.

Τα υδροηλεκτρικά φιλέτα που «φλερτάρουν» με τη μικρή ΔΕΗ και το «δίλημμα» Αχελώος ή Αλιάκμονας

Από το energypress.gr

Δεκαέξι μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ενδιαφερομένων, καθώς αποτελούν εν δυνάμει υποψηφίους να ενταχθούν στο πακέτο της μικρής ΔΕΗ που θα τεθεί προς πώληση, εφόσον βεβαίως προκριθεί το συγκεκριμένο μοντέλο αποκρατικοποίησης. Ως πρώτοι υποψήφιοι, προβάλλονται δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί του Αλιάκμονα με συνολική ισχύ 423MW, δηλαδή οι ΥΗΣ Ασωμάτων 108 MW και Σφηκιάς 315 MW. Στον Αλιάκμονα, πάντως η μεγαλύτερη μονάδα είναι αυτή του Πολύφυτου ισχύος 375 MW.

Εκτός όμως από τις μονάδες του Αλιάκμονα, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από την πλευρά των ιδιωτών για τις μονάδες του Αχελώου, οι οποίες φέρονται να εμφανίζουν μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Στον Αχελώο λειτουργούν επίσης τρεις ΥΗΣ, τα Κρεμαστά ισχύος 437,2 MW , το Καστράκι ισχύος 320 MW και ο Στράτος ισχύος 156 MW.

Οι πιέσεις της τρόικας

Σημειώνεται ότι η τρόικα είχε πιέσει και είχε θέσει ως όρο στο αναθεωρημένο μνημόνιο την ισότιμη πρόσβαση των ανεξάρτητων παικτών όχι μόνο στην αγορά του λιγνίτη αλλά συνολικά στο καλάθι «φθηνού» καυσίμου της ΔΕΗ, το οποίο περιλαμβάνει και τα υδροηλεκτρικά. Άλλωστε την περασμένη άνοιξη η αρμόδια διευθύντρια ενέργειας της Κομισιόν, Ίνγκε Μπερναέτς, είχε στην ουσία περιγράψει το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ όταν τόνιζε την ανάγκη να υπάρξει πρόσβαση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση του λιγνίτη και στην υδροηλεκτρική ενέργεια. Με μονοπώλιο στους τομείς αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει βάση για ανταγωνισμό πρέπει να υπάρχει κάποια πρόσβαση και για τους καινούριους παίκτες είχε πει τότε η κοινοτική αξιωματούχος.

Τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ διαθέτει συνολικά 16 μεγάλους ΥΗΣ σε λειτουργία, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 3.060 ΜW (το 22% περίπου της συνολικής ισχύος του διασυνδεδεμένου συστήματος). Η πραγματική μέση παραγωγή όλων των υδροηλεκτρικών, κυμαίνεται μεταξύ 3.500 έως 4.500 GWh ενέργεια που αντιστοιχεί περίπου στο 10% της όλης ηλεκτρικής παραγωγής.
Οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ άνω των 5 MW είναι:

Πλατανόβρυσης ισχύος 116 MW (π. Νέστος)
Θησαυρού ισχύος 384 MW (π. Νέστος)
Άγρας ισχύος 50 MW (π. Βόδας)
Εδεσσαίου ισχύος 19 MW (π. Εδεσσαίος)
Ασωμάτων ισχύος 108 MW(π. Αλιάκμονας)
Σφηκιάς ισχύος 315 MW(π. Αλιάκμονας)
Πολύφυτου ισχύος 375 MW(π. Αλιάκμονας)
Κρεμαστών ισχύος 437,2 MW (π. Αχελώος)
Καστρακίου ισχύος 320 MW(π. Αχελώος)
Στράτου ισχύος 156 MW(π. Αχελώος)
Αώου ισχύος 210 MW (π. Αώος)
Πλαστήρα ισχύος 129,9 MW (π. Ταυρωπός)
Πουρναρίου ισχύος 300 MW (π. Άραχθος)
Πουρναρίου ΙΙ ισχύος 33,6 MW(π. Άραχθος)
Γκιώνας ισχύος 8,5 MW (χωμάτινο)
Λάδωνα ισχύος 70 MW (π. Λάδωνας)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου