.

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε η μελέτη για το φωτοβολταϊκό πάρκο

Από το www.imerisia.gr

Με στόχο να μπορέσει η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας να λάβει μία ελάχιστη «αντιπαροχή», ως απόρροια της μεγάλης επένδυσης κατασκευής του φωτοβολταϊκού συστήματος της ΔΕΗ στην Κοζάνη, ισχύος 200 MW, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το περιφερειακό της συμβούλιο, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το συγκεκριμένο έργο.
Ωστόσο η έγκριση, όπως επισήμανε και στην «Η», ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Γ. Δακής έγινε με επιφυλάξεις, καθώς η περιφέρεια διεκδικεί να συμμετάσχει με 5% στη σχετική θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, «Ηλιακό Βέλος 1», ενώ ακόμη 5% ζητά να δοθεί στους 12 δήμους της περιοχής. Το πάρκο θα κατασκευαστεί σε τρεις διαφορετικές εκτάσεις, συνολικού εμβαδού 5.230 στρεμμάτων και θα αποτελείται από ένα εκατ. ηλιακά πάνελ.
Επιπτώσεις
Παράλληλα, το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη νέα ατμοηλεκτρική μονάδα Πτολεμαΐδα V, ισχύος 660 MW με δυνατότητα παραγωγής μεγάλης θερμικής ισχύος για τηλεθέρμανση. Η διεκδίκηση του 10% από το μετοχικό κεφάλαιο της «Ηλιακό Βέλος 1» συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας- ως διάδοχο σχήμα της πρώην Ν.Α. Κοζάνης- εξακολουθεί να στηρίζει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης για την αλλαγή χρήσης των αποκατεστημένων εκτάσεων των ορυχείων της ΔΕΗ και την επαναπόδοσή τους στους αγρότες της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δακής δηλώνει πως η κατασκευή του πάρκου είναι ένα θετικό βήμα, αλλά δεν μπορούν να αρθούν οι παραπάνω επιφυλάξεις για την κυριότητα των εδαφών, όπου θα αναπτυχθεί και στο πλαίσιο αυτό ζητείται «να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία, όπως και ο στενός πυρήνας του συντάγματος. Η πρόταση που έγινε επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση είναι απ' αυτό το μεγάλο έργο να μπορέσει να καρπωθεί και η τοπική κοινωνία».
Δημήτρης Διαμαντίδης

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου