.

Το «ΜΕΓΑΛΟ» κυβερνητικό σχέδιο της … «μικρής» ΔΕΗ.

Του αναπληρωτή Γραμματέα Σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» Γιάννη Τσακυράκη

«Η δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ» που θα αποτελείται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αντιπροσωπευτικές του μείγματος καυσίμων που έχει σήμερα η επιχείρηση, και θα διατεθεί προς πώληση, είναι η νέα επιλογή που εξετάζει η κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης»
Διάβασα τις αράδες και έκανα παύση.
Τις ξαναδιάβασα
Εκ νέου
Και πάλι
Ξανά
Ξανά
Ξανά.
Έτριψα τα μάτια μου και ακούμπησα το κεφάλι μου στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή
Δεν είναι αλήθεια σκέφτηκα. Δε μπορεί.
Είναι δυνατόν το όνειρο τούτης της Κυβέρνησης, ο διακαής της πόθος να είναι το πώς θα καταφέρει να μετατρέψει τον κολοσσό της ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας σε …..μία μικρή ΔΕΗ;
Κι όμως, τα κομμάτια μπαίνουν ένα ένα στη σειρά και μόνο σήμερα φαίνεται, πιο ξεκάθαρα από ποτέ, η αρχική τους πρόθεση: ήτοι να αποδυναμώσουν την επιχείρηση που επί 60 χρόνια τροφοδοτεί με ρεύμα κάθε ένα σημείο τούτης της χώρας έχοντας μάλιστα καταφέρνει να αναγάγει και να διατηρήσει τη προσφορά αυτή στα πλαίσια του «κοινωνικού αγαθού». Το απαξιώνουν όμως και αυτό. Και αυτό θέλουν να το καταργήσουν, να το ανατρέψουν, να το εξαφανίσουν.
Ανατρέπουν μέσα σε λίγους μήνες την Ιστορία της ΔΕΗ και ο μοναδικός τους πόθος είναι να αφήσουν, πια, τις σελίδες μίας δυνατής επιχείρησης, κενές. Η «κενότητα» είναι μάλλον το μόνο πράγμα που αρμόζει στις πράξεις και το μυαλό τους. Είναι το μόνο πράγμα που συνάδει με τη φιλοσοφία και τα πιστεύω τους.
60 ετών πια η ΔΕΗ, μεστή και δυνατή επιχείρηση κινδυνεύει από τις επιταγές των Τροικανών που βρήκαν πολύ πρόσφορο έδαφος στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δε χρειάστηκε να προσπαθήσουν και πολύ. Το ΟΧΙ δεν το άκουσαν και ούτε αντίσταση συνάντησαν.
Τώρα, έρμαιο των συμφερόντων και «ξερολούκουμο» των ιδιωτών που καραδοκούν με τις πλάτες των υπουργών μας. Με την πλάτη του… Υπουργού μας. Ντεμέκ. Ούτε που τον νοιάζει. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μην στενοχωρήσει τον ΓΑΠ και τους επικεφαλής του Τροικανούς. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να θάψει το μεγαθήριο που λέγεται ΔΕΗ κάτω από τα πράσινα μαρουλόφυλλα μίας πολιτικής που την ευαγγελίζονται ωσάν να είναι αυτή που θα μας σώσει. Πόσο βαθειά νυχτωμένοι είναι. Πόσο ελαφρά την καρδία οδηγούν τον υπερήφανο Έλληνα στη λαιμητόμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίδει η ΔΕΗ στην επίσημη ιστοσελίδα της :
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ιδρύθηκε το 1950 με σκοπό τη χάραξη και εφαρμογή μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής η οποία, μέσα από την εντατική εκμετάλλευση των εγχώριων πόρων, θα έκανε το ηλεκτρικό ρεύμα κτήμα και δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη.
Από 1.1.2001 λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία ενώ από 12.12.2001 έχει εισαχθεί στα Χρηματιστήρια Αξιών Αθηνών και Λονδίνου.
Η ΔΕΗ Α.Ε. είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και η μοναδική εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με περισσότερους από 7,4 εκατομμύρια πελάτες . Επίσης είναι η μοναδική εταιρεία που έχει στην ιδιοκτησία της το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς της χώρας μας.
Κατέχει περίπου το 93% της εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος στην Ελλάδα η οποία προέρχεται από λιγνιτικές, πετρελαϊκές και υδροηλεκτρικές μονάδες, μονάδες φυσικού αερίου, καθώς και από αιολικά και ηλιακά πάρκα. Συγχρόνως κατέχει τα δύο μεγάλα Λιγνιτωρυχεία της χώρας στην Πτολεμαϊδα και στη Μεγαλόπολη.Το σύνολο των λιγνιτικών σταθμών της χώρας παράγει το 56% περίπου της παραγόμενης από τη ΔΕΗ ηλεκτρικής ενέργειας (2η μεγαλύτερη παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Κατά το 2006 παρήχθησαν 63,5 εκατ. τόνοι λιγνίτη.
Σήμερα η ΔΕΗ καλύπτει απόλυτα τις ραγδαία αυξανόμενες ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρισμό που από 88 KWh ανά κάτοικο το 1950, έφτασε το 2007 τις 5.163 KWh.
Με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στη χώρα μας (Φεβρουάριος 2001) απέκτησαν δικαίωμα ηλεκτροπαραγωγής εκτός από τη ΔΕΗ και άλλες εταιρίες και ιδιώτες. Έτσι η ευθύνη της μεταφοράς Η/Ε πέρασε σε μια ανεξάρτητη της ΔΕΗ εταιρεία που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό, τη ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Όπως και τη γενική εποπτεία του Ελληνικού Ηλεκτρικού Συστήματος (Παραγωγή, Μεταφορά, Διανομή Η/Ε) ανέλαβε πλέον η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας).
Η ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση στην Ελλάδα .Το 2007 η Εταιρεία παρουσίασε κύκλο εργασιών ύψους € 5,15 δις και κέρδη προ φόρων € 276 εκατ.(Σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.)
Η συνολική ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από 98 ιδιόκτητους σταθμούς παραγωγής, μεταφέρεται μέσω 11.750 χιλιομέτρων γραμμών υψηλής τάσης και διανέμεται στους καταναλωτές μέσω δικτύου μήκους 214.00 χιλιομέτρων.
ΜΕΡΙΔΙΟ ΑΓΟΡΑΣ
99,7 % της Ελληνικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Αλλά μάλλον όλα αυτά δεν τους κάνουν, τους είναι λίγα και γι΄ αυτό προτιμούν να την μετατρέψουν σε μία …μικρή ΔΕΗ.
Διαγράφουν τους αγώνες, διαγράφουν κεκτημένα, διαγράφουν εργαζόμενους, διαγράφουν κοινωνίες. Αφανίζουν επιχειρήσεις.
Δε θα τους αφήσουμε να αφανίσουν και τη ΔΕΗ.
Το συνδικάτο οφείλει να τα δώσει όλα για όλα. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα, πρέπει να δράσουμε τώρα. Πριν η μικρή ΔΕΗ -που είναι το μεγάλο τους σχέδιο- δρομολογηθεί για τα καλά.
Η ΔΕΗ κρατά τον οικονομικό ιστό τούτης της χώρας. Άπαξ και χάθηκε, χαθήκαμε.
Η ΔΕΗ είναι υπόθεση όλων μας και η αντίδραση προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων
Ας μην προτρέξουν κάποιοι να ταχθούν υπέρ της απαξίωσης και του ξεπουλήματος της ΔΕΗ χρησιμοποιώντας ατάκες του τύπου «ας την ξεπουλήσουν για να εξαφανιστούν τα λαμόγια», «να την δώσουν στους ιδιώτες για να πάρουν το μάθημά τους οι συνδικαλισταράδες» και άλλα τέτοια. Άλλο είναι να πούμε ναι στην εξυγίανση και άλλο στο ξεπούλημα και στην υποβάθμιση ενώ το να δοκιμάσουμε να ζήσουμε χωρίς τη ΔΕΗ είναι ένα ρίσκο που –πιστέψτε με- δεν έχουμε περιθώρια να το πάρουμε.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου