.

Σε 48 οι δόσεις για τα αυθαίρετα


Σε 48 δόσεις, από 36 που ισχύει μέχρι τώρα, θα εξοφλείται το ειδικό πρόστιμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Η αύξηση των δόσεων αφορά όλα τα κτίρια που υπάγονται στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, είτε είναι κατοικία είτε άλλου είδους χρήση.
Επίσης, με τροπολογία που κατατέθηκε στον νόμο του ΥΠΕΚΑ για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των αποβλήτων, μειώνεται στο 20% το ειδικό πρόστιμο της τακτοποίησης της κύριας και μοναδικής κατοικίας των παλιννοστούντων ομογενών που έχουν εγγραφεί στα μητρώα των δήμων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μέχρι χθες είχαν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα 225.804 αιτήσεις τακτοποίησης αυθαιρέτου, δέκα χιλιάδες περισσότερες από την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας.
Οι εισπράξεις
Οι εισπράξεις από την πληρωμή παραβόλων και προστίμων πλησιάζουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα υπολογιζόμενα έσοδα από τη ρύθμιση είναι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης εξέφρασε χθες την πεποίθηση πως θα υπάρξει και νέα παράταση στην υποβολή των δηλώσεων, η οποία λήγει κανονικά στο τέλος του Φεβρουαρίου.
Κατηγόρησε το ΥΠΕΚΑ για την τακτική του να δίνει κάθε τόσο και από μία παράταση και υπενθύμισε τη θέση του Επιμελητηρίου να υπάρξει παράταση ενός χρόνου τουλάχιστον.
Οπως είπε, η οριζόντια εφαρμογή της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, την ανυπαρξία δασικών χαρτών και την ογκώδη και πολυπλόκαμη πολεοδομική νομοθεσία, δημιούργησε πολλά προβλήματα στην εφαρμογή της ρύθμισης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου