.

Αντιδρούν στη Μεσσηνία για τη διάνοιξη λιγνιτωρυχείων !

Από το Έθνος με τίτλο "Βόμβα... λιγνίτη στον τουρισμό"...

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι κάτοικοι του Δήμου Πύλου-Νέστορος και του γειτονικού Δήμου Μεσσήνης, λόγω της νέας απόπειρας για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων κοντά στην Τοπική Κοινότητα του Χωματερού της Κορώνης. Είναι μια υπόθεση που έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής αλλά και τους πολιτικούς παράγοντες της Μεσσηνίας, καθώς υπάρχουν διάφορες σκιές, που μάλιστα ακουμπούν και τη ΔΕΗ.

Η εταιρεία υπέβαλε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείων σε έκταση 477 στρεμμάτων. Με τον λιγνίτη που θα βγάζει από τη γη θα τροφοδοτεί τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Στη μελέτη σημειώνεται ότι η ετήσια παραγωγή λιγνίτη θα ανέρχεται στους 250.000 τόνους, περίπου χίλιους τόνους την ημέρα, για χρονικό διάστημα 20 ετών.

Στην περιοχή της Πυλίας καθυστέρησαν να αντιληφθούν περί τίνος ακριβώς πρόκειται, καθώς ο τίτλος της περιβαλλοντικής μελέτης ήταν παραπλανητικός, όπως υποστηρίζουν.
Το 1997 είχε γίνει προσπάθεια για εξόρυξη λιγνίτη σε κοντινή τοποθεσία
Το 1997 είχε γίνει προσπάθεια για εξόρυξη λιγνίτη σε κοντινή τοποθεσία

Ωστόσο το θέμα ήρθε σε γνώση συμβούλων της αντιπολίτευσης, που αμέσως κινητοποιήθηκαν για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης.

Ενσταση
Στην τελευταία συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου-Νέστορος αποφάσισε ομόφωνα να καταθέσει ένσταση κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το ίδιο αποφάσισε, επίσης ομόφωνα, να κάνει ο γειτονικός Δήμος Μεσσήνης.

Επίσης θα γίνει παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, προειδοποιεί ότι εάν δεν σταματήσει αμέσως κάθε ενέργεια για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στην περιοχή, οι κάτοικοι της περιοχής θα αντιδράσουν με τον πλέον δυναμικό τρόπο.

Οπως τονίζει, αυτή η δραστηριότητα θα καταστρέψει τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, που είναι ήδη σημαντική, όπως επίσης θα βλάψει την αγροτική παραγωγή, πέραν του ότι θα αναγκάσει πολλές εκατοντάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αφού τα λιγνιτωρυχεία πρόκειται να γίνουν σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από τους οικισμούς του Χωματερού και της Φαλάνθης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΟΔΥΣΣΕΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ
«Οχι» στην υποβάθμιση της περιοχής Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Βουδούρης, σημειώνει: «Είναι προφανές ότι επενδυτικά σχέδια αυτής της μορφής και αυτών των αποτελεσμάτων δεν θα τύχουν καμίας αποδοχής. Είναι απαράδεκτο ακόμα και να συζητείται η μετατροπή μιας περιοχής με τεράστιες τουριστικές δυνατότητες αλλά και με αξιόλογη γεωργική παραγωγή σε κρανίου τόπο. Είναι αυτονόητο ότι θα στρατευθούμε όλοι στον αγώνα αποτροπής της περιβαλλοντικής και οικονομικής υποβάθμισης της περιοχής».

Σημειώνεται ότι οι φορείς της Μεσσηνίας απορρίπτουν τη μελέτη της εταιρείας για τον πρόσθετο λόγο ότι το οδικό δίκτυο της περιοχής είναι παντελώς ακατάλληλο για τα δρομολόγια των πολλών φορτηγών που θα μεταφέρουν καθημερινά τον λιγνίτη στη Μεγαλόπολη.

«Το μόνο που έχει αλλάξει στον κύκλο των νέων επεισοδίων», λέει ο Οδ. Βουδούρης «είναι ότι ο σκηνοθέτης αφαίρεσε τα φουγάρα, αλλά έβαλε τα φορτηγά να διασχίζουν όλη τη Μεσσηνία για να φτάνουν φορτωμένα με λιγνίτη στη Μεγαλόπολη! Η αλήθεια είναι ότι με την υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης θα εξασφαλίζαμε έντονες ''συγκινήσεις'' στο οδικό δίκτυο της περιοχής, μέσα σε ένα διαρκές σύννεφο λιγνιτικής σκόνης που θα ακολουθεί τα μεγάλα φορτηγά».

Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΜΕΛΕΤΗ
Σκιές και ερωτηματικά για τη ΔΕΗ

Οσον αφορά τη ΔΕΗ, εκείνο που δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα είναι η σπουδή κάποιων υπηρεσιών της Επιχείρησης να έρθει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο, για τη λήψη απόφασης, όταν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των γνωμοδοτήσεων υπηρεσιών και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σημειώνεται ότι το 1997 είχε γίνει άλλη μία προσπάθεια για την εξόρυξη λιγνίτη σε γειτονική τοποθεσία, όμως και τότε οι σχεδιασμοί σταμάτησαν μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων της Μεσσηνίας. Η δεύτερη απόπειρα, που αφορούσε την περιοχή του Ακριτοχωρίου, σε απόσταση ελάχιστη από τη γραφική Φοινικούντα, όπου θα κατασκευαζόταν και εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έγινε το 2005, αλλά και πάλι οι αντιδράσεις ήταν δυναμικές. Αυτή τη φορά οι αντιδράσεις αναμένεται ότι θα είναι ακόμη πιο οξυμμένες, γιατί οι επανειλημμένες απόπειρες έχουν αγανακτήσει τον κόσμο.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΩΝΗΣ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου