.

Αλέκος Αθανασιάδης: Ερώτηση για την τηλεθέρμανση Πτολεμαϊδας και τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας της

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου
ΘΕΜΑ: ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΟΣ-ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ



Κύριε Υπουργέ,
     Όπως πολύ καλά γνωρίζετε στην Πτολεμαΐδα λειτουργεί Δημοτική επιχείρηση Τηλεθέρμανσης προσφέροντας στους 37000 κατοίκους το αγαθό της θερμότητας από εγκαταστάσεις συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας με χρήση του λιγνίτη. Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας που τροφοδοτούν το δίκτυο Τηλεθέρμανσης είναι η 3η μονάδα ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και η μονάδα του Λ.Κ.Δ.Μ.
    Τα δύο τελευταία χρόνια η ΔΕΗ αδυνατεί να καλύψει τη συμβατική ποσότητα ενέργειας των 50+25 MW ανά ώρα αφού οι συνεχείς βλάβες και η ανεπάρκεια των μονάδων βάσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα ακραία καιρικά φαινόμενα.
    Το μέσο φορτίο λειτουργίας σήμερα δεν υπερβαίνει τα 35+20 MW ανά ώρα από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 3 και από το Λ.Κ.Δ.Μ.Η μη κάλυψη των συμβατικών υποχρεώσεων της ΔΕΗ έχει σαν συνέπεια την υπολειτουργία του συστήματος με δυσάρεστα δυστυχώς αποτελέσματα για τους Δημότες αφού οι πολικές θερμοκρασίες φτάνουν τους  -18 βαθμούς.
    Παράλληλα η απώλεια εσόδων της Δημοτικής επιχείρησης από την μειωμένη ισχύ, τις συχνές διακοπές τροφοδοσίας καθιστούν τη λειτουργία του συστήματος ασύμφορη αφού σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΤΥΠ η συνολική απώλεια εσόδων ανέρχεται σε 8500000 ενώ το συνολικό κόστος πετρελαίου για την αντιμετώπιση των διακοπών τροφοδοσίας ανέρχεται σε 6000000.
    Ειδικότερα από την 29-12-2011 μέχρι σήμερα απαιτήθηκε κατανάλωση 800 τόνων πετρελαίου κίνησης αξίας 1150000 ευρώ στον βοηθητικό σταθμό που συμπληρώνει την μειωμένη ισχύ.

Κύριε Υπουργέ,
1) Επειδή το θέμα της Τηλεθέρμανσης είναι μία κατάκτηση των Δήμων, επωφελεία των πολιτών και του περιβάλλοντος
2) Επειδή η ΔΕΗ πρέπει να ανταποκριθεί στις συμβατικές τις υποχρεώσεις για τα 50+25 MW ανά ώρα.
3) Επειδή η λύση μπορεί να βρίσκεται στην άμεση τροφοδότηση της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας από τον ΑΗΣ Καρδιάς, ωστόσο καθυστερεί λόγω χρηματοδότησης.
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός:
1ον  Προτίθεστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών να εντάξετε την Τηλεθέρμανση στους δικαιούχους πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) Θέρμανσης με το μειωμένο συντελεστή αφού η κατανάλωση πετρελαίου από την Τηλεθέρμανση χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των αναγκών των τελικών καταναλωτών;
2ον  Προτίθεστε να μηδενίσετε τις χρεώσεις της ΔΕΗ προς την ΔΕΤΥΠ των ημερών διακοπής τροφοδοσίας και ειδικότερα για την τρέχουσα περίοδο των ημερών με πολικές θερμοκρασίες;

3ον  Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να δώσετε λύσεις στα αυξημένα λειτουργικά κόστη της δύσκολης αυτής περιόδου στους καταναλωτές οι οποίοι ήδη επιβαρύνθηκαν με τη χρήση ιδιωτικών εφεδρειών όπως είναι τα ξύλα, το πετρέλαιο, το ηλεκτρικό;

                                                                                                                         -Ο-
Ερωτών Βουλευτής


Αθανασιάδης Αλέξανδρος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου