοράζουν» έτοιμα επενδυτικά σχέδια.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του project «Ήλιος» όπως την παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σήμερα, στο 26ο Συνέδριο για την Ηλιακή Ενέργεια (26th Photovoltaic Solar Energy Conference and Exhibition), στο Αμβούργο.

Για την εξεύρεση των κατάλληλων εκτάσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε επαφή αφενός μεν με τα υπουργεία Γεωργίας και Εθνικής Άμυνας, αφετέρου δε με τη ΔΕΗ, καθώς τα ανενεργά ορυχεία θεωρούνται ιδανικές περιοχές για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, όπως άλλωστε έχει δείξει η εμπειρία από την Κοζάνη και τη Μεγαλόπολη.

Όπως σημείωσε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, το project Helios είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο εξαγωγής καθαρής ενέργειας από τη Νότια προς τη Βόρεια Ευρώπη, το οποίο θα είναι επωφελές όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς θα διευκολύνει τα άλλα κράτη μέλη να επιτύχουν τους στόχους τους για τις ΑΠΕ για το 2020, προσφέροντας ελκυστικές αποδόσεις για τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά.

Στόχος του προγράμματος είναι η παραγωγή 3 – 10 GW ηλιακής ενέργειας και, όπως εκτίμησε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, με μέσο κόστος επένδυσης 2 εκατ. € / MW, το κόστος για μια επένδυση 10 GW είναι περίπου 20 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, για να επιτευχθεί ο στόχος της παραγωγής 10 GW ηλιακής ενέργειας, απαιτείται έκταση 200 km2.

Το project θα αποτελέσει ένα πρόγραμμα επωφελούς συνεργασίας για τα κράτη μέλη της ΕΕ: Ένα κράτος – μέλος με χαμηλό ή ακριβό δυναμικό σε ΑΠΕ (το κράτος – δέκτης) θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την καθαρή ενέργεια που παράγεται σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα με υψηλότερο δυναμικό (το κράτος – εξαγωγέας) έτσι ώστε αφενός να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι για ΑΠΕ του κράτους-δέκτη και αφετέρου ο συνολικός στόχος της ΕΕ για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2020.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε, παράλληλα, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επενδύσεων και τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου για την έκδοση των απαραίτητων αδειών, προκειμένου να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.

Όσον αφορά τον τρόπο μεταφοράς της ενέργειας, ο Γ.Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες, η μεταφορά ενέργειας 2-2,5 GW προς την κεντρική Ευρώπη είναι εφικτή, με πιθανά, ωστόσο, σημεία συμφόρησης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ, η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού ενεργειακού δικτύου αποτελεί βασική προτεραιότητα αλλά και προϋπόθεση για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης της αγοράς και τη μεγάλης κλίμακας διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ειδικότερα, η ενίσχυση των διασυνδέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ είναι απαραίτητη προκειμένου να είναι εφικτή η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από το Νότο προς το Βορρά.

Κλείνοντας, ο υπουργός ΠΕΚΑ σημείωσε ότι το πρόγραμμα Helios είναι ένα απολύτως εφικτό πρόγραμμα με σημαντικές τεχνολογικές, οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις.Παρουσίαση του project "Ήλιος" 5.9.2011 Hamburg

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου