.

Συνεχή Χτυπήματα για την Ευρωπαϊκή Αγορά Φωτοβολταϊκών

Από το energia.gr..

Οι τελευταίοι μήνες δεν φαίνεται πως είναι καλοί για τον ευρωπαϊκό κλάδο των φωτοβολταϊκών, αφού στη μια χώρα μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις μειώνουν τις επιδοτήσεις τους, επηρεάζοντας σημαντικά την αγορά. Μετά την Γερμανία, την Ισπανία, την Βρετανία και την Ιταλία, ήρθε η σειρά και της Ελλάδας να αναγγείλει μειώσεις στις επιδοτούμενες τιμές, οι οποίες έφτασαν το 12,5% για τα μεγάλα έργα.

Ας πάρουμε όμως τις ευρωπαϊκές αγορές μια-μια:

Στη Γερμανία, το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Οικονομικών διαφωνούν τον τελευταίο καιρό σχετικά με το μέλλον των επιδοτήσεων για την ηλιακή ενέργεια, ενώ ήδη από πέρυσι έχει εφαρμοστεί κλιμακωτή μείωση, με το ύψος της να αλλάζει αναλόγως της εγκατεστημένης ισχύος που προστίθεται.

Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Ρέσλερ, έχει ταχθεί υπέρ ενός ορίου εγκατάστασης 1.000 MW ετησίως, αλλά πρόσφατα άλλαξε γνώμη και πρότεινε ένα όριο στα 3.500 MW, με ταυτόχρονη μείωση των επιδοτήσεων κατά 21%. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Νόρμπερτ Ρότγκεν, από την πλευρά του, υποστηρίζει μια μείωση 24% και οι εσωκυβερνητικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Την ίδια στιγμή στην Ιταλία, από τον Μάρτιο θα διακοπούν οι επιδοτήσεις για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, « Decreto- Legge» που προωθεί η κυβέρνηση. Παράλληλα, η ρυθμιστική αρχή έχει ανακοινώσει πως στο εξής δεν θα προσφέρονται επιδοτήσεις για την εγκατάσταση συστημάτων σε στέγες με ισχύ άνω του 1 MW από το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Και στις ΗΠΑ όμως, το Κογκρέσο αποφάσισε να τερματίσει το πρόγραμμα παροχής δανείων για επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια, το οποίο μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2009 και του Δεκεμβρίου του 2011 προσέφερε 1,5 δις δολάρια για νέα έργα. Η λήξη του προγράμματος αυτού θα επηρεάσει αρνητικά την αμερικανική αγορά διότι θα μειώσει την ελκυστικότητα των επενδύσεων στα φ/β, ιδίως των μεγάλων.

Το πιο ακραίο μέτρο υιοθετήθηκε, στην Ισπανία, όπου ανακοινώθηκε πρόσφατα το πάγωμα όλων των επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ επ αόριστον. Ήταν μια κίνηση της κυβέρνησης που προκάλεσε σοκ, τόσο στην εγχώρια, όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ η παύση ισχύει ήδη από τις 28 Ιανουαρίου.

Τέλος, στη Γαλλία, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας ( CRE) αποφάσισε την μείωση των εγγυημένων τιμών για τα φ/β κατά 4-10% στο α’ τρίμηνο του 2012.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου