.

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού από το νέο μνημόνιο

Από το energypress.gr...

Σαρωτικές αλλαγές στον τομέα του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ φέρνει το νέο μνημόνιο. Μεταξύ των σημαντικότερων προβλέψεων περιλαμβάνονται νέες περικοπές τις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ, επίσπευση των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, πωλήσεις λιγνιτικών αλλά και υδροηλεκτρικών μονάδων, με χρονοδιάγρμμα ολοκλήρωσης το Νοέμβριο του 2013.

Αλλαγές περιλαμβάνονται και τα τιμολόγια του ρεύματος, για τα οποία προβλέπεται νέα αύξηση στο δεύτερο τρίμηνο και απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων από τον Ιούνιο του 2013.
ΔΕΗ
Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, στο πρώτο τρίμηνο του έτους λαμβάνονται οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη και τα μέτρα ξεκινούν να εφαρμόζονται από το 2 τρίμηνο του 2012, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Νοέμβριο του 2013.
Παράλληλα το νέο μνημόνιο αναφέρει ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ λαμβάνει μέτρα για την πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας και άλλων παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων σε επενδυτές. Αν και χωριστή διαδικασία με τους λιγνίτες, η πώληση των υδροηλεκτρικών μπορεί να γίνει από κοινού.
Ωστόσο όπως ρητά προβλέπεται στο μνημόνιο: «Η πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας (α) δεν θα καθυστερήσει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων πέραν του χρονικού πλαισίου που προβλέπει η σχετική Απόφαση της Επιτροπής και (β) δεν θα εμποδίζει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων άνευ ελάχιστης τιμής».
Για τις νέες θυγατρικές μεταφοράς και διανομής το μνημόνιο προβλέπει αυστηρά χρονοδιαγράμματα
Για τη μεταφορά (ΑΔΜΗΕ): μεταφορά προσωπικού και περιουσιακών στοιχείων μέσα στο Φεβρουάριο
Διανομή (ΔΕΣΔΗΕ) ολοκλήρωση μεταφοράς προσωπικού και περιουσιακών στοιχείων στο πρώτο τρίμηνο του 2012
Πιστοποίηση των δύο εταιρειών από τη ΡΑΕ στο δεύτερο τρίμηνο του 2012.
Αντίστοιχα για το φυσικό αέριο και το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ το νέο μνημόνιο προβλέπει:
- Διαχωρισμό ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012
- Πιστοποίηση από τη ΡΑΕ στο τρίτο τρίμηνο του 2012

Τιμολόγια
Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το 2ο τρίμηνο του έτους «δείχνει» το νέο μνημόνιο. Ειδικότερα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2013 τα τιμολόγια θα αντανακλούν τις τιμές χονδρικής αγοράς.
Από το 2ο τρίμηνο του 2013 η κυβέρνηση καταργεί τα νόμιμα τιμολόγια για όλους, πλην των ευπαθών καταναλωτών, ουσιαστικά ανοίγοντας την αγορά και δίνοντας το πράσινο φως στη ΔΕΗ και στις άλλες εταιρείες να διαμορφώνουν ελεύθερα τις τιμές του ρεύματος.
ΑΠΕ
Στον τομέα των ΑΠΕ, το νέο μνημόνιο προβλέπει κατάρτιση ενός νέου σχεδίου μεταρρύθμισης των προγραμμάτων επιδότησης στις ΑΠΕ, «ώστε να καταστούν πιο συμβατά προς τις εξελίξεις της αγοράς και να μειωθούν οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά».
Μεταξύ άλλων προτείνεται να αλλάξει το σύστημα των εγγυημένων τιμών για την ενέργεια από ΑΠΕ κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται πιθανή υπερβολική αποζημίωση.
Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει:
«▪ χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων και συζητήσεων των αρμόδιων για τη μεταρρύθμιση του υποστηρικτικού προγράμματος
▪ επιλογές μεταρρύθμισης του υποστηρικτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου εγγυημένης διαφορικής τιμής και προσδιορισμός σε κάθε επιλογή της μεθόδου υπολογισμού των τιμολογίων και του τρόπου αποφυγής πιθανής υπερβολικής αποζημίωσης.
▪ τρέχουσες και αναμενόμενες τάσεις στο κόστος για όλες τις σχετικές τεχνολογίες.
▪ εξέταση της επιλογής αυτόματης μείωσης τιμολογίου.
▪ μέτρα για την ανάπτυξη πηγών αιολικής και ηλιακής ενέργειας. [1ο τρίμηνο 2012]»
Για το πρόγραμμα Ήλιος προβλέπεται να έχει ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία στο 1ο τρίμηνο του 2012 να διευκολυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης το 2ο τρίμηνο και να ξεκινήσει η συνεργασία με άλλες χώρες της ΕΕ.
Λοιπά μέτρα
Το μνημόνιο προβλέπει επίσης αλλαγές στους κανονισμούς λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια, τη διαχείριση της συμφόρησης και την κατανομή δυναμικότητας χωρίς διακρίσεις στα δίκτυα αερίου και ηλεκτρισμού. Επίσης θα πρέπει να θεσπιστεί νέος κώδικας από τη ΡΑΕ για το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρισμού, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012.
Τέλος η κυβέρνηση δεσμεύεται :
▪ Να δημιουργήσει Υπηρεσία Μίας Στάσης (One-Stop Shop) για την αδειοδότηση και έγκριση των ακόλουθων κατηγοριών έργων υποδομής [4ο τρίμηνο 2012]: εγκαταστάσεις ΥΦΑ, έργα αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρισμού.
▪ Να θεσπίσει κώδικα ΥΦΑ (υγροποιημένου φυσικού αερίου), εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ, ο οποίος να διασφαλίζει διαφάνεια και άνευ διακρίσεων πρόσβαση στο σταθμό ΥΦΑ της Ρεβυθούσας και τον αποτελεσματικό καταμερισμό μη χρησιμοποιούμενης δυναμικότητας. [3ο τρίμηνο 2012]

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου