.

Επίσπευση πωλήσεων Μελίτης και Αμύνταιου, «δείχνει» το νέο … οργανόγραμμα


Από το energypress.gr...

Στην πλευρά της Κομισιόν αποδίδουν την καθυστέρηση για την ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεων για τους λιγνίτες, ανώτατες πηγές του ΥΠΕΚΑ με τις οποίες συνομίλησε το EnergyPress, οι οποίες αναμένουν εξελίξεις άμεσα.
«Για την καθυστέρηση στην υπόθεση των λιγνιτών δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και περιμένουμε την Κομισιόν. Οι υπηρεσίες της είχαν κλείσει στις διακοπές των Χριστουγέννων για 10 ημέρες. Πλέον αναμένουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες το οριστικό χρονοδιάγραμμα» διευκρινίζεται αρμοδίως. Οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν ότι «η ελληνική πρόταση έχει δύο σκέλη δηλαδή τις πωλήσεις μονάδων και τα swaps» και θεωρούν ότι επί της ουσίας η υπόθεση έχει κλείσει και ότι υπάρχει συμφωνία.
«Σπάρτακος»
Την ίδια στιγμή πάντως και εντός της ΔΕΗ υπάρχει η αίσθηση ότι επίκεινται εξελίξεις γύρω από το θέμα των πωλήσεων. Μάλιστα χθες, οι εξελίξεις στα εσωτερικά της ΔΕΗ και το νέο οργανόγραμμα, «στοχοποιήθηκαν» από την πλευρά του Σπάρτακου, ότι εξυπηρετούν ακριβώς το στόχο της πώλησης των μονάδων. Εμμέσως το σωματείο της Δ. Μακεδονίας, θεωρεί ότι το νέο οργανόγραμμα ουσιαστικά προετοιμάζει το έδαφος για τη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι η διοικητική ενοποίηση του ΑΗΣ Μελίτης με τον ΑΗΣ Αμύνταιου, υπήρχε από το 2003 όταν εντάχθηκε η καινούρια μονάδα της Φλώρινας και καταργήθηκε προ τετραετίας ως μη λειτουργική. «Πιστεύουμε ότι η νέα αναδιοργάνωση κινείται στην προοπτική πώλησης των συγκεκριμένων μονάδων που προωθεί η κυβέρνηση και δηλώνουμε για άλλη μια φορά, ότι θα πράξουμε μαζί με την τοπική κοινωνία ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να αποτρέψουμε την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ ΑΕ, όποτε αυτή προκύψει, για να αποφασίσει την δημιουργία Θυγατρικής στην Παραγωγή» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, το σωματείου που όπως φάνηκε από τη συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές, εκφράζει δυναμικά τους εργαζόμενους της περιοχής.
Αποκρατικοποίηση
Η πλευρά του ΥΠΕΚΑ και ο ίδιος ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έχουν κρύψει ότι θα ήθελαν να προχωρήσει η λύση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ άμεσα. «Ισχύουν οι τρεις επιλογές για την αποκρατικοποίηση, δηλαδή πώληση μικρής ΔΕΗ, πώληση μέσω χρηματιστηρίου και πώληση μεριδίου θυγατρικής/ων στα δίκτυα. Είναι σαφές ότι λύσεις αυτές λειτουργούν συνδυαστικά. Όπως επίσης σαφές είναι ότι με την αποτίμηση της ΔΕΗ στα 900 εκατομμύρια, ακόμη και εάν εξασφαλιστεί premium 100%, δεν επιτρέπει πώληση μέσω χρηματιστηρίου» τονίζουν στο EnergyPress οι ίδιες ανώτατες πηγές του ΥΠΕΚΑ.
Πάντως πληροφορίες που ουδέποτε διαψεύστηκαν και είχαν διαρρεύσει προ διμήνου, έκαναν λόγο για ειλημμένη απόφαση και συμφωνία με την Κομισιόν για την πώληση τεσσάρων μονάδων, δηλαδή για το συγκρότημα του Αμύνταιου (300+300MW) τη Μελίτη (330MW) και μία μονάδα της Μεγαλόπολης (300MW), οι οποίες μαζί με τα swaps αποτελούν την ελληνική πρόταση απέναντι στην απόφαση της Κομισιόν για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες. Οι μονάδες αυτές μαζί με ένα υδροηλεκτρικό συγκρότημα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον κορμό μιας «μικρής ΔΕΗ», ώστε να επιτευχθεί ταυτόχρονα και ο στόχος της αποκρατικοποίησης.
Θετική εξέλιξη
Μια πιθανή εξέλιξη για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ που θα περιλάμβανε πώληση παγίων, αντιμετωπίζεται θετικά από την πλευρά των οίκων αξιολόγησης: η περίφημη έκθεση υποβάθμισης της Standard & Poor’s ανέφερε ότι θα εξέταζε την αλλαγή του outlook σε σταθερό ή ακόμη και θετικό, μεταξύ άλλων «εάν η ΔΕΗ πουλήσει πάγια, περιλαμβανομένων λιγνιτωρυχείων, λιγνιτικών μονάδων ή ανοίξει την πρόσβαση σε τρίτους στο μετοχικό κεφάλαιο των θυγατρικών μεταφοράς και διανομής». Ο οίκος θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό η επιχείρηση θα μπορούσε να αντλήσει κεφάλαια για τη μείωση του δανεισμού της και την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας που έχει.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου