.

Εργαζόμενοι ΔΕΗ Μεγαλόπολης: Ρεύμα φτηνό - ΔΕΗ για το λαό



ΣΩΜΑΤΕΙΑ  ΔΕΗ  ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η 11η «ηλεκτροπληξία» σε δυο χρόνια. Αύξηση 12,2% στα τιμολόγια
                         Ρεύμα φτηνό  -  ΔΕΗ για το λαό

Η κυβέρνηση αποφάσισε την 11η μέσα σε δύο χρόνια αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Η μεσοσταθμική αύξηση αν συνυπολογιστεί και η ανατίμηση 3% του τέλους υπέρ ΑΠΕ, ανέρχεται στο 12,2%.

Σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν μια ακόμα δυσβάστακτη, αυθαίρετη και ανάλγητη αύξηση εξαιτίας των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης σε βάρος της ΔΕΗ στα πλαίσια μίας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, πλήρους εμπορευματοποίησης και απαξίωσης του δημόσιου αγαθού που είναι η ηλεκτρική ενέργεια.
Η νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ σχετίζεται με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης που πρέπει ως τον Ιούνιο του 2013 να αντανακλούν πλήρως το κόστος του ρεύματος στη χονδρική αγορά. Αυτό αποτελεί συνέπεια  της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας στοχεύοντας στην  εδραίωση ισχυρών ομίλων προσφέροντας ένα σίγουρο  πεδίο υψηλής και εγγυημένης κερδοφορίας των  λίγων εις βάρος των πολλών.

Από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ υφίσταται τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους και την μείωση της κερδοφορίας.
Υφίσταται - μέσω της ύφεσης της οικονομίας - μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση των πωλήσεων και των εσόδων της ΔΕΗ, μείωση λόγω  «απελευθέρωσης» του μεριδίου της ΔΕΗ στην εσωτερική αγορά που έφθασε στο 70%. Επιπλέον λόγω αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα (ντήζελ, μαζούτ, Φ.Α) επιβαρύνεται με αυξημένες δαπάνες γι’ αυτά και λόγω και της μειωμένης υδροηλεκτρικής παραγωγής και της αύξησης της τιμής των αγορών ενέργειας οδήγησαν την Επιχείρηση σε μείωση κερδών κατά 63% στο 9μηνο του 2011.

Είναι παράλογο και προκλητικό για την ΔΕΗ και τους εργαζόμενους σε αυτήν, να πραγματοποιούνται μειώσεις μισθών και συντάξεων και ταυτόχρονα να αυξάνεται, συνεχώς, η τιμή των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι και δεν πρέπει να διαχειρίζεται ως κοινό αγοραίο αγαθό. Η ενέργεια αποτελεί αγαθό πρώτης ανάγκης, που καθορίζει την αξιοπρεπή και ομαλή διαβίωση των πολιτών και σήμερα κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό και η ελληνική βιομηχανία και οικονομία πρέπει να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να μην χάνονται θέσεις εργασίας και να προωθείται η ανάπτυξη της χώρας.

Το συνδ. κίνημα υπερασπίζεται: Το δημόσιο συμφέρον, τα συμφέροντα των Ελλήνων καταναλωτών για προσιτές και φτηνές υπηρεσίες στην ηλεκτρική ενέργεια, για μέτρα και πολιτικές που θα στηρίζουν την ανάπτυξη της χώρας.
Αγωνιζόμαστε: Να σταματήσουμε την εκποίηση, την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Το  Δ.Σ  του  Σ.Ο.Σ  Δ.Ε.Η  ΜΕΓ/ΛΗΣ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου