.

Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας: Μη αναστρέψιμη η κλιματική αλλαγή για την ανθρωπότητα

Προς μια μη αναστρέψιμη κλιματική αλλαγή οδεύει η ανθρωπότητα, με δεδομένες τις σημερινές και τις προβλεπόμενες τάσεις κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και εκπομπής καυσαερίων στην ατμόσφαιρα, προειδοποιεί στην ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΔΥΕ), καλώντας τις κυβερνήσεις του κόσμου να αναλάβουν δραστικά μέτρα μέσα στην επόμενη πενταετία.

Η ΔΥΕ αναμένει αύξηση των εκπομπών άνθρακα, που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, κατά 20% μέχρι το 2035. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά τουλάχιστον 3,5 βαθμούς Κελσίου (σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα), έναντι των 2 βαθμών Κελσίου που έχουν τεθεί από τη διεθνή κοινότητα ως όριο ασφαλείας για την αποφυγή καταστροφικών κλιματικών μεταβολών. «Η πόρτα των 2 βαθμών Κελσίου κλείνει» και θα κλείσει οριστικά, εάν τα κράτη δεν δεσμευτούν σε νέα μέτρα μέχρι το 2017. Εάν μάλιστα δεν εφαρμόσουν όσα έχουν ήδη υποσχεθεί για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, τότε υπάρχει κίνδυνος ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 6 βαθμούς Κελσίου, που αντιστοιχεί στο χειρότερο σενάριο της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ειδικών του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Η ΔΥΕ καλεί επομένως τα κράτη να επενδύσουν χωρίς καθυστέρηση στις ανανεώσιμες και τις λεγόμενες «καθαρές» πηγές ενέργειας και στις τεχνικές συλλογής και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα, ενώ υπενθυμίζει σε όλους ότι ο καλύτερος τρόπος να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Και για να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση πρέπει να κοπούν οι επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων και να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση, η οποία έχει μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, παρ' όλο που πολλές κυβερνήσεις την έχουν τοποθετήσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους.

Οι ειδικοί της ΔΥΕ, όπως ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Υπηρεσίας, Φατίχ Μπιρόλ, δεν είναι πάντως αισιόδοξοι ως προς την προθυμία των ηγετών να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, καθώς θεωρούν ότι υπάρχει σαφής έλλειψη πολιτικής βούλησης. Το μέλλον του κλίματος διαγράφεται ακόμη πιο ζοφερό, αν συνυπολογίσει κανείς ότι βάσει της έκθεσης η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 14% μέχρι το 2035 -τροφοδοτούμενη κυρίως από τις ανάγκες των αναδυόμενων οικονομιών- με την τιμή του να φτάνει τα 120 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του μαύρου χρυσού θα μπορούσε να εκτοξευθεί ακόμη και στα 150 δολάρια, εάν μειωθούν κατά ένα τρίτο μέχρι το 2015 οι ετήσιες προβλεπόμενες επενδύσεις στις αραβικές χώρες. Πέραν της προβλεπόμενης αύξησης της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, μια δυσάρεστη εξέλιξη για την πορεία του κλίματος θα είναι η μείωση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας κατά 15% το 2035, εξαιτίας της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα. Οπως, όμως, επισημαίνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, ο κόσμος δεν θα μπορέσει να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια και ταυτοχρόνως να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ενεργειακές του ανάγκες, αλλά και να προστατεύσει το κλίμα.

Αναδημοσίευση: Ελευθεροτυπία (Πηγές: Ασ. Πρες - Γαλλικό - www.guardian.co.uk)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου