.

Αφαιρέθηκε ο ΕΦΚ από την ηλεκτροπαραγωγή, προσγειώθηκε η ΟΤΣ

Από το energypress.gr...

Για τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που καταναλώνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί … χύθηκε πολύ μελάνι και όχι άδικα όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τη λειτουργία της αγοράς τις πρώτες ημέρες μετά την αποκατάσταση της τάξης. Έτσι από την περασμένη Τετάρτη όταν και τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση της ΡΑΕ που προβλέπει ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν συνυπολογίζουν το κόστος του ΕΦΚ στις προσφορές που υποβάλουν στο σύστημα, η οριακή τιμή του συστήματος παρουσιάζει σημαντική αποκλιμάκωση και το κόστος του ηλεκτρικού συστήματος ομαλοποιείται. Έτσι ενώ μια μέρα πριν, στις 17 Ιανουαρίου η μέση ΟΤΣ ήταν στα 87,66 ευρώ, στις 18 Ιανουαρίου πρώτη μέρα εφαρμογής της απόφασης μειώθηκε κατά 13,396 ευρώ, στα 74,264 ευρώ η μεγαβατώρα. Η τιμή παρέμεινε σχεδόν σταθερή την επόμενη ημέρα στα 74,365, ενώ την Παρασκευή η τιμή έπεσε ακόμη περισσότερο στα 67,62 ευρώ η μεγαβατώρα. Τέλος χθες 23 Ιανουαρίου η μέση ΟΤΣ διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών στα 66,216 ευρώ η μεγαβατώρα τιμή κατά 21,444 ευρώ μικρότερη από την τελευταία ημέρα εφαρμογής του υπολογισμού του ΕΦΚ στις προσφορές των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Η απόφαση της ΡΑΕ

Θυμίζουμε ότι η ΡΑΕ προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το κόστος για τον τελικό καταναλωτή από την επιβολή ΕΦΚ, προχώρησε σε τροποποίηση των σχετικών άρθρων του νόμου 4001 /2011. Η απόφαση της ΡΑΕ προέβλεπε ειδικότερα το πόσο που αντιστοιχεί στον ΕΦΚ και που οφείλουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας λόγω κατανάλωσης φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, να ανακτάται - μέσω αντίστοιχης χρέωσης - από το λογαριασμό προσαυξήσεων ΛΠ-3. Το ποσό αυτό, που ισούται με τη σχετική χρέωση για τον ΕΦΚ που θα αναγράφεται στο τιμολόγιο προμήθειας φυσικού αερίου κάθε μονάδας, θα επιμερίζεται από το Διαχειριστή του Συστήματος σε κάθε Περίοδο Κατανομής του εν λόγω μήνα κατά αναλογία της μετρηθείσας ωριαίας παραγωγής της.

Το πρόβλημα

Από την επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο την 1η Σεπτεμβρίου, ακόμη και για το αέριο που καταναλώνεται στην ηλεκτροπαραγωγή, το σύστημα επιβαρύνθηκε σημαντικά από τα υψηλά κόστη της ΟΤΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή ειδικά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του ΕΦΚ είχε φτάσει να βρίσκεται για πολλές ώρες της ημέρας πάνω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Το βασικό πρόβλημα βεβαίως που προέκυψε ήταν ότι με τις υψηλές αυτές τιμές, αποπληρώνονταν όχι μόνο οι μονάδες φυσικού αερίου αλλά και όλοι όσοι μετείχαν στην αγορά εκείνες τις ώρες (εισαγωγές και λιγνίτες) πλην των ΑΠΕ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου