.

Μαχαίρι σε υπερωρίες και παροχές ή οριζόντια μείωση όλων των μισθών στη ΔΕΗ…

Aπό το energypress.gr...

Ένα νέο πονοκέφαλο, ισχυρότερο από εκείνον της κατάληψης του κτιρίου έκδοσης των λογαριασμών της, έχει από χθες να αντιμετωπίσει η διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς καλείται μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες, να «κουρέψει» τα μισθολογικά κόστη της επιχείρησης, κατά… 180 περίπου εκατ. ευρώ !

Αυτό προκύπτει από την τελική μορφή της ρύθμισης για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ που κατατέθηκε χθες στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών, βάσει της οποίας το μισθολογικό κόστος της ΔΕΗ όχι μόνο πρέπει να περικοπεί κατά 17,8%, αντί του 14% όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, αλλά το κυριότερο, αυτό πρέπει να έχει γίνει το αργότερο ως την 1η Νοεμβρίου 2011.

Χρονοδιάγραμμα ασφυκτικό, που προφανώς ισχύει για όλες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, με τη διαφορά ότι αυτή τη στιγμή στη ΔΕΗ, κλίμα για ψύχραιμες διαπραγματεύσεις από πλευράς των συνδικαλιστών δεν φαίνεται να υπάρχει.

Στην τελική της μορφή η ρύθμιση αναφέρει ότι «το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά, του πάσης φύσεως προσωπικού - εννοεί και όσους έχουν 6μηνες ή 8κτάμηνες συμβάσεις- δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 65% του αντίστοιχου κόστους, όπως αυτό ήταν στις 31/12/2009». Στην πράξη αυτό σημαίνει ένα μαχαίρι 35% στο μισθολογικό κόστος για τη διετία 2010-2011, το οποίο μεταφράζεται σε επιπλέον περικοπές 17,8% στη ΔΕΗ, αντί για 14% των αρχικών εκτιμήσεων. Πέρυσι εξοικονομήθηκαν 290 εκατ. ευρώ, και σύμφωνα με τη χθεσινή ρύθμιση, βάσει και των εκτιμήσεων της διοίκησης, πρέπει να «ψαλιδιστούν» επιπλέον γύρω στα 180 εκ. ευρώ.

Ελάτε άμεσα να συζητήσουμε…

Δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει, η διοίκηση σκοπεύει να καλέσει από τη Δευτέρα τη ΓΕΝΟΠ, προτείνοντάς της είτε να δεχθεί την περικοπή μιας σειράς ανορθολογικών μισθολογικών βαρών, όπως για παράδειγμα τον υπερβολικό αριθμό υπερωριών, τη χορήγηση επιδομάτων βάρδιας ακόμη και σε όσους δηλώνουν ασθένεια καθώς και άλλων παροχών, διαφορετικά οι μειώσεις θα πρέπει να γίνουν οριζόντια, μέτρο εντελώς άδικο, αφού θα πλήξει, εξίσου υψηλόμισθους και χαμηλόμισθους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΔΕΗ υπολογίζει ότι από ένα «hair cut» στις μη τακτικές αποδοχές του προσωπικού της θα μπορούσε να εξοικονομήσει τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 100 περίπου εκατ. ευρώ, αναγκαστικά θα προέλθουν από «ψαλίδισμα» των τακτικών αποδοχών. Αυτό είναι το «καλό» σενάριο, διότι το κακό, εφόσον η ΓΕΝΟΠ δεν δεχθεί να καθίσει στο τραπέζι, θα είναι μια οριζόντια περικοπή σε όλους τους εργαζόμενους.

Μείον 590 ευρώ…

Τι σημαίνει όμως στην πράξη αυτό το μείον 17,8% ; Μεταφράζεται σε μια περαιτέρω μείωση του μέσου μισθολογικού κόστους κατά 590 περίπου ευρώ το μήνα, περικοπή που σε άλλους εργαζόμενους θα είναι προφανώς υψηλότερη, και σε άλλους χαμηλότερη. Αυτό σημαίνει ότι τα 4.235 ευρώ το μήνα που ήταν οι μέσες μεικτές πάσης φύσεως απολαβές στη ΔΕΗ στο τέλος του 2009, και οι οποίες σήμερα έχουν υποχωρήσει στα 3.346 ευρώ, θα πέσουν περαιτέρω στα 2.753 ευρώ.

Στις αρχές λοιπόν της επομένης εβδομάδας, η ΓΕΝΟΠ θα κληθεί να πάρει θέση στο δίλλημα "ή συζητάμε πρώτα τι περικοπές μπορούν να γίνουν στις μη τακτικές αποδοχές ή κόβουμε οριζόντια όλους τους μισθούς". Ένα δίλλημα, που δεν είναι εύκολο να απαντηθεί από το συνδικάτο, πόσο μάλλον όταν στην κατάληψη του κτιρίου της οδού Πειραιώς εμφανίστηκε διχασμένο ("όχι" στην κατάληψη είπε δημόσια ο Σπάρτακος, υπέρ τάχθηκαν οι "νότιοι" με επικεφαλής τον Νίκο Φωτόπουλο).

Και μπορεί η κατάληψη να αποτελεί παρελθόν, αλλά τα πραγματικά δύσκολα για διοίκηση και συνδικαλιστές τώρα μόλις αρχίζουν.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου