.

Γερμανοί επιχειρηματίες έρχονται στην Ελλάδα για δουλειές στην ενέργεια

Από το energypress.gr

Συνοδευόμενος από μεγάλο αριθμό Γερμανών επιχειρηματιών που έρχονται στην Αθήνα «για δουλειές», επισκέπτεται τη χώρα μας την Πέμπτη για μια διήμερη επίσκεψη (6 - 7 Οκτωβρίου) ο Γερμανός αντικαγκελάριος Υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας κ. Φιλιπ Ρέσλερ. Πρόκειται για τον πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων ο οποίος έχει κάνει πολλές δηλώσεις περί ελληνικής χρεωκοπίας, ωστόσο εμφανίζεται πρόθυμος να προωθήσει την ελληνογερμανική επιχειρηματική συνεργασία, κυρίως δε την εξασφάλιση ευνοϊκού κλίματος στη χώρα μας για τα γερμανικά κεφάλαια.

Βασικό «μενού» στην ατζέντα της επίσκεψης είναι οι επαφές που θα έχει ο Γερμανός υπουργός με τους κυρίους Χρυσοχοϊδη και Παπακωνσταντίνου, για να εξειδικευθούν οι μέθοδοι και οι δυνατότητες προσέλκυσης γερμανικών επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και η υπογραφή ελληνο-γερμανικής συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας. Ειδικά στις συνομιλίες με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αναμένεται να πάει «ένα βήμα παρακάτω» το - περίφημο πλέον – Σχέδιο Helios, που αφορά την εγκατάσταση στη χώρα μας φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και την εξαγωγή «πράσινου» ρεύματος στη Γερμανία.

Πρόσφατα ο κ. Ρέσλερ αναφέρθηκε στην πρόθεση της Γερμανίας να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις που θα έρθουν στην Ελλάδα για να επενδύσουν στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης αποβλήτων, για όσο διάστημα η χώρα μας δεν θα έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, Η δήλωση έγινε μετά από τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο ο κ. Ρέσλερ με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, όπου ο Γερμανός υπουργός ανέφερε ότι η επενδυτική τράπεζα της Γερμανίας, KfW και οι άλλες τράπεζες της χώρας θα χρηματοδοτήσουν γερμανικές επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους οι οποίες εστιάζονται ιδιαίτερα στην «πράσινη» ενέργεια, όπως για παράδειγμα το project «Helios».

Β2Β επαφές

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace-Kαβούρι, με αντικειμενικό σκοπό να έρθουν σε επαφή οι γερμανοί επιχειρηματίες που θα συνοδεύουν τον κ. Ρέσλερ με Ελληνικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μελλοντικούς συνεργάτες τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και ένα χρόνο ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με τον ΣΕΒ και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο εκφράζοντας το ενδιαφέρον Γερμανικών επιχειρήσεων να εισέλθουν ή να επεκταθούν επενδυτικά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία και από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας.

Παράλληλα, οι γερμανικές εταιρίες διερευνούν τους συγκεκριμένους τομείς (μεταξύ των οποίων κεντρικό ρόλο κατέχει ο ενεργειακός) που μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και αναζητούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και τις κατάλληλες συνεργασίες για να τις αξιοποιήσουν. Η Ελληνογερμανική επιχειρηματική προσέγγιση στηρίζεται ενεργά από την ελληνική και γερμανική κυβέρνηση και γίνεται παράλληλα με συνεχείς επαφές και διαβουλεύσεις Υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στο πλαίσιο αυτό η Διοίκηση του ΣΕΒ και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου έχουν μετάσχει σε συσκέψεις με γερμανικές εταιρίες στο Βερολίνο, συναντήθηκαν πρόσφατα με τον Γερμανό Υφυπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας κ. Στέφαν Καπφέρερ και οργάνωσαν επαφές εκπροσώπων Κλαδικών Φορέων από τις δύο πλευρές για να εντοπισθούν οι τομείς όπου εστιάζεται το ενδιαφέρον συνεργασίας. Αυτοί είναι κυρίως η ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες, οι υποδομές και οι κατασκευές, η φαρμακοβιομηχανία, η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός, χωρίς να αποκλείονται και άλλοι.

Το πρόγραμμα του Φόρουμ

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις και στρογγυλά τραπέζια στους τομείς που υπάρχει κοινό ενδιαφέρον των δύο πλευρών, ενώ παράλληλα θα οργανωθούν συναντήσεις ελληνικών και γερμανικών εταιριών, από τις οποίες μπορεί να προκύψουν συμπράξεις σε επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια. Χορηγός του φόρουμ είναι η ελληνική επιχείρηση Mechatron που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής φωτοβολταϊκών trackers στη χώρα μας. Το μέχρι στιγμής πρόγραμμα του Φόρουμ έχει ως εξής:

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, 2011

20:30 Επίσημο Δείπνο υπό τον κ. Philipp Rösler, Υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, 2011

9:30-9:50 Ομιλίες:

- Philipp Rösler, Υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας

- Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

9:50-10:30 Προσφωνήσεις:

- Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒ

- Δρ. Θανάσης Λαβίδας, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. & Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του ΣΕΒ

- Μιχάλης Μαΐλλης, Πρόεδρος του Ελληνικό-Γερμανικού Επιμελητήριου

- BDI Εκτελεστικός Διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας

- Άρης Συγγρός, Πρόεδρος του Invest in Greece

10:30-11:30

1η Ενότητα: «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και Περιβαλλοντικές Τεχνικές: Νερό, λύματα, ανακύκλωση

- Παρουσίαση του "Project Helios " : Γιώργος Παπακωνσταντίνου,

Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

11:30-11:45 Διάλειμμα για καφέ

11:45-12:45 2η Ενότητα: «Χρηματοδότηση Επενδύσεων στην Ελλάδα»

- Dr Lutz-Christian Funke, Διευθύντρια, KfW

- Ομιλητές από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

12:45-13:45 3η Ενότητα: «Διευκόλυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα: κίνητρα, απλοποίηση, άδειες "

- Συντονιστής: Invest in Greece

13:45-14:45 Διάλειμμα για γεύμα

14:45-15:30 4η Ενότητα: «Νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα"

- Παρουσίαση της μελέτης της McKinsey: "Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά"

15:30-16:15

5η Ενότητα: «Ιδιωτικοποιήσεις, Real Estate, Τουρισμός"

- Παρουσίαση από το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας ΑΕ

16:15-16:45 Συνεδρία Λήξης

Τα αποτελέσματα των διμερών συζητήσεων των επιχειρήσεων από:

- Το ΣΕΒ και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

Παρατηρήσεις από τους:

- Philipp Rösler, Υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας

- Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

10:30-16:00: Επιχειρηματικές συναντήσεις (B2B), παράλληλα με τις εργασίες του Forum

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου