.

Στάση...επενδύσεων από τη ΔΕΗ αντί για στάση πληρωμών


Ανοιχτό άφησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθρούρος Ζερβός, το ενδεχόμενο η επιχείρηση να περιορίσει τις δαπάνες της για επενδύσεις το 2012, προκειμένου να μειώσει τα χρέη της τα οποία έφθασαν στα 4,67 δισ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2011.
Όπως δήλωσε ο Α.Ζερβός μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους ο περιορισμός των επενδύσεων «είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε, αλλά ίσως χρειαστεί να το κάνουμε».

Ο κ. Ζερβός εξήγησε ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα ρευστότητας εξαιτίας των συνθηκών της αγοράς και του τραπεζικού συστήματος και για να την αναχρηματοδότηση των δανείων που λείπουν οι τράπεζες ζητούν μείωση του συνολικού δανεισμού της εταιρείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένο ότι δεν εγκρίθηκαν οι αυξήσεις στα τιμολόγια που ζητήθηκαν, η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει καταρχήν την περαιτέρω μείωση λειτουργικών δαπανών - τόσο στις ελεγχόμενες δαπάνες όσο και στις μη ελεγχόμενες – και εφόσον δεν επιτύχουν τα μέτρα αυτά η ΔΕΗ θα προχωρήσει στη μείωση του προγράμματος επενδύσεων.
Όπως είπε ο κ. Ζερβός, η ανακοίνωση έστω και των μικρών αυξήσεων που εγκρίθηκαν βοήθησε ώστε να εξασφαλιστεί η αναχρηματοδότηση κάποιων δανείων. Έτσι από τα 700 εκατ. που λήγουν στο α’ τρίμηνο η ΔΕΗ έχει καταλήξει σε συμφωνία για αναχρηματοδότηση περίπου 220 εκατ. ευρώ.
Πάντως, ο κ. Ζερβός είπε ότι μπορεί να υπάρξουν περικοπές στο κομμάτι της παραγωγής και των δικτύων, πρόσθεσε ωστόσο ότι για συμβολαιοποιημένα έργα όπως η Μεγαλόπολη και η Πτολεμαΐδα, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον (χρειάζεται αναθεώρηση σύμβασης) να γίνουν περικοπές και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι σε συνεννόηση με τους εργολάβους να υπάρξει μία μικρή χρονική μετάθεση.
Ο μάνατζερ της ΔΕΗ είπε επίσης ότι η κατασκευή μιας συμπληρωματικής μονάδας παραγωγής ενέργειας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Μεγαλόπολη θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Όσον αφορά την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, ο κ. Ζερβός είπε ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τράπεζες για την χρηματοδότησή της.
Ο μάνατζερ υπενθύμισε ότι το κόστος της επένδυσης φθάνει τα 1,4 δισ. ευρώ και ότι για την χρηματοδότηση του έργου έχει ήδη εγγυηθεί η γερμανική τράπεζα KfW.
Σε ό,τι αφορά, την τιμολογιακή πολιτική της η ΔΕΗ ΑΕ, μετά τις πρόσφατες αναπροσαρμογές των τιμολογίων της, θα εξακολουθήσει να παρέχει προς τους οικιακούς καταναλωτές τις χαμηλότερες τιμές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και από τις χαμηλότερες μεταξύ και των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Υπό τη σκιά της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ, η οποία φαίνεται ότι θα επιδεινωθεί περισσότερο μετά τις «κουτσουρεμένες» αυξήσεις που ενέκρινε η κυβέρνηση για τα τιμολόγια, πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη επίσημη παρουσία του επικεφαλής της επιχείρησης Α. Ζερβού, ενώπιον των μέσων ενημέρωσης για το 2012.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, ο οποίος είχε ζητήσει αυξήσεις της τάξης του 15 έως 20% για τα τιμολόγια προειδοποιώντας μάλιστα για κίνδυνο στάσης πληρωμών, θα κληθεί σήμερα να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που έχουν προκύψει σε σχέση με τα οικονομικά της επιχείρησης και τη δυνατότητά της να προχωρήσει σε αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της και πολύ περισσότερο να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση απαραίτητη για την υλοποίηση μεγάλων νέων επενδύσεων όπως η Πτολεμαΐδα 5.
Ταυτόχρονα, η πρώτη επίσημη παρουσία του κ. Ζερβού, γίνεται σε μια περίοδο που αναθερμαίνεται η υπόθεση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί από την Κομισιόν το σαφές χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την υπόθεση της πώλησης των λιγντικών μονάδων. Πιθανόν, λοιπόν σήμερα ο κ. Ζερβός να παρουσιάσει – εάν υπάρχει – το πλάνο με το οποίο προσέρχεται η ΔΕΗ στη συζήτηση περί πώλησης μονάδων. Μια συζήτηση που δεν είναι άσχετη και με το οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΗ, καθώς στην ανακοίνωση για τα τιμολόγια το ΥΠΕΚΑ εμμέσως «υποσχέθηκε» μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις να κατευθυνθεί για τη μείωση του χρέους της επιχείρησης.
Το πρόβλημα
Να θυμίσουμε ότι το συνολικό ποσό των δανείων που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν από τη ΔΕΗ εντός του 2012 φτάνει το 1,2 δις, εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ λήγουν στο πρώτο τρίμηνο. Η ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για αναχρηματοδότηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα μείωνε το δανεισμό της σε ποσοστό 10 έως 20%. Η κατάσταση ωστόσο περιπλέχθηκε μετά την υποβάθμιση της ΔΕΗ από την Standard & Poor’s, σε CCC από Β- .
Ο οίκος μάλιστα προειδοποιώντας ότι μπορεί να προχωρήσει σε νέα αναθεώρηση προς τα κάτω την αξιολόγησή του είχε αναφερθεί και σε «πιθανή αδυναμία της ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». Σημειώνεται ότι το χρέος της ΔΕΗ βρίσκεται στα χέρια κυρίως ελληνικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Αναλυτές
Εκτός όμως από την Standard & Poor’s σχεδόν το σύνολο των αναλυτών είχαν θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση «τις γενναίες αυξήσεις στα τιμολόγια» για την ανάκαμψη της επιχείρησης. Ωστόσο από τις αυξήσεις 9,2% που εγκρίθηκαν μόλις το 1,1% είναι το καθαρό όφελος της ΔΕΗ, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις ανάγκες για χρηματοδότηση της εταιρείας.
Η μετοχή
Ενδεικτική της αρνητικής πορείας των οικονομικών αλλά και της απογοήτευσης που προκλήθηκε από την ανακοίνωση των αυξήσεων για τα τιμολόγια ήταν και η πορεία της μετοχής της εταιρείας. Στις 23 Δεκεμβρίου και ενώ είχε ήδη διαφανεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αρνηθεί στη ΔΕΗ τις αυξήσεις είχε ζητήσει, η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε ιστορικό χαμηλό στα 3,53 ευρώ, οδηγώντας τη συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 818 εκατ. ευρώ, (την Πέμπτη είχε φτάσει στα 870 εκατ. ευρώ). Πριν τέσσερα χρόνια η τιμή της μετοχής της εταιρείας βρισκόταν στα 35 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση στα 8,1 δις ευρώ…


Πηγή: energypress.gr...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου