.

Ανοίγει και επίσημα η συζήτηση για τις ΑΠΕ

Από το energia.gr...

Ξεκινά σήμερα το απόγευμα η επίσημη συζήτηση του ΥΠΕΚΑ με τους φορείς των ΑΠΕ για την αναμόρφωση του τέλους ΑΠΕ και των εγγυημένων τιμών παραγωγού. Στη συνάντηση, η οποία θα γίνει στις 5 μ.μ., με την παρουσία του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου και του γενικού γραμματέα Κ. Μαθιουδάκη, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι, του ΔΕΣΜΗΕ, της ΡΑΕ, του ΚΑΠΕ, του ΕΣΗΑΠΕ, του ΣΕΦ, της ΕΛΕΤΑΕΝ, της ΕΒΙΚΕΝ και της Greenpeace.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, αντικείμενο της συνάντησης θα είναι ο χρηματοδοτικός μηχανισμός για τη στήριξη των ΑΠΕ, η αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης και οι προοπτικές που διαγράφονται. Ειδικότερα, στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθούν, το υφιστάμενο σύστημα των εγγυημένων τιμών, εναλλακτικοί μηχανισμοί χρηματοδότησης και το ειδικό τέλος ΑΠΕ. Οι εκπρόσωποι των φορέων αναμένεται να διατυπώσουν τις επίσημες προτάσεις τους για όλα αυτά τα ζητήματα.

Όπως ήδη είναι γνωστό από τις επίσημες ανακοινώσεις των φορέων της αγοράς ΑΠΕ, σε ό,τι έχει να κάνει με το τέλος ΑΠΕ υποστηρίζεται όχι η αύξηση του, αλλά η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του. Αντίθετα, σε ό,τι έχει να κάνει με τις εγγυημένες τιμές παραγωγού, διαμορφώνεται ήδη κλίμα για αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών για τα φωτοβολταϊκά, ενώ για τα αιολικά η άποψη που υπάρχει είναι να διατηρηθούν ως έχουν, καθώς το κόστος εγκατάστασης τους έχει αυξηθεί, αντί να μειωθεί, όπως συμβαίνει με τα φωτοβολταϊκά.

Η πίεση για την αναμόρφωση τόσο του τέλους ΑΠΕ, όσο και των εγγυημένων τιμών παραγωγού προέρχεται από το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ, σε συνδυασμό με τις ανάγκες για τη χρηματοδότηση της διαρκώς αυξανόμενης παραγωγής από ΑΠΕ, με τελική, όμως, συνέπεια την επιβάρυνση των καταναλωτών.

Σήμερα το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ υπολογίζεται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ. Ο Διαχειριστής έχει υποβάλει ήδη πρόταση στο υπουργείο για αύξηση του τέλους ΑΠΕ, από περίπου 2 ευρώ τη MWh στα 5,5 ευρώ, με βάση, όμως, τις σημερινές τιμές της Οριακής Τιμής, με στόχο να μηδενίσει το έλλειμμα του ως τα τέλη του 2012. Τα έσοδα του ΔΕΣΜΗΕ προέρχονται από την ΟΤΣ, το ειδικό τέλος ΑΠΕ και την πώληση αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, αν δεν υπήρχαν τα τελευταία, το έλλειμμα του Διαχειριστή θα εκτινασσόταν στα 200 εκατ. ευρώ σήμερα. Πάντως, η πώληση δικαιωμάτων ρύπων προσφέρει μια σημαντική ανάσα για το ΔΕΣΜΗΕ, με αποτέλεσμα να αναμένεται να περιορισθεί το έλλειμμα του στα τέλη του έτους στα 100 εκατ. ευρώ από αυτήν και μόνον την πηγή εσόδων. Για το λόγο αυτό, πηγές του ΔΕΣΜΗΕ που μίλησαν στο energia υπερθεμάτιζαν υπέρ της συχνότερης πώλησης περισσότερων αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων.

Να σημειωθεί ότι ο ΔΕΣΜΗΕ δεν έχει υποβάλει στο υπουργείο πρόταση για την αναμόρφωση των εγγυημένων τιμών παραγωγών ΑΠΕ, με το σκεπτικό ότι αυτό αποτελεί πολιτική απόφαση του ΥΠΕΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται με ενδιαφέρον οι θέσεις του υπουργείου που θα ακουστούν στη συνάντηση και ειδικότερα, οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης που ενδεχομένως να υπάρχουν, όπως, για παράδειγμα, η απόδοση ενός μέρους του τέλους της ΕΡΤ στο ΔΕΣΜΗΕ. Παρά το γεγονός ότι το θέμα αυτό έχει αποκτήσει θεσμικό μανδύα από το 2010, ουδέποτε ως τώρα έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του.

Διαμαρτυρία από τον ΕΣΜΥΕ

Για τον αποκλεισμό του από τη σημερινή επίσημη έναρξη του διαλόγου για την αναθεώρηση του τέλους ΑΠΕ και των εγγυημένων τιμών παραγωγών διαμαρτύρεται ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων.

Σε ανακοίνωση του ο ΕΣΜΥΕ, που εκπροσωπεί, όπως αναφέρει, το 20% της παραγόμενης υδροηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνει ότι ο πρόεδρος του Ιωάννης Σηφάκης ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να συμμετάσχει στη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση στο υπουργείο, στις 5 μ.μ.. Το γραφείο του Γ.Γ. Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκη, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση, απάντησε ότι δεν είναι τεχνικά δυνατό να παραβρεθούν σε αυτή τη συνάντηση όλοι οι φορείς των ΑΠΕ. Ωστόσο, δόθηκε η υπόσχεση ότι θα ζητηθούν από όλους τους φορείς της αγοράς οι απόψεις τους για τα θέματα που θα συζητηθούν.

Ο ΕΣΜΥΕ θεωρεί ότι «δικαιούται να είναι συνομιλητής για αυτά τα σοβαρά θέματα, ζητώντας να προστεθεί στην λίστα των συνομιλητών της Πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ σε ό,τι αφορά θέματα ΑΠΕ. Ο ΕΣΜΥΕ παρότι είναι νέος σχετικά Σύνδεσμος, με βάση ότι εκπροσωπεί την πιο "ώριμη" τεχνολογία ΑΠΕ με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία ζητά να αντιμετωπίζεται ανάλογα από την πολιτική ηγεσία».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου