.

Παπακωνσταντίνου προς ΔΕΗ: Δεν είναι ταμπού η συνεργασία με ιδιώτες για την Πτολεμαΐδα 5


Από το energypress.gr...

Εάν δεν μπορείτε, συνεργαστείτε με ιδιώτες, είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου «απαντώντας» εμμέσως στη διοίκηση της ΔΕΗ και τις χθεσινές ανακοινώσεις Ζερβού περί περικοπής του επενδυτικού προγράμματος της επιχείρησης.
«Υπάρχει η λύση των συνεργασιών με ιδιώτες εάν η ΔΕΗ δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των επενδύσεων που σχεδιάζει, αυτό δεν είναι ταμπού όπως στο παρελθόν»,
τόνισε χθες το βράδυ ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους στο περιθώριο της κοπής της πίτας του ΣΕΦ. Ο υπουργός διευκρίνισε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη «προτροπή» ισχύει και για την περίπτωση της λιγνιτικής μονάδας της Πτολεμαΐδας 5, δηλαδή της μεγαλύτερης «ανοιχτής» επένδυσης που εκκρεμεί αυτή τη στιγμή για τη ΔΕΗ.
Λίγο νωρίτερα ο Α. Ζερβός είχε αφήσει περιθώρια αμφιβολιών σε σχέση με την τύχη της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, όταν έκανε διευκρινίσεις για τις περικοπές του επενδυτικού προγράμματος της επιχείρησης. Οι δύο «όροι» που έθεσε  ο επικεφαλής της ΔΕΗ για τα έργα που θα προχωρήσουν στον τομέα της παραγωγής ήταν πρώτον να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και δεύτερον να έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση με το μειοδότη. Αντίθετα το ενδεχόμενο να θα περικοπούν, αντιμετωπίζουν τα έργα για τα οποία δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις και η χρηματοδότηση παραμένει ανοιχτή.
Ο ίδιος ο κ. Ζερβός ανέφερε για τη μονάδα της Πτολεμαΐδας ότι υπάρχουν συζητήσεις και φαίνεται να έχει εξασφαλιστεί με τη βοήθεια του export credit agency της Γερμανίας Hermes και την γερμανική τράπεζα επενδύσεων KFW μόνο το 50% της χρηματοδότησης του έργου. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ωστόσο φτάνει το 1,395 δις ευρώ, δηλαδή για να προχωρήσει η επένδυση θα πρέπει η ΔΕΗ καλύψει με ίδια κεφάλαια ή πρόσθετο δανεισμό ακόμη 700 εκατ. ευρώ.
Με την προτροπή του ΥΠΕΚΑ πάντως ανοίγει και τρίτος δρόμος, για είσοδο ιδιώτη επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας μονάδας, ο οποίος με τη σειρά του θα καλύψει το «άνοιγμα» της ΔΕΗ, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την υλοποίηση της επένδυσης. Μιας επένδυσης που όπως παραδέχθηκε ο κ. Ζερβός είναι ζωτικής σημασίας για τη ΔΕΗ και η ακύρωσή της θα προκαλούσε στο άμεσο μέλλον προβλήματα στη ΔΕΗ. Όπως χαρακτηριστικά είπε περιμένουμε την υλοποίηση της νέας σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας ώστε να προχωρήσουμε στην απόσυρση παλιών και μη αποδοτικών μονάδων, μεγάλης ηλικίας.
200 εκατ. ζητούν οι τράπεζες
Να θυμίσουμε ότι ο κ. Ζερβός τόνισε ότι εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα στην προσπάθεια για περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, τότε αποτελεί μονόδρομο η περικοπή του επενδυτικού προγράμματος. Και αυτό γιατί προκειμένου να εγκριθεί η αναχρηματοδότηση του δανεισμού της εταιρείας, οι πιστώτριες τράπεζες έχουν ζητήσει να γίνει μια εύλογη μείωση του συνολικού δανεισμού της επιχείρησης. Πληροφορίες του EnergyPress αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί για τα δάνεια του 1,2 δις που λήγουν το 2012 να υπάρξει μείωση κατά 200 - 250 εκατ. ευρώ, ώστε να γίνει αναχρηματοδότηση για το υπόλοιπο ποσό.
Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ έχει ήδη εξετάσει και έχει αποφασίσει στον προϋπολογισμό του 2012 την περικοπή του επενδυτικού της προγράμματος κατά τουλάχιστον 20% από το 1 δις, περίπου στα 800 εκατ. ευρώ για το 2012.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου