.

Τη γλίτωσε η ΔΕΗ με «κούρεμα» μόνο 15% στους μισθούς της

Από το energypress.gr...

Κούρεμα μόνο κατά 15% επεφύλασσε τελικά το ενιαίο μισθολογίο στις αποδοχές των 21.300 εργαζομένων της ΔΕΗ, που μαζί με το προσωπικό των άλλων εισηγμένων ΔΕΚΟ, όπως τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, γλιτώνουν το μεγάλο "hair cut" ως και 50% που θα ισχύσει για το σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου Τομέα.

Εξαιρώντας τις από το μεγάλο "μαχαίρι" που προβλέπεται για τους δημοσίους υπαλλήλους, το υπ. Οικονομικών καταθέτει σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο, που θα καταργεί για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις του Δημοσίου την πρόβλεψη για την επιβολή πλαφόν ύψους 1.900 ευρώ στις μεικτές μηνιαίες αποδοχές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τροπολογία θα αναφέρει ότι το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα ανά εργαζόμενο στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, μειώνεται κατά 35% σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία αυτό βρισκόταν την 1η Ιανουαρίου του 2010 (ή στις 31/12/2009). Εν προκειμένω, στην περίπτωση της ΔΕΗ, αυτό σημαίνει ένα επιπλέον «κούρεμα» της τάξης του 15% στις αποδοχές των εργαζόμενων, οι οποίοι κατά το 2010 είχαν ήδη υποστεί ένα γερό «hair cut» της τάξης του 21% (σε ορισμένες υψηλές κλίμακες έφτανε κοντά και στο 50%).

Το πιθανότερο δε, είναι ότι η μείωση αυτή για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ δεν θα αφορά στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων, αλλά στο σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων και αποζημιώσεων, μαζί με βάρδιες και υπερωρίες. Και αυτό, προκειμένου να μη δοθεί στη συνέχεια η δυνατότητα στις διοικήσεις τους να κάνουν "παιχνίδια" με υπερωρίες και άλλα μη τακτικά κόστη, που σαν αποτέλεσμα θα είχαν να υποκαταστήσουν μέρος της μισθολογικής μείωσης, (όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν).

Τι σημαίνουν όλ' αυτά στην πράξη για τη ΔΕΗ ; Αν, το «κούρεμα» αφορά στο σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών (μαζί με βάρδιες και υπερωρίες), τότε από τα επίπεδα των 4.235 ευρώ το μήνα που ήταν οι μέσες μεικτές απολαβές στη ΔΕΗ στις αρχές του 2010, αυτές θα υποχωρήσουν μετά την ψήφιση του νόμου στα 2.753 ευρώ. Στην ουσία θα πρόκειται για μια περαιτέρω μείωση της τάξης των 590 ευρώ, αφού μέσα στο 2010, οι μέσες μεικτές αποδοχές είχαν μειωθεί κατά 21%, με αποτέλεσμα σήμερα να κυμαίνονται γύρω στα 3.346 ευρώ.

Επαφές διοίκησης, ΓΕΝΟΠ...

Της εξαίρεσης των εισηγμένων ΔΕΚΟ από το καθεστώς που ισχύει για όλο το υπόλοιπο Δημόσιο και το μαχαίρι που πέφτει ως και 50%, προηγήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο επαφές της διοίκησης της ΔΕΗ με την ηγεσία του υπ. Οικονομικών, όπου και η πρώτη υποστήριξε με στοιχεία ότι οι μισθοί των εργαζομένων έχουν ήδη υποστεί από πέρυσι σημαντικό "κούρεμα". Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, που κατόπιν επαφών με τον υπ. Οικονομικών το Σάββατο, συναντήθηκε χθες με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ηλία Πλασκοβίτη, παρουσιάζοντας του τα μισθολογικά στοιχεία της ΔΕΗ, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά τις περικοπές του 2010, οι οποίες και ανήλθαν σε 294 περίπου εκατ. ευρώ.

Αλλες "ταχύτητες"

Υπενθυμίζουμε ότι από το τέλος του 2010, ο πρώην υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου, με επιστολες του προς τις διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ, τους είχε ζητήσει την προσαρμογή του συνολικού κόστους μισθοδοσίας, κατά τα πρότυπα των περικοπών που είχαν γίνει στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ. Τις υποδείξεις εκείνες της κυβέρνησης, οι διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ ακολούθησαν η κάθε μια με διαφορετική ... "ταχύτητα". Αλλες συμμορφώθηκαν, όπως η ΔΕΗ, άλλες αγνόησαν την επιστολή που τους είχε σταλεί, ενώ άλλες για να κερδίσουν χρόνο ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις, πολλά από τα μέτρα συγκράτησης των δαπανών, παρέιμειναν ανεφάρμοστα.

Τούτο σημαίνει ότι σε όσες από τις εισηγμένες ΔΕΚΟ, οι μειώσεις στα μισθολογικά τους κόστη από την 1η/1/2010 ως σήμερα ήταν μικρότερες π.χ. του 20%, τότε θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε περικοπές μεγαλύτερες του 15%, προκειμένου να καταφέρουν να ικανοποιήσουν τον στόχο του 35%

1 σχόλια

  • Ανώνυμος  
    11/10/11, 4:39 μ.μ.

    Τι λετε ρε αλήθεια τη γλίτωσε ε???και νομίζεται οτι θα μας αφήσουν εμάς να περνουμε τους μισθούς και τους άλλους να τους έχουν με 700 ευρώ...ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ!!
    Αγωνας ενιαίος για ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος ΤΩΡΑ.-

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου