.

Κλειδώνει η πρόσβαση ιδιωτικών παρόχων στα «νέα» swaps

Από το energypress.gr...

Νέα δεδομένα στην αγορά ηλεκτρισμού και άμεση μετακύλιση στους καταναλωτές του οφέλους που θα προκύψει από τη διενέργεια δημοπρασιών για τμήμα της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, φέρνει η πρόθεση της κυβέρνησης και της Κομισιόν να επιτρέψουν σε ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας την πρόσβαση στους περίφημους διαγωνισμούς για τη λιγνιτκή ισχύ της ΔΕΗ. Πρόκειται για τους διαγωνισμούς swaps που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο μέτρο των πωλήσεων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για την ικανοποίηση της σχετικής απόφασης της κομισιόν για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο συγκεκριμένο καύσιμο

Σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress – και όπως άφησε να εννοηθεί σαφώς ο επικεφαλής της HellasPower Β. Μηλιώνης κατά την παρουσίαση της εταιρείας στους δημοσιογράφους – κατά τις επαφές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα με εκπροσώπους της κομισιόν, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα της αγοράς, με τους προμηθευτές να ζητούν να έχουν πρόσβαση στη φθηνή λιγνιτική ενέργεια, ως οι μόνοι που μπορούν να περάσουν το όφελος από το χαμηλό κόστος στην κατανάλωση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αποφάσεις θα πρέπει να θεωρούνται ειλημμένες για έναν πρόσθετο λόγο: ήδη στην αγορά μεγάλοι βιομηχανικοί πελάτες στην υψηλή τάση, έχουν δεχθεί διερευνητικές κρούσεις από ιδιώτες παρόχους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες αξιόπιστες πηγές, οι ιδιώτες πάροχοι έχουν ζητήσει από μεγάλους πελάτες να πληροφορηθούν λεπτομέρειες για το καταναλωτικό προφίλ των μεγάλων βιομηχανιών. Οι πληροφορίες αυτές εκτιμάται από την πλευρά της βιομηχανίας, ότι θα χρησιμοποιηθούν ώστε οι πάροχοι να κάνουν τα δικά τους πλάνα – σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με κάποιον μεγάλο καταναλωτή – και να υποβάλουν προσφορές στο πλαίσιο των δημοπρασιών για τα swaps.

Βιομηχανία

Μια άγνωστη παράμετρος της εξίσωσης πάντως είναι η στάση που θα τηρήσει η βιομηχανία, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, βρίσκεται ακόμη σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για την τελική διαμόρφωση των τιμολογίων υψηλής τάσης (στο πλαίσιο της γνωστής παραγγελίας της ΡΑΕ). Η βαριά βιομηχανία που διατηρεί ένα «θεσμικό» προφίλ, θεωρείται από κάποιους ότι πολύ δύσκολα θα άλλαζε ενεργειακές συνήθειες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πηγή της βιομηχανίας, σημείο κλειδί και δικλείδα ασφαλείας για τον προμηθευτή μεγάλου βιομηχανικού καταναλωτή θα αποτελούσε η καθετοποίηση.

Βεβαίως στη μέση τάση όπου υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία, ακόμη και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες έχουν τολμήσει το βήμα αλλάζοντας προμηθευτή με ένα premium έκπτωσης στην τιμή έναντι των τιμολογίων της ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει κινητικότητα και οι αποφάσεις θα ληφθούν σε εταιρικό επίπεδο από τον κάθε πελάτη χωριστά ανάλογα με τις ανάγκες του.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου