.

Σύγκρουση της ΓΕΝΟΠ με τον Γ.Παπακωνσταντίνου για τα δίκτυα της ΔΕΗ

Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Τετάρτης στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όταν συνδικαλιστές της ΓΕΝΙΟ-ΔΕΗ, που πραγματοποιούσαν από το πρωί συμβολική κατάληψη στο κτίριο, επιχείρησαν να εισβάλλουν στο γραφείου του υπουργού, Γ.Παπακωνσταντίνου.

Στις 12 το μεσημέρι, πέντε συνδικαλιστές υπό τον πρόεδρό τους Ν.Φωτόπουλο συναντήθηκαν με τον υπουργό και του ζήτησαν να αποσυρθεί η κυβερνητική διάταξη από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, το Δεκέμβριο του 2011, και έρχεται προς κύρωση στη Βουλή αύριο, Πέμπτη.

Η διάταξη αφορά στη δυνατότητα του Δημοσίου να πουλήσει μερίδιο στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού και εντάχθηκε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μετά από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι κρίθηκε πως προηγούμενη διατύπωση ήταν αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο κ.Παπακωνστανίνου επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει δημόσιο έλεγχο των δικτύων ηλεκτρισμού σε όποια διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους μετά τη συνάντηση με τον υπουργό. Υποστήριξαν ότι ο κ.Παπακωνσταντίνου αν και τους διαβεβαίωσε ότι θα εισηγηθεί στη Βουλή να παραμείνει το 51% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στη εποπτεία του κράτους, επί της ουσίας δεν υπάρχει κανένα όφελος για τον ελληνικό λαό, αφού, όπως τόνισαν, «εκχωρούνται δικαιώματα και ιδιοκτησία του κράτους σε ιδιώτες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή διασύνδεση των Κυκλάδων κα της Κρήτης».

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ.Φωτόπουλος μετέβη στο χώρο, όπου βρίσκονται οι ανελκυστήρες, στον έκτο όροφο του κτιρίου και ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους συναδέλφους του.

«Θα τους κλείσουμε τους δρόμους. Κάνουμε το χρέος μας. Πιέζουμε για να πάρουν πίσω όλα όσα σχεδιάζουν» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του.

Εν τω μεταξύ η ενδιάμεση πόρτα που οδηγεί προς τους χώρους των γραφείων του υπουργού είχε «σφραγιστεί» για λόγους ασφαλείας και δεν μπορούσε να μπει κανένας.

Αυτό φαίνεται πως πυροδότησε την οργή ορισμένων συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ οι οποίοι, σύμφωνα με καταγγελίες στελεχών του υπουργείου, επιχείρησαν να παραβιάσουν την πόρτα προκαλώντας ζημιές.

Αμέσως ενημερώθηκε η Αστυνομία για το περιστατικό και όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι μια από τις διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε επιφυλακή έξω από το κτίριο ανέβηκε στον έκτο όροφο και τους απώθησε.

Ο Νίκος Φωτόπουλος μετέβη στο νοσοκομείο Γεννηματά για προληπτικές, σύμφωνα με πηγές της Ομοσπονδίας, εξετάσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Φωτόπουλος χτύπησε στα πλευρά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που είχε καταληφθεί από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ.

Το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ αποφάσισε καταλήψεις από την Πέμπτη στους χώρους εργασίας του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ στις 10.30 αύριο το πρωί και πορεία προς τη Βουλή.

Ο υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έφυγε από το κτίριο, συνοδεία αστυνομικών.

«Η κυβέρνηση συνολικά και ο συγκεκριμένος υπουργός δεν νομοθετούν κάτω από απειλές και καταλήψεις» αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καλώντας τη ΓΕΝΟΠ «να αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα στιγμές».

»Παρά το γεγονός ότι επανέλαβα την πρόθεση της Κυβέρνησης να διατηρήσει δημόσιο έλεγχο των δικτύων ηλεκτρισμού σε όποια διαδικασία αποκρατικοποίησης, η κατάληψη συνεχίζεται» προσθέτει.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πακέτου που θα προσκομίσει ο κ. Βενιζέλος πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες. Εξ αυτού συνάγεται ότι δεν είναι δυνατό να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη. Άλλωστε, ο νόμος που προέβλεπε διαφορετικές ρυθμίσεις, όταν έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί αποδείχθηκε ότι δεν περνούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το θέμα, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του, ρυθμίζεται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Πηγή: in.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου