.

Χάλασε η συμφωνία ΔΕΗ - Χαλυβουργικής για 2 μονάδες φυσικού αερίου


Με όσο θόρυβο και τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκε το 2008 επί Τάκη Αθανασόπουλου η περίφημη συμφωνία της ΔΕΗ με τη Χαλυβουργική για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής μαμούθ (880 MW) στο Θριάσιο, άλλο τόσο αθόρυβα χάλασε επίσημα αυτές τις μέρες το ντιλ, προς ικανοποίηση της τοπικής κοινωνίας που αγωνιζόταν για να αποτρέψει την περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Οσα δεν κατάφεραν οι δημοτικές αρχές και οι κάτοικοι της Ελευσίνας με τις κινητοποιήσεις και τις δικαστικές προσφυγές αυτά τα τέσσερα χρόνια, το κατάφερε η οικονομική κρίση που όχι μόνο έχει μειώσει κατακόρυφα τη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά έχει κλονίσει και την οικονομική υγεία των δύο επιχειρήσεων που ενδιαφέρονταν να υλοποιήσουν την επένδυση με κύριο στόχο να κερδίσουν εξάγοντας ρεύμα στην Ιταλία. Ειδικά για τη ΔΕΗ, το βαρύ επενδυτικό της πρόγραμμα σε νέες μονάδες, φωτοβολταϊκά πάρκα και δίκτυα υποδομής σε συνδυασμό με τη δυσκολία εξεύρεσης πηγών χρηματοδότησης, καθιστούσε τη συγκεκριμένη επένδυση πολυτέλεια.
Η επένδυση είχε προσυμφωνηθεί το 2008 επί προεδρίας Τάκη Αθανασόπουλου στη ΔΕΗ (για το θέμα αυτό, αλλά και για τη συμφωνία με τη γερμανική RWE ο τότε μάνατζερ της ΔΕΗ συγκαλούσε διοικητικά συμβούλια σε ξενοδοχεία «κυνηγημένος» από τη ΓΕΝΟΠ) και αφορούσε τη δημιουργία μέχρι το 2013 δύο μονάδων φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 880 MW στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργικής. Ο προϋπολογισμός της τότε ήταν 500 εκατ. ευρώ και προβλεπόταν η δημιουργία κοινής εταιρείας στην οποία το 51% θα είχε η Χαλυβουργική και το 49% η ΔΕΗ.
Το «ράγισμα» της συμφωνίας είχε επέλθει ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν η ΔΕΗ είχε θέσει υπό επανεξέταση την επένδυση. Στο διοικητικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας ο αρραβώνας χάλασε και επίσημα με τη ΔΕΗ να αποφασίζει τη λύση της συμφωνίας.

Αναδημοσίευση: Ελυθεροτυπία

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου